Dintre cei 813 de laureaţi cu Nobel doar 40 de femei au primit cea mai mare distincţie din lume, de-a lungul a mai bine de un secol de când au fost inventate premiile, în 1901.
Descoperă în continuare 8 dintre cele mai influente femei recompensate cu premiul Nobel şi voteaz-o pe cea care te inspiră cel mai mult!
1. Marie Curie
În 1903, este laureată, alături de soţul său Pierre Curie, pentru cercetările efectuate în domeniul radiaţiei, iar în 1911, pentru descoperirea radiului şi poloniului.
A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.
2. Maica Tereza
A fost o călugăriţă catolică de origine albaneză şi cetăţenie indiană, care a ales să trăiască în India, unde a fondat ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta).
A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979, iar discursul său emoţionant îl poţi citi mai jos:
„Am ales sărăcia semenilor noştri săraci. Dar sunt bucuroasă să primesc premiul în numele celor înfometaţi, dezbrăcaţi, fără adăpost, infirmi, orbi, leproşi, celor care se simt nedoriţi, neiubiţi, respinşi, celor care sunt consideraţi o povară pentru societate şi ignoraţi de această lume”.
3. Irène Curie
Provenită dintr-o prestigioasă familie de savanţi, Irène Curie – fiica lui Pierre şi Marie Curie – va continua munca ştiinţifică a părinţilor săi.
Contribuţia sa în domeniul radioactivităţii îi aduce în anul 1935 Premiul Nobel în chimie.
4. Aung Sang Suu Kyi
Pentru convingerile sale revoluţionare, Aung Sang (46 de ani) a fost condamnată la 15 ani de închisoare. A fost eliberată în 2010 după 7 ani petrecuţi în arest la domiciliu.
Considerată un simbol al democraţiei birmane, ea a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru pace în 1991.
5. Jody Williams
Contribuţia sa extraordinară este adusă prin „Campania Internaţională pentru Interzicerea Bombelor de Pământ”.
Drept pentru care, în 1997, aceasta primeşte Premiul Nobel pentru pace.
6. Herta Muler
De origine română, Herta Müller s-a stabilit în Germania, unde este una dintre cele mai apreciate scriitoare, cu numeroase bestseller-uri.
7. Doris Lessing
„Memoriile unei supravieţuitoare” şi „Carnetul auriu” sunt cele mai notorii lucrări ale scriitoarei, astfel că în 2007 Lessing câştigă Premiul Nobel pentru Literatură cu cea din urmă operă.
Scriitoarea a declarat însă că premiul i-a distrus cariera, iar din cauza presei nu a mai reuşit să scrie nimic.
8. Toni Morrison
Scriitoare, editoare şi profesoară americană, Toni Morrison (80 de ani) este recompensată cu Premiul Nobel pentru literatură în 1993.
Cele mai cunoscute romane sunt „Cei mai albaştri ochi”, „Cântecul lui Solomon” şi „Mult iubită”.
Foto: Mediafax, NorthFoto, YouTube.com