Frigiderul sau combina frigorifică sunt electrocasnice indispensabile în orice locuință și nu ne-am putea imagina viața fără ele. Acestea ne ajută să menținem alimentele proaspete cât mai mult timp, să economisim astfel bani, să aruncăm mai puțină mâncare și să avem mereu la îndemână ingredientele necesare pentru a ne prepara gustări.
Însă orice aparat electrocasnic are un termen de garanție, dincolo de care este posibil să te confrunți cu tot mai multe probleme. În mod normal, un frigider poate avea o durată de viață de 10-20 de ani, însă cât de bine funcționează acesta depinde și de cât de bine îl întreții. Iar un frigider defect sau care nu mai funcționează corect nu numai că îți va da bătăi de cap când va trebui să arunci kilograme întregi de alimente, dar poate fi și costisitor. Iată cinci semne că frigiderul tău trebuie înlocuit cu unul nou:
Are depuneri de condens sau gheață
Dacă ți se întâmplă adeseori să scoți alimentele congelate din frigider și observi depuneri consistente de gheață în interiorul acestuia, înseamnă că aparatul nu mai funcționează cum trebuie. Dacă în cazul frigiderelor vechi depunerile de gheață erau un lucru des întâlnit, în cazul unor astfel de combine frigorifice moderne tehnologia „no frost” previne congelarea produselor depozitate în frigider, însă menține la temperaturi optime alimentele din congelator.
Pe de altă parte, dacă observi adeseori depuneri de condens pe frigiderul tău, poate fi un semn că ușa acestuia nu se mai închide ermetic, permițând astfel pătrunderea căldurii în interior.
Motorul frigiderului nu ar trebui să funcționeze constant la capacitate maximă. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că motorul depune efort în plus pentru a regla temperatura din interior, care nu rămâne în parametri optimi. Motorul funcționează încontinuu atunci când deschidem și închidem ușa frigiderului de multe ori, dar și când ușa nu se mai închide corect, iar interiorul aparatului se încălzește mai repede decât ar fi normal.
Alimentele se strică mai repede decât ar fi normal
Poate cel mai deranjant lucru la un frigider vechi este faptul că alimentele proaspete se strică mult mai rapid decât ar trebui. Dacă ți se întâmplă adeseori să găsești mâncarea alterată ori înghețată înseamnă că frigiderul nu mai răcește cât trebuie sau, dimpotrivă, temperaturile din congelator se transferă și spre frigider și îngheață alimentele. Alterarea alimentelor poate indica și o problemă cu funcționarea motorului, dar și cu închiderea etanșă a ușilor.
Frigiderul e mai vechi de 10 ani
Frigiderul tău poate avea o durată de viață de 10-20 de ani, însă acest lucru se întâmplă doar atunci când ai grijă de el și îl întreții exact cum este specificat în manual, având grijă inclusiv să respecți termenele pentru verificările de rutină. Ori câți dintre noi fac asta? De aceea, după 5-10 ani de funcționare, te poți aștepta ca frigiderul tău să înceapă să dea semne de uzură.
Frigiderul tău consumă multă energie
Combinele frigorifice și frigiderele vechi nu sunt deloc eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică, lucru care se vede în fiecare lună, atunci când sosesc facturile. Electrocasnicele noi consumă mult mai puțin curent electric, în funcție de clasa în care sunt încadrate. Ideal, ar fi bine să îți iei un frigider încadrat în clasa A sau A+ de consum energetic, astfel încât să scapi de povara facturilor mari la energia electrică și să îți eficientizezi consumul.