Gura lumii e slobodă, spune un vechi proverb despre bârfele sau mai academic spus, părerile, pe care le emit cei care ne cunosc prea puțin. Fiecare dintre noi a fost cel puțin o dată într-o atsfel de situație neplăcută, însă ideal ar fi să nu aplecăm urechea la ceea ce au de spus niște străini. Și totuși, o facem, iar asta se vede în comportamentul nostru, fie că vrem să recunoaștem sau nu.
Accepți să fii tratată urât
De obicei, atunci când cineva spune ceva urât despre noi, tendința este aceea de a ne apăra sau a ne justifica, încercând să convingem persoana care ne critică de faptul că se înșală. Persoanele cărora le pasă prea mult ce spun cei din jur nu vor face însă acest lucru. Vor accepta criticile, chiar dacă sunt nedrepte și vor avea tendința, în sinea lor, chiar să le dea dreptate.
Spui minciunele
Minciunile nevinovate au scopul de a ne scoate din diverse situații, deși, întotdeauna este de preferat, adevărul. Dar, ca să nu deranjezi sau să nu faci persoana din fața ta să nu te mai placă poți spune că îți place o anumită formație sau că ai prefera muntele în detrimentul mării, doar pentru că și amicii tăi spun la fel.
Te îmbraci pentru ceilalți
Atunci când te uiți în oglindă, înainte să pleci la serviciu sau să ieși în oraș, te gândești cui i-ar plăcea sau nu să te vadă așa îmbrăcată. Cu toate că nu este chiar âinuta ta preferată, accepți să porți anumite haine doar pentru a fi, la rândul tău, acceptată în anumite cercuri.
Te temi să spui ”nu”
Un stiudiu asupra fericirii arată faptul că persoanele care se găsesc într-o astfel de stare mai tot timpul spun ”da” și nu ori de câte ori simt nevoia și nu din complezență. Să spui ”da” doar pentru că știi că asta este ceea ce vrea să audă persoana din fața ta nu te va face să te simți mai bine. Trebuie să accepți să spui ”nu”, astfel acordându-ți atenție în principal ție, fără să te mai îngrijoreze ceea ce cred ceilalți.
Te scuzi prea des
Și acesta este apanajul persoanelor nefericite. Faptul că spun prea des ”Îmi pare rău” sau ”Scuze” chiar dacă nu este vina ta denotă că ești prea îngrijorată în legătură cu ceea ce spun sau cred ceilalți despre tine.
Postezi prea mult pe Facebook
Activitatea ta intensă în social-media denotă faptul că ești o persoană demonstrativă, ceea ce spune despre tine că trăiești și faci anumite lucruri, doar pentru a le arăta celorlalți ce poți tu. Bineînțeles, ideal este ca, înainte, în timpul și după ceea ce ai dus la bun sfârșit ceva, să te imortalizezi și să postezi pe toate paginile de socializare, doar-doar cineva va rămâne impresionat.
Renunți la planurile tale pentru altcineva
Este suficient să te sune cineva să-ți spună că are nevoie de tine că ai și uitat de ceea ce aveai de gând să faci în ziua respectivă. Nu. Nu se cheamă că ești o prietenă bună sau un suflet altruist ci că nu poți spune ”nu”, tocmai pentru că vrei să-i împaci pe toți. Iar asta va veni cu o recompensă: că vei fi acceptată și nu vei mai fi criticată. Nu uita, însă! Nu toată lumea îți apreciază ajutorul, oamenii se pot folosi de tine, după care te pot bârfi. După cum spuneam, gura lumii este slobodă. Fii tu însăți și nu mai încerca să îmbunezi pe nimeni sau să te faci plăcută. Cine te acceptă, te acceptă așa cum ești, cu defecte, cu calități și cu momentele în care spui ”nu”.
Citește și: Nu-ți place bârfa? Vezi cum scapi de ea
Foto: 123rf.com
Ultima modificare ianuarie 4, 2016 5:45 pm