Chiar dacă nu ne comparăm cu ele când vine vorba de drumuri şi autostrăzi, Elveţia sau Franţa nu sunt cu nimic mai presus decât România la capitolul drumeţii spectaculoase.
Descoperă mai jos cinci trasee impresionante din România pe care ţi le propunem pentru weekend-ul care se apropie.
Transalpina
În vest, drumul naţional 67 C te poartă în inima Carpaţilor Meridionali, tăind cea mare suprafaţă dintre masivele muntoase din ţară.
Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, drumul şerpuit urcând până la 2.145 metri, în Pasul Urdele, astfel că nu de puţine ori ai impresia că atingi cerul din maşină.
Panorama este absolut magnifică! Frumos şi sălbatic, drumul te poartă aproape 150 de kilometri într-un peisaj misterios şi captivant din Novaci, judeţul Gorj, până în Sebeş, judeţul Alba, traversând patru judeţe.
Poţi ajunge pe Transalpina şi prin Valea Oltului, trecând prin Brezoi, Voineasa, Vidra şi Obârşiile Lotrului, dar o alternativă poate fi şi prin Petroşani, ambele trasee fiind la fel de pitoreşti.
- Vezi si alte locuri de vizitat in Gorj – obiective turistice de neratat!
Vezi care sunt cele mai spectaculoase trasee din Europa.
- Vizitează Valea Zânelor sau Valea Drăganului, două puncte de interes turstic ale României!
Braşov – Cheile Bicazului
Un traseu absolut magnific întâlneşti şi dacă te îndrepţi către nordul ţării.
După un prânz în Braşov, ia-o spre Prejmer şi Sfântu Gheorghe până la Miercurea Ciuc, în inima Harghitei. Porneşte apoi spre Băile Tusnad, Gheorgheni şi opreşte-te la Cheile Bicazului, fără mai întâi de a vedea şi Barajul lacului.
Până aici ai însă multe de savurat. Oraşe, cetăţi, plaiuri şi masive impozante din Orientali, pereţii de calcar ai Cheilor Bicazului, Lacul Roşu, Sfanta Ana, mai simplu, privelişti unice în lume.
Transfăgărăşan
Deschis de curând, Transfăgărăşanul îţi rezervă o experienţă pe care nu trebuie să o ratezi, trăită şi savurată din plin şi de simpaticii Jeremy, James şi Richard de la Top Gear.
Pornind din Piteşti, şoseaua traversează crestele spectaculoase ale Făgăraşilor, Transfăgărăşan unind practic Muntenia de Ardeal, astfel că panorama pe care o descoperi îţi va tăia răsuflarea.
90 de kilometri la înălţime, traversând viaducte şi poduri, itinerariul este un Atlantic Road la scară mai mică, dar mai pitoresc.
Iar între Capra şi Lacul Bâlea vei traversa cel mai mare tunel din ţară, de 887metri prin muntele Paltinul, asemeni viaductului prin Mont Blanc.
Traseul continuă apoi cu oraşul Curtea de Argeş, Valea, Cârtişoara, până ajungi în Sibiu, pe DN1.
Descoperă care sunt cele mai frumoase călătorii cu trenul.
- Vezi si alte locuri de vizitat in Arges – obiective turistice de neratat!
Bistriţa – Gura Humorului
Acesta este unul dintre pelerinajele pe care trebuie să le faci într-o într-o viaţă.
Drumul fascinant care leagă cele mai vechi şi mai frumoase mănăstiri din lume este de o frumuseţe bucolică ireală. Sate pitoreşti, păşuni verzi, serpentine ameţitoare, păduri verzi şi localităţi primitoare este imaginea cu care rămâi după acest itinerariu spiritual şi revelator.
Urmând drumul spre Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc pe DN 17, treci apoi prin Moldoviţa, localitatea Marginea, din Suceava, pe DN 17A până în Gura Humorului, pe DN 2E. Peste 230 de kilometri de serpentine ce leagă Ardealul de Bucovina prin pasul Tihuţa, zonă despre care se spune că l-a inspirat pe Bram Stoker când a scris „Dracula”.
Ploieşti – Târgu Mureş
Dacă vrei să vizitezi Transilvania, îţi propunem următorul traseu: din Ploieşti, ia-o spre Cheia până la Braşov şi urcă în inima Transilvaniei prin misterioasa cetate medievală Sighişoara. Continuă pe DN 13 până la Târgu Mureş, pentru că în cei 280 de kilometri de asfalt ca-n palmă ai parte de privelişti uluitoare: serpentine mai mult sau mai puţin strânse, zeci de urcuşuri şi coborâşuri.
Crestele Ciucaşului, cetăţile din Feldioara, Rupea, Saschiz şi Sighişoara ori numeroasele biserici medievale sunt atarcţii splendide pentru cei care merită să te încumeţi la un acest traseu cu adevărat superb.
Foto:Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 14, 2022 4:36 pm