Astăzi ar fi trebuit să fie o altă Apocalipsă, după noile profeţii ale diverşilor prezicători. Însă nici satelitul defunct, nici Cometa Elenin ori planeta Nibiru prevăzută de mayaşi
…nu îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă.
Iată însă scenarii probabile şi ipoteze veridice despre sfârşitul lumii care ar putea aduce omenirea pragul extincţiei.
1. Inversarea polilor planetei
În 2008, când cercetătorii ruşi au observat că polii magnetici ai Pământului s-au deplasat cu circa 200 de kilometri, au descoperit şi o înspăimântătoare ipoteză privind apocalipsă.
Odată cu inversarea polilor magnetici ai planetei, ciclul natural al planetei ar suferi o modificare bruscă, ce ar duce la o răcire extrem de bruscă, ca în cazul Erei Glaciare.
În plus, dispariţia atmosferei Pământul va face ca acesta să fie expus la radiaţii cosmice puternice. Cercetătorii ruşi au prefigurat că o eră glaciară similară se va produce în anul 2014.
2. O explozie bruscă de raze gamma
Exploziile de radiaţii gama au loc atunci când două stele intră în coliziune, despre care se crede că produce de 10 cvadriloane mai multă energie decât Soarele.
Impactul dintre cele două corpuri cereşti eliberează o mare cantitate de raze gamma, care, dacă s-ar produce mai aproape de Pământ, ar putea distruge atmosfera, stratul de ozon ar fi ars de radiaţii şi ar putea avea loc chiar incendii resimţite pe Pământ.
Din fericire, majoritatea exploziilor au loc la distanţe mari faţă de Terra.
Satelitul căzut recent pe Pământ este cea mai mică grijă a oamenilor de ştiinţă compartiv cu un astreoid care s-ar putea îndrepta spre noi.
Se crede că un astfel de obiect din univers s-a prăbuşit în 1908, la Tunguska, care a ras practic 5.000 de kilometri de pădure siberiană, explozia impactului fiind estimată de 1.000 de ori mai puternica decat bomba atomică de la Hirosima. Dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, ar fi provocată de o rocă similară.
4. Apariţia unui virus mortal
În Evul Mediu, ciuma a răpus aproape jumătate din populaţia Europei, tifosul a făcut ravagii timp de secole, iar febra tifoidă a decimat populaţiile în anii 1800.
Plecând de la scenarii asemănătoare şi ţinând cont de globalizarea majoră în care ne aflăm, oamenii de ştiinţă avertizeazăcă o astfel de pandemie, un virus (AH1N1) sau o nouă molimă ar putea decima rapid populaţia globului.
De altfel, nu puţini sunt cei care susţin teoriile conspiraţioniste despre crearea virusurilor în laboratoare.
5. Roboţii preiau controlul
Deşi pare un scenariu desprins din „Transformers”, unii oameni de ştiinţă văd în dezvoltarea rapidă a tenologiei o ameninţare la adresa omenirii.
Potrivit acestora, odată cu dezvoltarea tehnologiei, inteligenţa artificială ar deveni mai avansată decât cea umană, până la nivelul în care roboţii se vor putea programa singuri.
Un astfel de scenariu în care inteligenţa artificială se întoarce împotriva propriilor creatori, având capacitatea să eradicheze umanitatea, nu ar fi altceva decât o revoltă cibernetică foarte probabilă, în opinia unora.
6. Dezastrul climatic
Dacă temperatura ar creşte cu 4-5 grade Celsius, o creştere cu jumătate de metru a nivelului mării, ca urmare a topirii gheţarilor, ar provoca inundaţii catastrofale în multe regiuni din lume.
O treime din planetă ar deveni deşert si peste jumătate s-ar confrunta cu seceta şi nu sunt excluse nici posibile războaie pentru resurse. Acesta este cel mai probabil scenariu climatic în legătură cu care avertizează International Panel on Climate Change încă din 2008.
7. Războiul nuclear
Un război nuclear ar avea efecte grave pe termen lung, în primul rând din cauza radiaţiilor. Poluarea atmosferică ar provoca „o iarnă nucleară” ce ar putea dura decenii, secole sau chiar milenii, după atacul iniţial, care ar putea modifica radical temperatura, generând precipitaţii nevăzute până acum.
În prezent, se estimează că în lume există peste 23.000 de arme nucleare.
Descoperăşi experimentele extreme ale oamenilor de ştiinţă, periculoase pentru omenire.