7 idei pentru un miniconcediu în Ținutul Secuiesc

.

Cu siguranță ai văzut la televizor zona mirifică din județul Covasna în care Prințul Charles își petrece vacanțele? Dar oare ce face prințul în afară de a se plimba prin păduri și a se ospăta din bucatele locale? Descoperă în articolul de mai jos. Dacă am reușit să-ți stârnim curiozitatea, te invităm să-ți alegi și o cazare pe măsură: în revista Unica de decembrie (din 26 noiembrie la chioșcurile de presă), vei găsi trei propuneri de conace fabuloase, gata să primească turiști.

Puțini regățeni iau în calcul un weekend sau chiar un concediu în județul Covasna, pentru că fie nu știu prea multe despre zonă, fie știu tot felul de lucruri neadevărate. Unii cred că Sfântu Gheorghe e undeva, unde se-agață harta în cui; când colo, e la 30 de km de Brașov, pe un drum neted ca-n palmă. Din Bucure Alții, se sperie numai când aud de secui sau dau de o plăcuță bilingvă, crezând în povestea clasică, cum că nici pâine nu vor primi la alimentară, pe motiv că sunt români. Nici vorbă de așa ceva. Ce-i drept, vei întâlni mulți localnici care nu știu o boabă românește, din moment ce toată viața au trăit într-o zonă cu peste 90% vorbitori de maghiară, însă asa nu-i face mai puțin amabili.

Dar de ce să alegi o asemenea zonă? Ce e de văzut? Ce e de făcut? Ce e de mâncat?

Orașul Sfântu Gheorghe în sine nu e cine știe ce atrăgător, dar lucrurile se schimbă rapid. Centrul are o zonă pietonală generoasă, cu un parc minunat, care e înconjurat de clădiri vechi și frumoase, de teatre (sunt patru teatre în oraș), galerii de artă și de terase.

Mastodontul din Baraolt

La câteva zeci de kilometri spre nord-vest, este orașul Baraolt, în care merită să te oprești pentru a vizita muzeul, ce deține cel mai mare și cvasicomplet schelet de mastodont, cel mai bine păstrat din lume. Dacă ești curios, poți merge să vizitezi mina de cărbuni de la Căpeni unde, locul de unde a fost extras scheletul mastodontului. Straturile geologice se văd perfect, vei fi fascinat de această lecție de preistorie.

Coloanele de bazalt de la Racoș

Dacă tot ești în zonă, treci puțin granița către județul Brașov, până la Racoșul de Jos, unde se află un complex geologic deosebit, cu multe coloane bazaltice, pe care poate unii și le mai amintesc de pe coperta manualelor de geografie. Peisajul roșu-marțian, pustiu, impresionează. Zona este încă puțin explorată de turiști și te vei bucura să o găsești astfel.

Plimbare în Cheile Vârghișului

Tot din categoria ”frumusețile naturii”, îți recomand o excursie în Cheile Vârghișului. Traseul e presărat cu poduri și podețe care te conduc până într-o poiană largă, foarte frumoasă.  Cei dornici de aventură pot explora și peștera: are aproximativ 800 m și este locuită de peste 10 000 de lilieci. Vei ieși de acolo plin de guano, dar bucuros că ai trecut prin asemenea experiență.

Meșteșugarii la lucru

Secuii sunt meșeriași pricepuți și există încă destule familii care trăiesc din meșteșuguri tradiționale. Te poți convinge de priceperea lor vizitând, în Vârghiș, casa familiei Suto, tâmplari și pictori de mobilă de 15 generații (www.festettbutor.com). Sau atelierul fierarului din Tălișoara. Acesta lucrează fierul exclusiv prin forjare tradițională, fără niciun fel de sudură ”pe stil nou.” Meseriași minunați poți cunoaște și la Harale, sat de dogari din tată-n fiu. E locul unde mulți vin să-și comande un butoaiele de vin sau putinile de varză sau de brânză. Poți da comandă și online, la familia Szoke (www.budonka.eu).

Castele și conace impresionante

Vizitează cât mai multe castele, conace și biserici fortificate  – sunt o mulțime, unele mai frumoase decât altele, unele restaurate, altele lăsate în paragină. Trece-ți pe listă Castelul Daniel din Tălișoara, conacul Contelui Kalnoky (custodele domeniilor Prințului Charles) din Micloșoara (www.transylvaniancastle.com), castelul de la Olteni sau biserica fortificată Sf. Emeric din Ghelința, cu fresce din secolul al 13-lea.

Știi ce este o mofetă?

E o emanație naturală de dioxid de carbon, iar rămășițele activității vulcanice din Carpații de curbură și din Orientali fac ca acest fenomen să fie prezent din belșug în Covasna. Mofetele au și aplicație practică, fiind folosite pentru tratarea problemelor de circulație periferică. Poți testa și tu efectul lor în centrul de tratament cu mofetă și apă minerală de la Hătiuca. Detalii despre tarife și program pe www.aquasic.ro/hatiuca/

Degustare de palincă premiată

Orice vacanță, orice călătorie include și o experiență culinară, adesea cea de care îți ve aminti peste ani. În Ținutul Secuiesc, prima experiență gastronomico-culturală se cheamă palincă. Dacă vrei să guști dintr-o licoare fabricată după toate regulile, îți recomand sortimentele Potio Nobilis (www.potionobilis.ro), produse premiate la numeroase competiții internaționale. Te vor impresiona plăcut și pâinea  de Covasna, cu cartofi, gustoasă și pufoasă zile de-a rândul, supele cu chimen sau cu hrean sau papricașul de pui, dar și faimosul cozonac secuiesc (află totul despre el pe kurtos.eu).

Mai sunt multe altele de făcut, de gustat și de văzut în Covasna. Pentru mai multe informații, te poți adresa Asociației pentru Dezvoltarea Turismului, la adresa info@kvmt.ro. Ți se răspunde chiar dacă scrii în românește.

Foto: Andreea Retinschi, arhiva personală, WikiCommons

Ultima modificare aprilie 6, 2022 1:56 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale