După ce au ţinut fanii cu sufletul la gură episod de episod, seară de seară, nu puţine serii TV au reuşit să ne strice aşteptarea cu un final bizar şi dezamăgitor.
Astfel că puţini sunt scenariştii care au rezervat fanilor un final suprinzător de bun.
Iată cinci dintre serialele care s-au bucurat de cel mai reuşit final.
Seinfeld (1989-1998)
Supranumit „serialul despre nimic”, în mod paradoxal, „Seinfield” expune de fapt foarte multe probleme şi situaţii din viaţa reală prin care am trecut cu toţii. De exemplu, ultimul episod, urmărit desigur de un număr record, Jerry vrea să înapoieze o jachetă pe care a cumparat-o doar pentru că îi poartă pică vânzătorului.
Directorul magazinului îi refuza cererea, explicând-i lui Seinfeld că ranchiuna nu este un motiv pentru a returna produsul.
Ce-i drept, nu mulţi returnăm porduse din acelaşi considerent, însă un caz similar s-a întâmplat în realitate.
Este vorba despre procesul dintre scriitorul Tom Clancy şi fosta soţie Wanda King, care l-a acuzat pe acesta ca şi-ar fi retras numele din titlul unei cărţi pentru ca să nu îi dea bani pentru drepturile de autor.
Serialul vizionar a închipuit gadget-uri cu mult timp înainte ca acestea să fie realizate – ecranele touch-screen, celularele sau dischetele -, revoluţionând tehnologia secolului 21, iar episodul „All Good Things…” nu face altceva decât să anticipeze demersul cercetărilor ştiinţifice care ne preocupă, cu este călătoria în timp.
Capt. Picard (Patrick Stewart) este surpins călătorind în timp. Acesta îşi vede naveta Enterprise la începuturile călătoriei sale, alături de întreg echipajul acesteia, cu care se aventurează într-o ultimă călătorie.
Utimul episod ridică pe culmi succesul celei mai bune serii SF din toate timpurile.
Prietenii tăi (1994-2004)
După 10 ani de întâlniri la cafea pe canapeaua din sufragerie, momente tragi-comice şi scene penibile la care au fost supuşi pe rând şi la care am asistat cu toţii, cei şase prieteni de ispravă şi-au luat adio de la fani cu un final cum altfel decât fericit.
Ross şi Rachel au rămas împreună, Monica s-a căsătorit cu Chandler şi au avut gemeni, Phoebe i-a spus fericită „da” lui Mike, cu care s-a şi căsătorit, Joey fiind singurul care rămâne burlac. Însă nu singur. El rămâne cu o raţă şi un puişor, animale de companie. Toţi vor părăsi apartamentul.
În realitate, toţi actorii au izbucnit în lacrimi la final.
The Sopranos (1999-2007)
Viaţa deşănţată şi periculoasă a unor clanuri mafiote nu poate avea decât un sfârşit pe măsură, adică nesigur, dacă nu ambiguu, aşa cum a preferat David Chase să „le facă felul” personajelor sale.
Unul dintre cele mai bune seriale cu gangsteri din istoria televiziunii oferă un final neaşteptat, emoţionant dar mai ales intrepretabil.
În ultimul episod, intitulat „Made in America”, deşi Tony se întâlneşte cu capii familiei din New York şi fac pace, David Chase dă câteva indicii deloc subtile că acesta va fi omorât.
Buffy, spaima vampirilor (1997-2003)
Cu mult înainte de Twilight, serialul creat de Joss Whedon făcea furori în rândul amatorilor de poveşti cu vampiri, morţi vii şi nemuritori. După şapte sezoane de ucis vampiri şi alte aventuri palpitante pe care le-am urmărit cu sufletul la gură, Buffy (interpretată de Sarah Michelle Gellar) duce o ultimă luptă cu Spike, iar cei doi par să îşi ia un „rămas bun” emoţionant şi chiar sentimental.
După ce acesta îşi plăteşte răscumpărarea cu porpria viaţăk, murind într-un crater care explodează, Buffy şi prietenii ajung în siguranţă la suprafaţă, urmând să îşi continue menirea atunci când se va ivi ocazia.
„Buffy” rămâne un serial-cult, considerat chiar unul dintre cele mai bune seriale TV din toate timpurile şi nominalizat la Emmy şi Globul de Aur.