5 scriitoare contemporane pe care trebuie să le citești

.

 

De multe ori le citim cărțile sau vedem filme ecranizate după romanele lor, dar știm destul de puține lucruri despre autoarele care scriu romanele noastre preferate. De la o simplă poză, până la câteva date biografice, iată o listă cu cinci scriitoare contemporane internaționale care ne plac.

Isabel Allende

Scriitoare chiliană, povestitoare și activistă pentru drepturile femeilor și ale copiilor. Aceasta este scurta descriere de pe pagina de Facebook a lui Isabel Allende, care, la 73 de ani, este extrem de activă în Social Media. Peste un milion de oameni din întreaga lume urmăresc textele pe care le scrie pe blogul său, noutățile referitoare la romanele ei sau la viața personală. Nepoata fostului președinte chilian Salvador Allende are 21 de cărți publicate, traduse în peste 35 de limbi și peste 65 de milioane de exemplare vândute.

„Sunt o bună ascultătoare și un vânător de povești. Fiecare om are o poveste și toate sunt interesante, dacă sunt spuse într-un mod corent. Citesc ziare și mă interesează micile istorii care sunt prinse între pagini. Aceste ar putea fi oricând sursă de inspirație pentru un roman”, mărturisește Isabel Allende într-un interviu pe site-ul ei, isabelallende.com.

Foto: Lori Barra

A cunoscut succesul încă de la primul roman, „Casa spiritelor” (1982), care a devenit imediat bestseller internațional. Un deceniu mai târziu, în 1993, filmul realizat după această carte se bucura de același succes, mai ales că a avut o distribuție de excepție: Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close, Antonio Banderas și Winona Ryder.

Romanele lui Isabel Allende au fost traduse la editura Humanitas, unde există o colecție de autor cu numele ei. „Paula” este o carte emoționantă, foarte personală, scrisă de autoare la căpătâiul fiicei sale când o veghea pe fiica ei, Paula, care a stat în comă în spital un an de zile. Paula a murit în 1992 de porfirie, iar romanul sintetizează tot ce mama ar fi vrut să-i povestească fiicei sale despre familia lor.

Alte recomandări: „Fiica norocului”, „Despre dragoste și umbră”, „Portret în sepia”. „Amantul Japonez”, cel mai recent roman al lui Isabel Allende, a fost publicat anul acesta.

Donna Tartt

În 2014, scriitoarea americană Donna Tartt a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune pentru romanul „Sticletele”, tradus și la noi la Editura Litera. Este cel de-al treilea roman al autoarei, scris la o diferență de timp considerabilă de primele două. A debutat cu „Istoria secretă”, în 1992, care a avut un succes imens și a fost tradus în 25 de limbi, și a continuat cu „Micul prieten”, zece ani mai târziu, în 2002. „Sunt ca un astronaut sau ceva asemănător. Sunt departe de toate pentru o lungă perioadă de timp. Scrisul pentru mine e ca o călătorie lungă pe mare sau o expediție polară, după care mă întorc pe pământ”, mărturisea scriitoarea într-un interviu pentru „The Telegraph”, atunci când a fost întrebată de ce este o distanță atât de mare între romanele ei.

„Sticletele” este un roman superb, pe care cu greu îl poți lăsa din mână. Povestea lui Theo Decker, un băiat de 13 ani a cărui viață se schimbă din cauza unei întâmplări dramatice, te va purta, pe parcursul a aproape 1.000 de pagini, prin New York, Las Vegas și Amsterdam, pe urmele unui tablou din secolul al XVII-lea. O adevărată lecție despre pierdere, căutarea propriului drum și supraviețiure scrisă cu un talent și o forță narativă extraordinară.

În vârstă de 52 de ani, Donna Tartt a fost inclusă de publicația „Time” în Top 100 Cei mai influenți oameni din lume.

Ultima modificare iulie 18, 2016 2:20 pm

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale