Filmele care au la bază „scenariul” unei cărţi nu sunt întotdeauna cele mai reuşite, aşa că ne-am gândit să realizăm un clasament al celor mai bune realizări.
1. Naşul
Bazat pe romanul lui Mario Puzo, scris în 1969, „The Godfather” a fost ecranizat de Francis Ford Coppola în 1972, care a cooptat atunci o listă completă cu actori de primă mână, începând de la Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall şi până la Sterling Hayden, John Marley, James Caan şi Richard Conte.
Filmul este povestea celebră a legendarului clan mafiot condus de Don Vito Corleone şi, deşi este o adaptare fidelă a cărţii, rămâne evidentă amprenta deosebită a regizorului.
Mario Puzo a scris una dintre cele mai bune cărţi despre gangsteri din toate timpurile, însă Coppola a reuşit să ilustreze magistral tragismul mafiei italiene, viziunea extrem de fidelă a societăţii de atunci, precum şi partea întunecată a visului american.
Scriitorul american Chuck Palahniuk s-a bucurat de mai multă faimă după ecranizarea lui David Fincher decât după lansarea propriei sale cărţi, filmul conferindu-i chiar o nouă identitate printre literaţi.
Scrisă în ’96 şi regizată trei ani mai târziu, Fincher aduce pe ecrane un scenariu convingator, cu mai mult testosteron, personaje executate impecabil (Brad Pitt, Edward Norton), evenimente imprevizibile şi multe răsturnări de situaţie.
3. Stăpânul inelelor
J.R.R. Tolkien a scris unul dintre cele mai frumoase basme despre magie şi vrăjitorie, care, oricât de multă faimă i-au adus acestea, filmul transpus în 2001 de regizorul Peter Jackson, a sporit celebritatea şi nemurirea operei sale. O trilogie amplă, pe alocuri greoaie, volumele „The Lord of the Rings” cuprind sute de pagini în care scriitorul englez introduce cu generozitate pagini întregi de cântece, informaţii genealogice despre populaţia de Elfi Verzi şi detalii interminabile privind Tărâmul de Mijloc.
Peter Jackson a exclus însă toate aceste detalii plictisitoare şi s-a centrat pe povestea esenţială a hobiţilor, reuşind să basmul lui Tolkien, într-o poveste fantastică modernă, cu efecte vizuale impresionante pe care, desigur, niciun succes de casă nu le poate ignora.
Citeşte în continuare care sunt cele mai bune ecranizări după cărţi.