8 mâncăruri celebre inventate… din greșeală!

.
Pare greu de crezut că unele dintre cele mai populare gustări provin din greșeli sau invenții culinare neplanificate. Dar chiar așa este! Să le mulțumim responsabililor în cauză care au reușit să își transforme, cu brio, greșelile în reușite de-li-cioa-se!

Fursecurile cu fulgi de ciocolată

fursec cioco

Anul de grație 1930, Statele Unite ale Americii,  Whitman, Massachusetts. Proprietara extrem de popularului, pe atunci, han Toll House a rămas fără ciocolata de casă pe care o folosea pentru a face fursecuri cu ciocolată. Ce să facă? Clienții așteaptă nerăbdători celebrele ei fursecuri cu aluat de ciocolată! În lipsă de altceva și criză de timp, femeia s-a văzut nevoită să apeleze la niște bucățele sfărâmate de ciocolată semi-dulce de la Nestle, sperând că aceasta se va topi și omogeniza în aluat, precum ciocolata-i cea de toate zilele. Nu s-a întâmplat așa (din fericire!) și așa au apărut fursecurile cu bucăți/fulgi de ciocolată, care au câștigat o popularitate aproape instantanee. Ruth și-a vândut rețeta celor de la Nestle în schimbul aprovizionării cu ciocolată, pe viață. Bună afacere, am zice!

Sandwich-urile

sandwich

Eeeeexact, și ele au apărut din greșeală. De nevoie. Nu, mai bine zis… din comoditate.

Secolul al 18-lea, Marea Britanie. John Montagu, cel de-al patrulea conte de Sandwich era prins într-un înfocat joc de cărți. Când, vremea prânzului a venit. John, o fire peste măsură de competitivă, nu voia să piardă timpul mâncând cu cuțitul și furculița, încet și elegant. Așa că a poruncit servitorului său să îi aducă o bucată de carne între două felii de pâine. Lenea lui, de fapt, a schimbat soarta omenirii – din punct de vedere culinar, desigur.

Pufuleții

pufuleti

În anii 1930, compania Flakall din Wisconsin se ocupa cu sfărâmatul/procesatul grânelor pentru hrana animalelor. Pentru ca grânele să nu înfunde mașinăriile de procesat, pe lângă ele se introduceau și boabe de porumb umezite. În timpul procesului de mărunțire, mașinăriile se încălzeau. Astfel, boabele de porumb umezite se transformau într-un fel de fundițe pufoase care, la contactul cu aerul rece, se întăreau. Edward Wilson, un angajat al companiei, a luat de seamă și și-a zis că ar fi o gustărică taman bună între mese. Așa că le-a pus în pungă, le-a dus acasă, a adăugat niște ulei, niște condimente și… bine ați venit pe lume, delicioși dar păcătoși pufuleți!

Nachos

nachos

Anul 1943, Ignacio “Nacho” Anaya conducea restaurantul The Victory Club din Mexic. Într-o bună zi, bărbatul s-a trezit cu restaurantul invadat de 10 neveste de militari, în trecere și înfometate nevoie mare. Creativ din fire, a luat niște turtițe de prumb prăjite, le-a spart în bucăți mai mici, le-a îmbăiat într-un sos delicious de brânză topită și ardei iuți jalapeños. Le-a servit clientelor de ocazie sub denumirea de “Specialitatea lui Nacho”.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton