Când moartea îţi dă „add” pe Facebook

.

A devenit o parte a vieţii noastre, pentru unii o dependenţă. Facebook este locul unde ne petrecem viaţa în văzul lumii… iar cei care privesc pot să ne fie călăi…
… aşa cum a descoperit Ashleigh Hall. 

Protagoniştii poveştii nu sunt persoane cu cunoştinţe limitate de internet sau străine de funcţionarea reţelelor sociale. Asheigh Hall era o adolescentă britanică tipică, la cei 17 ani ai ei petrecând mult timp pe Facebook.

Complexată şi retrasă, ea chiar prefera compania prietenilor de pe Facebook prieteniilor din viaţa reală. A fost atrasă de fotografia unui tânăr care i-a dat „add” pe Facebook şi care s-a recomandat drept Peter Cartwright. Sub această identitate se ascundea Peter Chapman, în vârstă de 33 de ani, proaspăt ieşit din închisoare, unde ispăşise o pedeapsă pentru violarea a două prostituate.

La scurt timp după ce l-a cunoscut, Ashleigh i-a spus mamei ei că merge să stea „la un prieten” şi că tatăl acestuia vine să o ia cu maşina. Fără să suspecteze nimic, tânăra s-a urcat în maşina criminalului, fiind găsită sugrumată pe un câmp la nici 24 de ore de la plecarea ei.

Chapman şi-a recunocut vina şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă cazul lui Ashleigh a fost scânteia care a detonat scandalul dintre autorităţile britanice şi americane pe de o parte, şi Facebook de cealaltă.

Americanii deja au o problemă legată de caracterul public al mesajelor de pe Facebook, drept pentru care în Statele Unite există grija că pedofilii pot să atragă copii prin intermediul unor profiluri false.

Astfel, Statele Unite şi mai nou Marea Britanie au cerut administratorilor Facebook o mai atentă monitorizare a discuţiilor private ale utilizatorilor, dar şi instalarea unui „buton de panică” pe toate paginile reţelei.

Răspunsul din partea Facebook a fost că respectivul buton nu este o idee bună, deoarece promovează paranoia şi ura între utilizatori. Ceea ce ar trebui să facă utilizatorii, spun reprezentanţii Facebook, este să nu dea dovadă de naivitate şi să fie rezervaţi cu privire la informaţiile personale pe care le dezvăluie.

Iar părinţii minorilor ar trebui să se intereseze asupra persoanelor cu care conversează copiii lor şi să îi educe în spiritul prudenţei.

Sigur, Facebook este la modă şi popularitatea în cadrul lui ne bucură. Nu strică însă dacă păstrezi o demarcaţie strictă între viaţa reală şi cea online.
Prieteniile şi relaţiile online au nevoie de mai mult timp pentru a fi testate, deoarece chiar dacă ne distrăm împreună cu ei online, toţi străinii de la „friends” trebuie să ne câştige încrederea la fel ca prietenii din viaţa reală.

Doar fiindcă cineva îţi dă o vacă pe Farmville, asta nu înseamnă că îţi vrea binele.

Foto: Shutterstock 

    
Vedete din Romania Vedete internationale