8 cărţi premiate pe care trebuie să le citeşti

.

Ca şi în cazul fimelor, premiile acordate în literatură pot fi o referinţă relevantă atunci când vrei să pui mâna pe o carte.

Dacă şi tu îţi mai alegi lectura după descrierea de pe copertă, ţi-am pregătit mai jos o listă de cărţi recunoscute de critici ca fiind cele mai bune la timpul lor.

Iată 8 lecturi memorabile distinse cu cele mai onorifice premii pentru literatură.

Dumnezeul lucrurilor mărunte – Arundhati Roy

Romanul de debut al scriitoarei Arundhati Roy primeşte în 1997 premiul Booker Prize.

Romanul spune povestea fermecătoare şi plină de suspans a două surori gemene, care locuiesc în India. Rahel şi Estha îşi trăiesc o copilărie fericită alături de familia lor pestriţă. Viaţa lor liniştită se schimbă însă atunci când verişoara lor din Anglia vine în vizită de Crăciun.

Alegerea Sofiei – William Styron

O iubire pasională, dar şi o poveste dureros de tristă, romanul este drama unei femei – Sofia -, care trebuie să îşi sacrifice un copil pentru a-l salva pe celălalt.

Între timp, Sofia, care este cu Nathan, îl cunoaşte pe Stingo, cu care are o pasiune devoratoare.

„Alegerea Sofiei” este premiat în 1980 cu National Book Award.

Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez

Recunoscută drept cea mai bună lucrare a sa, romanul este o poveste absolut captivantă care descrie, îmbinând realul cu fantasticul, istoria misteriosului sat columbian Macondo.

Locuitorii din Macondo se trezesc năpăstuiţi de calamităţi ca insomnia, războiul şi ploile, iar misterele apar ca din senin.

În 1982, maestrul operei narative primeşte premiul Nobel pentru acest roman.

Asasinul orb – Margaret Atwood

O poveste de dragoste inventată, care se petrece pe planeta Zycron, îi aduce scriitoarei Premiul Booker în 2000.

Romanul descrie aventura riscantă dintre o tânără bogată şi un fugar. În timpul întâlnirilor lor secrete în camere de hotel închiriate, cei doi amanţi creeaza o poveste fantastică de senzaţie, care se consumă pe planeta Zycron.

O plimbare prin palat – Naghib Mahfuz

Romanul romancierului egiptean, care îi aduce Nobelul în 1988, spune povestea unei familii tradiţionaliste, surprinsă în timpul ocupaţiei britanice.

Ahmad Gawad este un negustor prosper şi un patriarh sever care impune soţiei şi copiilor regimul său despotic.
Încet- încet, copiii săi află că el nu e tocmai modelul de moralitate demn de urmat, iar fiicele sale împrumută noua mentalitate a fami­liilor în care se integrează.

Strada sardinelor – John Steinbeck

Personajele lui Steinbeck îşi duc viaţa la periferia orăşelului Monterey, printre pescăriile de sardine.

Doc, biolog marin, şi este un personaj excentric pentru cei din jurul sau: un individ mic de statură, cu o barbă mare şi accese de furie.

Romanul a primit Premiul Nobel în anul 1962.

Copiii din miez de noapte – Salman Rushdie

Considerat cel mai bun roman din primii 25 de ani de la prima decernare, care a câştigat premiul Booker, romanul este povestea celor 1001 copii născuţi la miezul nopţii dintre 14 si 15 august 1947, înzestraţi cu puteri supranaturale.
Povestea urmăreşte îndeaproape destinele a doi dintre ei – Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sărace, şi Shiva, singurul moştenitor al unei familii musulmane înstărite.

Cartea primeşte în 1993 distincţia Booker of Bookers.

Să ucizi o pasăre cîntătoare – Harper Lee

Una dintre cele mai cunoscute capodopere, atât în literatură, cât şi în cimematografie, romanul nemuritorului Harper Lee, deşi publicat acum o jumătate de secol, rămâne mai actual ca niciodată.

Un roman realist şi brutal despre rasism şi ratarea copi­lăriei inocente, totul filtrat prin ochii unei fetiţe, Scout Finch, martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un mic orăşel din sudul Americii, atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.

Vândut în milioane de exemplare, romanul primeşte Premiul Pulitzer în 1960.

Tu pe care le-ai citit?

Nu rata târgul de carte Kilipirim!

Foto: Shutterstock

Îți recomandăm să descoperi și colecția Libertatea de carti online

Ultima modificare ianuarie 27, 2020 5:22 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale