În dezvoltarea lor, copiii au nevoie de opțiuni pentru a descoperi ce le place și la ce sunt buni. Nu toți pot fi pianiști sau jucători de tenis. Personalitatea fiecăruia are foarte mare impact în alegerea sportului pe care îl va practica sau modalitatea de exprimare artistică pe care o va prefera. Desigur, la vârste fragede, alegerile sunt ale părinților, dar să nu te aștepți ca pasiunea să înflorească de la prima încercare de a-ți duce copilul la sport, dans sau altă formă de exprimare artistică.
Fiecare activitate presupune o combinație de trăsături de personalitate aparte care definesc candidatul ideal în practicarea cu succes a unui sport sau a unui stil de dans. Chiar și în cazul în care nu se urmărește performanța, acest set de trăsături poate influența durata practicării și bucuria pe care copilul o resimte de-a lungul timpului.
Astăzi ne vom opri asupra baletului, o formă de dans care pare dificilă pentru mulți dintre părinți, mai ales pentru cei care nu au avut tangențe cu dansul sau gimnastica până în acel moment. Târziu în viață, însă, mulți oameni aleg să se înscrie la cursuri de dans pentru adulți. Este recunoscută puterea dansului de a te ajuta să te reconectezi cu propriul corp, să îți învingi anxietatea, să îți redescoperi sexualitatea și să capeți mai multă încredere în tine.
Te invităm să citești în continuare care sunt beneficiile principale ale practicării baletului pentru copii. Pe parcursul lecturii, sperăm să îți faci o idee despre cât de potrivit poate fi acesta pentru copilul sau copiii tăi sau cel puțin să meditezi asupra necesității exprimării artistice de la vârste fragede. Dacă te vei convinge, să știi că poți oricând să începi cercetarea pentru cursuri de balet pentru copii în București, bineînțeles după o discuție în prealabil cu cel mic sau cea mică. Iată câteva dintre beneficiile praticării baletului:
1. Familiarizarea cu disciplina
Am început cu acest beneficiu, comun mai multor tipuri de activități sportive, pentru că acesta pune baza unei dezvoltări armonioase. Disciplina este o abilitate de care avem nevoie toată viața și care ne poate conduce către îndeplinirea dorințelor, atât de importantă pentru a trăi o viață satisfăcătoare.
În balet, disciplina este ceva mai riguroasă decât în cadrul altor activități. Copilul are un costum în care trebuie să se antreneze. Echipamentul este specific și necesită atenție la detalii, la felul în care este îmbrăcat și aranjat ulterior. Disciplina pornește de la regularitatea antrenamentelor, ritualul de pregătire din vestiar, introspecția de dinaintea unei clase, recuperarea de după oră și îngrijirea echipamentului. Mai mult decât atât, faptul că trebuie să te prezinți la antrenament indiferent de starea emoțională din ziua respectivă, implică obișnuirea cu înfruntarea zilelor grele din viața adult. Disciplina înseamnă prezență constantă în propria-ți viață.
2. Sentimentul de apartenență la un grup
Deși școala reprezintă un bun prilej de specializare, lucru în echipă și susținere, aceasta reunește copii cu interese foarte diferite. La balet însă, cu toții trag în aceeași direcție. Coregrafiile sunt foarte stricte și necesită sincron și executarea corectă a mișcărilor. Mai mult, greul este împărtășit în cadrul grupului, ceea ce conduce la sentimentul că poate fi gestionat. Atât vulnerabilitatea, cât și competitivitatea au puterea de a face un grup să fie unit. Dacă un singur copil este foarte disciplinat, îi va motiva și pe ceilalți să fie la fel. Aidoma, atunci când cuiva nu îi iese o mișcare sau are o zi mai proastă și este consolat de un alt copil, sentimentul de apartenență crește.
3. Puterea de a gestiona situații dificile
În viața adultă, ne confruntăm cu multă presiune: din partea managerilor, a partenerului sau partenerei de viață, a societății sau a părinților. Cel mai adesea, această presiune se transformă în stres care, dacă nu este gestionat corect, poate conduce la probleme de sănătate. Este important să îți pui copilul în situații dificile, dar care să fie gestionabile . Baletul oferă un spațiu sigur, unde copilul tău va performa în fața unui public. Scena este locul în care ne simțim cei mai vulnerabili, dar unde trebuie să fim buni. Ca atare, aceasta devine locul ideal de antrenare a abilității copiilor să gestioneze presiunea pe cont propriu.
4. Dobândirea sentimentului de respect față de colegi și profesori
Copiii au ce admira la o clasă de balet: fie eleganța unei colege, fie jovialitatea alteia. Poate că sobrietatea instructoarei inspiră o fetiță introvertită să fie puternică. Talentul este și el un catalizator al creșterii sentimentului de admirație față de o persoană și poate inspira. Respectul pentru cei din jur este important în evoluția personală a fiecărui om și poate face diferența între o viață haotică și una așezată și împlinită.
5. Sănătatea fizică și emoțională
Nu în ultimul rând, baletul implică folosirea întregului corp în executarea mișcărilor și conferă o poziție corectă a coloanei pentru oricine îl practică. De asemenea, evoluția la nivel emoțional este facilitată pentru că îi obișnuiește pe cei mici să mai încerce o dată atunci când nu le iese ceva din prima. Repetiția va conduce la perfecționare, iar satisfacția succesului va recompensa tot efortul depus și, implicit, momentele grele necesare ajungerii la acel nivel.
În final, sperăm că am reușit să îți oferim o imagine de ansamblu a celor mai importante beneficii ale baletului pentru cei mici. Dacă prevezi că trăsăturile de personalitate ale celui mic se potrivesc acestui tip de dans, credem că merită să încerci. În mod negreșit, baletul dezinhibă și sporește încrederea în forțele proprii ale oricărui practicant.
(P) Material realizat în colaborare cu Casa de Balet.