Fotografii profesioniști petrec uneori ore în șir încercând să surprindă imaginea perfectă. O fotografie bună nu depinde doar de cât de bine știi să setezi funcțiile aparatului foto. Lumina, ora din zi la care faci fotografia, încadrarea, unghiurile și contrastele sunt factori importanți care, atunci când sunt bine aleși, pot transforma o poză banală într-una spectaculoasă. Acum însă, este mai simplu ca niciodată chiar și pentru un fotograf amator să facă poze bune. Camerele foto ale telefoanelor mobile sunt extrem de performante, iar programele de editare te ajută să corectezi orice detaliu de care nu ești pe deplin mulțumită.
De cele mai multe ori îți umpli memoria telefonului cu fotografiile făcute în vacanță, atunci când îți dorești să surprinzi cât mai multe dintre locurile în care ajungi și să le păstrezi drept amintire sau să le împărtășești cu prietenii de pe rețelele sociale. Dacă nu vrei să pierzi foarte mult timp pentru o singură fotografie și vrei ca fiecare poză pe care o faci să arate spectaculos, este important să ai grijă să nu comiți câteva greșeli de începătoare, care îți pot strica pozele de vacanță:
Asigură-te că ai o cameră foto performantă
Oricât ai încerca să surprinzi o imagine bună, acest lucru îți va fi extrem de dificil cu o cameră foto veche sau neperformantă, mai ales dacă nu ai studiat arta fotografiei. O cameră foto modernă face, practic, toată treaba în locul tău, de la ajustarea luminozității, a umbrelor sau contrastelor, până la ajustarea saturației, astfel încât imaginea să surprindă cât mai fidel realitatea. De altfel, producătorii de smartphone-uri au început să dezvolte tot mai mult tehnologia camerei foto a telefonului. De exemplu, noul Huawei Mate 10 Life are nu una, ci patru camere foto performante, cu ajutorul cărora poți face fotografii de-a dreptul incredibile, în care culorile sunt vibrante și tari, iar precizia este una de excepție.
Folosește un trepied pentru fotografia de noapte
Majoritatea camerelor foto care îți permit să mărești timpul de expunere, astfel încât să poți surprinde cât mai multe detalii, în special pe timpul nopții, trebuie folosite cu un trepied. În timpul de expunere, camera nu trebuie să fie mișcată nici măcar milimetric, motiv pentru care vei avea nevoie de un suport care să o mențină în poziție fixă. Fotografiile în care vrei să surprinzi cerul plin de stele sau panorama unui oraș luminat pe timp de noapte vor ieși mult mai spectaculoase dacă respecți această indicație.
Alege ora perfectă din zi pentru fotografie
Cele mai bune fotografii sunt făcute fie la primele ore ale dimineții, fie la apus. „Golden hour”, așa cum este numită perioada de dinaintea apusului, este perfectă pentru fotografie, întrucât razele soarelui nu mai sunt la fel de puternice și nu intră în obiectiv, pozele nu mai ies „arse”, iar lumina este caldă și conferă o aură aparte obiectelor sau persoanelor surprinse în imagini.
Pe de altă parte, la primele ore ale dimineții ai un dublu avantaj. În primul rând, lumina este una delicată, iar fotografiile vor ieși foarte clare. În al doilea rând, dimineața devreme este cel mai bun moment pentru a face poze în locurile care sunt de obicei foarte aglomerate. Cu siguranță o fotografie cu o plajă aproape goală va fi mai spectaculoasă decât una surprinsă în jurul amiezii, când locul este plin de turiști care se relaxează sau, la fel ca tine, caută cel mai bun unghi pentru câteva instantanee.
Orientează-te după lumina soarelui
Fotografiile „contre jour”, acelea surprinse când razele soarelui intră în obiectiv, ies întunecate, arse și aproape lipsite de culoare. Este bine să eviți întotdeauna să faci poze atunci când ai soarele în față și să te orientezi în schimb către direcția opusă. Practic, atunci când faci poze, asigură-te mereu că soarele este în spatele tău. De multe ori, imaginile făcute în „contre jour” nu pot fi corectate nici în programele de editare și vei ajunge, în cele din urmă, să le ștergi.
Surprinde fotografii cât mai naturale
Cel mai dificil este să fotografiezi oameni, mai ales atunci când aceștia știu că sunt fotografiați și își pierd naturalețea atunci când încearcă să pozeze într-o anumită postură. De obicei, cele mai frumoase sunt imaginile candide, naturale, în care subiectul nu știe că este fotografiat. Ține mereu camera foto la îndemână și fii pregătită să surprinzi poze atunci când persoanele din jur nu sunt conștiente că sunt fotografiate. De asemenea, atunci când fotografiezi o persoană, nu ezita să îi oferi indicații legate de locul în care ar trebui să stea sau postura pe care ar trebui să o abordeze.
(P) Material realizat în colaborare cu Arsis.
Sursa foto: Oleg Magni from Pexels