5 scriitoare contemporane pe care trebuie să le citești

.

Zeruya Shalev

Durere

Foto: Naomi Tokatly

Anul acesta, la editura Polirom a fost tradus cel de-al cincilea roman al scriitoarei israeliene Zeruya Shalev (57 de ani). Scris anul trecut, cel mai puternic roman al ei de până acum, „Durere”, este o radiografie a destinului unei femei care, la 10 ani după ce a supraviețuit unei explozii provocate de un atentat sinucigaș, se vede nevoită să se confrunte cu alte dureri venite dintr-o perioadă la care nu se gândise de multă vreme. Familia, copiii, dragostea din tinerețe, relația soț-soție, tatăl pierdut în copilărie, toate pe fundalul vieții trăite în Israel, sunt atinse de scriitura impecabilă, emoționantă și profundă a Zeruyei Shalev.

Scriitoarea israeliană se va afla în România la Salonul Internațional de carte Bookfest, ce se va desfășura în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo.

Gillian Flynn

fata disparuta

După „Obiecte ascuțite” (2006) și „Locuri întunecate” (2009), scriitoarea americană Gillian Flynn (45 de ani) a devenit foarte cunoscută în 2014, când i-a fost ecranizat cel de-al treilea roman: „Fata dispărută” (apărut la noi la Editura Trei). Chiar dacă vezi filmul înainte (cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale), cartea tot are puterea să te surprindă. Dacă nu vezi filmul, cu atât mai mult vei avea ocazia să intri într-un puzzle psihologic ce te va ține cu sufletul la gură până la sfârșit. Pe scurt, în ziua în care aniversează cinci ani de căsătorie, soția dispare de acasă. Soțul devine principalul suspect, iar relația lor este privită retrospectiv, fiecare cititor având ocazia să aleagă despre ce este romanul: iubire care dispare, dorința de a-l schimba pe celălalt, manipulare, dependența de televizor și de poveștile din viețile altora etc.

Romanul „Locuri întunecate” a fost, de asemenea, ecranizat anul trecut, cu Charlize Theron în rol principal, iar filmul realizat după „Obiecte ascuțite” va apărea pe marile ecrane anul viitor.

Elizabeth Gilbert

Eat, Pray, Love

Foto: Deborah Lopez

În vârstă de 46 de ani, scriitoarea americană Elizabeth Gilbert a devenit cunoscută în 2006, odată cu publicarea cărții autobiografice „Mănâncă, roagă-te, iubește”. Bestseller internațional, romanul a fost tradus în 30 de limbi (în română în 2008, la editura Humanitas) și ecranizat în 2010 cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale. Un adevărat fenomen cultural american, cartea spune povestea unei femei care, la 30 de ani, cu o viață aparent împlinită, trăiește momente de panică și insatisfacții. După divorț, pleacă în lume singură să se regăsească. Va ajunge să descopere lucrurile cu adevărat importante după ce călătorește în Italia, India și Indonezia. Continuarea „Și am spus da. O poveste de iubire” s-a bucurat de același succes.

Cea mai recentă carte scrisă de Elizabeth Gilbert anul trecut, „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” este un ghid prin care autoarea își încurajează cititorii să se lase conduși de curiozitate, nu de frică, dacă doresc să trăiască o viață împlinită și fericită. Volumul a apărut, după ce autoarea a avut un succes foarte mare cu conferințele sale motivaționale TED.

Foto: Hepta, Northfoto, editura Humanitas, editura Litera, editura Polirom, editura Trei

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton