Aflată în vacanţă la Amsterdam, am vrut să trimit acasă o demodată carte poştală. Întrucât nu a fost un lucru tocmai uşor, ca să fiu sigură ca nu se pierde pe drum – cum s-a întâmplat cu a mea – vă ofer mai multe “vederi” online, ca să vă faceţi o impresie despre atmosfera acestui oraş fabulos. Aflaţi şi mai multe despre Amsterdam în articolul din revista Unica, ediţia de septembrie, la chioşcuri din 25 august.
1. Canalele
Combinaţia de clădiri vechi de două-trei secole (dar cu faţade bine întreţinute), poduri încântătoare şi zeci de ambarcaţiuni de cele mai diverse feluri, plus unduirile apei de pe canale produce o atmosferă de neuitat. Zona centrală e bună pentru plimbări interminabile, făcute pe jos sau cu bărcile turistice. Preţul unei croaziere de o oră-o oră şi jumătate este de aproximativ 16 euro, dar poţi beneficia de plimbare gratuit dacă îţi iei iAmsterdam Card (de la biroul de turism din faţa gării). În cadrul unei asemenea plimbări am aflat următoarea glumă, referitoare la canale: ele ar avea trei metri adâncime: un metru de apă, un metru de nămol şi un metru de biciclete stricate.
2. Morile de vânt
Nu mai există decât vreo sută de asemenea construcţii în întreaga ţară. Dacă vrei să vezi câteva mori funcţionale, fă o excursie la Zaanse Schan. Ajungi în mai puţin de o oră, cu un autobuz de la gară. Aici, olandezii au amenajat un fel de muzeu al satului în aer liber, care include două mori de ulei, una de roci (pentru pigmenţi) şi una de cereale şI una de condimente. Acestora li se adaugă un atelier de saboţi din lemn, o mică fermă de lactate, un muzeu al ceasurilor şi al produselor coloniale ş.a.
Olandezii merg pe bicicletă chiar înainte să meargă în picioare (părinţii îi pun în roabe ataşate bicicletei, în scaune de copil montate pe ghidon sau în spatele şeii), acesta fiind chiar şi pentru turişti un fel foarte comod de a vizita oraşul şi de a parcurge distanţe considerabile în timp scurt, fără prea mare efort. Închirierea unei biciclete costă în jur de 10 euro pe zi şi e bine să o asiguri cu cel puţin două lacăte, deoarece sunt o marfă foarte căutată de hoţi.
Sunt zeci, dacă nu cumva depăşesc suta. Atracţiile principale sunt Rijksmuseum, Van Gogh Museum şi Casa Annei Frank, dar există multe altele, nu atât de asaltate de turişti, care îţi pot oferi experienţe interesante: muzeul bărcilor de locuit , muzeul presei, al cinematografiei (în frumoasa clădire Eye), al pipelor sau al microbilor (fascinant pentru turiştii minori). Ah, şi uitam de Muzeul Heineken… La multe dintre ele intri gratuit cu iAmsterdam Card sau, cel puţin, ai discounturi.
5. Arhitectura oraşului vechi
Casele din Amsterdam sunt înguste, cu două-trei etaje, şi cu acoperiş ţuguiat. Deoarece scările sunt strâmte, mobilierul nu poate fi mutat decât pe geam – motiv pentru care toate casele au ferestre largi şi un cârlig pentru ataşat un scripete plasat la ultimul nivel al casei.
6. Cartierul roşu
Felinarele aprinse la orele înserării în dreptul bordelurilor atrag masiv grupurile de turişti de ambele sexe şi de toate vârstele, făcând ca aglomeraţia pe cele câteva străduţe ale Cartierului Roşu să fie de nedescris.
7. Brânză
Cum nu pot să spun prea multe despre gastronomia olandeză, întrucât n-am avut suficient timp să testez toate specialităţile consacrate, spun doar că brânzeturile sunt minunate, indiferent de sortimentul pe care îl alegi. Dacă ai timp, mergi într-una dintre pieţele stradale (precum cea de pe Albert Cuypstraat) şi cumpără-ţi brânzeturile de unde le iau şi localnicii, ca să fii sigur că ai parte de preţul corect.
8. Iarbă
Pe lângă miile de tipuri de bulbi de lalele şi alte flori, la Piaţa de flori de pe canalul Singel se vând, drept suvenir, şi seminţe de Canabis. Preţul e modic; riscurile deschiderii unui asemenea start-up însă… nu.
9. Bere
După cum spuneam, muzeul Heineken este unul dintre obiectivele turistice aflate în topul preferinţelor vizitatorilor, băutura aurie fiind un fel de moştenire culturală pentru olandezi, dacă e să dăm crezare reclamelor care ne îndeamnă să vizităm Casa memorială a lui Rembrandt.