5 motive pentru care mi-am instalat Windows 10

.
De ceva vreme, când deschid laptopul de acasă pe care am Windows 8, prima întrebare pe care o văd pe monitor este dacă vreau să-mi instalez Windows 10. Este gratuit, iar perioada de gratuitate este limitată sunt anunțată. Cum sunt doar o femeie care are treabă cu tehnologia numai când e neapărat necesar, în această situație am ales mereu varianta că mă mai gândesc. Pe de o parte pentru că mi-a fost destul de dificil să mă obișnuiesc cu Windows 8, pe de alta, pentru că mă aflu în categoria oamenilor care nu îmbrățișează atât de ușor schimbările.

În ziua când am aflat că voi fi printre colegele din redacție care vor testa Windows 10, mi-am ascuns cu greu un zâmbet amintindu-mi de laptopul de acasă. Așadar, o să am ocazia să văd dacă-mi place sau nu, pe un computer pe care este instalat, ba, mai mult, va veni și cineva de la Microsoft care-mi va explica pe scurt care sunt schimbările.

Am primit pentru trei zile un laptop Toshiba Kira- 10Z, elegant și atât de subțire, încât pe drum spre casă am deschis o dată geanta să văd dacă nu l-am uitat la serviciu, pentru că mi se părea prea ușoară. Acasă am început să testez. Primul gând a fost – are din nou meniul de Start de la Windows 7. Și de aici, parcă totul a devenit familiar, în fond rămânem atașați de lucruri care ne-au plăcut în trecut și le putem regăsi în variante noi, îmbunătățite. După două zile, am făcut un top 5 al lucrurilor care mi-au plăcut la Windows 10:

  1. Meniul de start

După cum am spus, meniul de Start este schimbat într-o formă familiară. La Windows 10 e o combinație între 7 și 8.1. Pe de o parte există toate aplicațiile ordonate alfabetic, ceea ce te ajută să le găsești ușor, și tot în acel meniu le ai și sub formă de tiles, unde le poți selecta pe cele mai importante pentru tine, ca să le găsești dintr-o privire.

  1. Funcția de căutare

Imediat lângă meniul de Start este o nouă funcție, care ne permite să căutăm în aplicații, fișiere, setări și pe web în același timp. Astfel, doar tastând ceea ce dorim să aflăm, vom avea o multitudine de variante de răspuns adunate atât din computer, cât și de pe Internet.

  1. Snap View și Multiple Desktops

Pe scurt, poți lucra în mai multe ferestre în același timp. Poți împărți ecranul în maximum 4 ferestre, și astfel nu vei mai avea nevoie să închizi și să deschizi aplicații. Pentru un jurnalist, de exemplu, este foarte util deoarece poate avea deschis documentul în care scrie, iar simultan, pe desktop, să păstreze și sursele de documentare deschise sau un dicționar online etc. De asemenea, există și posibilitatea de a avea mai multe desktopuri funcționale – îți organizezi munca pe mai multe ecrane virtuale pe care le schimbi între ele în funcție de ce ai nevoie la un moment dat.

  1. Windows Defender

Cel mai nou Windows are sisteme de protecție integrate. Antivirusul Windows Defender este integrat în Windows 10, iar actualizările constante protejează sistemul de operare împotriva virușilor, malware sau phishing. Pentru mine este un confort psihic destul de mare să știu că există un antivirus integrat și nu trebuie să „sun un prieten” de fiecare dată când constat că e posibil să fie ceva în neregulă cu antivirusul.

  1. Microsoft Edge

Am lăsat la sfârșit partea cu cel mai nou browser de la Microsoft, pentru că aici am descoperit o sumedenie de funcții care, pe lângă faptul că mi-au plăcut, mi se par și utile, mai ales pentru o persoană care petrece mult timp pe net. Încep cu „Write a Note”. Să presupunem că deschizi o pagină cu mai multe oferte și vrei să alegi una să-i spui cuiva despre ea. Nu mai e nevoie să copiezi tot linkul și să-i dai detalii, ci în Microsoft Edge poți scrie/edita pe orice pagină web. Apeși Write a Web Note, alegi un creion să scrii direct pe pagină sau poți scrie o notă, apoi salvezi nota și o trimiți prietenilor.

Ce mi-a mai plăcut la Edge este Reading View – salvezi o pagină web și apoi în Reading View citești doar conținutul, fără a mai fi distras de alte elemente din pagină. De asemenea, poți crea o listă de lecturi preferate, pe care să o accesezi ulterior.

Cu siguranță cineva pasionat de tehnologie ar avea și multe alte informații de adăugat, dar pentru mine, cele enumerate mai sus au fost suficiente să mă convingă să instalez Windows 10 pe laptopul de acasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton