Se spune că ceea ce e înăuntru contează cel mai mult. Dacă e adevărat, modul în care amenajezi locuința influențează starea de sănătate a întregii familii.
Într-un mediu încărcat de substanțe toxice și alergene, vor fi la ordinea zilei iritațiile, durerile de cap și insomniile. Dacă, însă, vei învăța să înlocuiești toate lucrurile toxice din casă cu unele naturale, benefice, vei putea trăi o viață lungă și armonioasă.
Uite cele mai eficiente 5 trucuri prin intermediul cărora să te bucuri de beneficiile naturii, în locuința ta:
Renunță la tot ceea ce conține compuși organici volatili, cancerigeni
Compușii organici volatili (COV) sunt substanțe chimice iritante, care se pot evapora la temperatura camerei. Se găsesc în compoziția multora dintre lucrurile pe care le ai prin casă, de la piese de mobilier și covoare, la odorizanți de cameră. De regulă, concentrația de COV din aer este de 2-5 ori mai mare într-o cameră decât într-un spațiu urban deschis. Iar asta te poate îmbolnăvi.
Printre problemele de sănătate pe care le poate cauza expunerea prelungită la COV se numără: iritații severe la nivelul căilor respiratorii și al ochilor, dureri de cap, amețeli, afecțiuni ale ficatului, tulburări ale sistemului nervos și chiar cancer.
Tot ce ai de făcut, pentru a preveni eficient astfel de îmbolnăviri, este să renunți la ceea ce conține COV sau alte substanțe cu acțiune similară. Spre exemplu, renunță la odorizante și evită să mobilezi interiorul folosind prefabricate cu emisii puternice de formaldehidă.
Alege doar finisaje naturale și durabile
Cele mai multe din materialele folosite la finisarea interioarelor au conținut ridicat de COV. Ca să te asiguri că trăiești într-un mediu sănătos, ar trebui să cauți, spre exemplu, vopseluri ecologice, cu conținut de COV mai mic de 0,1 la sută. Sau să renunți cu totul la vopsea și să folosești tapet.
De departe cea mai sănătoasă și mai durabilă soluție ar fi, însă, placarea pereților și a podelelor cu materiale 100% naturale. Ai de ales între plută, lemn sau astfel de varietăți de piatră naturală, care are au avantajul că de a fi foarte durabile. De regulă, amenajările cu piatră realizate de profesioniști durează cel puțin două generații. În plus, sunt și cele mai elegante.
Evită să plachezi pereți sau podele cu plăci de clorhidrat de polivinil (PVC). Acest material nu este altceva decât un plastic toxic, lipsit de proprietăți anti-bacteriene.
Păstrează textilele din fibre naturale
Textilele din locuința ta pot fi, de asemenea, o sursă de emisii de COV. Ai putea sa te îmbolnăvești din cauza unei draperii sau a unui covor, dacă acestea au fost confecționate din materiale cu conținut bogat de petrol. Și mai mari sunt riscurile dacă textilele respective au fost ignifugate folosind produse bogate în chimicale.
Contactul prelungit cu astfel de substanțe poate cauza infertilitate în rândul adulților și întârzieri în dezvoltarea intelectuală, la copii.
Ca să elimini orice risc pentru sănătatea familiei tale, folosește textile din lână, care este hipoalergenică, anti-bacteriană, reciclabilă și biodegradabilă. Sau mătasea, bumbacul și iuta. Latexul natural, obținut din seva arborelui de cauciuc, este de asemenea un material care merită atenția ta. Nu are emisii de COV si este ignifug.
Mobilierul din lemn sau piatra, alegerea ideală
Uită de scaunele și de mesele de serie, din plastic. Ca să trăiești sănătos și în armonie cu natura, vei avea nevoie de mobilă confecționată din piatră sau lemn. Nu ceda tentației de a cumpăra mobilier din pal. Acesta este un material obținut, adesea, din rumeguș și lianți toxici, responsabili cu apariția unor alergii severe la oameni și a cancerului, la animalele de companie.
Prin comparație, o mobilă din lemn de calitate – chiar dacă e mai scumpă – va avea și elementele de îmbinare tot din materiale naturale. Și nu te va îmbolnăvi.
Înlocuiește cât mai multe decorațiuni cu plante
Plantele de interior produc oxigen și filtrează chimicalele nocive din aer. În plus, alese și poziționate deștept, ele vor răspândi, în locuință, un miros mult mai plăcut și mai persistent decât al odorizanților toxici.
Gardeniile, begoniile roz și iasomia arabă sunt recunoscute pentru mirosul plăcut pe care îl răspândesc. În același timp, crinii (de asemenea parfumați), gerbera și palmierii de interior sunt plante apreciate mai degrabă pentru capacitatea lor de a îmbunătăți rapid și eficient calitatea aerului.
Merită, deci, să înlocuiești parte dintre decorațiunile care adună praful cu plante decorative de interior, care aduc prospețimea naturii în locuința ta.
Întreaga familie poate trăi mai sănătos dacă îți reamenajezi locuința folosind doar materiale naturale. Sunt mai scumpe, dar îți vor aduce beneficii neprețuite pe termen lung. Care sunt obiectele și materialele la care ar trebui să renunți și cu ce ar fi mai bine sa le înlocuiești, poți afla din materialul de mai sus.