Dacă ești iubitoare de animale, unul dintre cele mai frumoase momente este când aduci acasă un nou animal. Un câine sau o pisicuță îți poate însenina ziua, te poate ajuta să te relaxezi și să faci mai multă mișcare.
Pe de altă parte, a adopta un animal este o responsabilitate mare, mai ales că noul tău prieten va trebui vaccinat, deparazitat și îngrijit cum se cuvine. Însă atunci când vezi ochișorii aceia mici care îți mulțumesc că i-ai salvat din deprimantul adăpost pentru animale, nimic nu mai contează. Ești pe deplin mulțumită și fericită.
Înainte să faci acest pas, trebuie să te gândești la câteva lucruri importante:
- Îți va schimba animalul stilul de viața?
A alege un animal doar pentru că rasa respectivă este foarte drăguță sau a devenit populară peste noapte – amintește-ți numai de nebunia creată de Paris Hilton când și-a transformat câinele chihuahua în accesoriu la modă – este o idee foarte proastă. Și oricum este de preferat să adopți, decât să apelezi la un crescător. Dacă totuși vrei un animal de rasă – fie câine sau pisică – alege o rasă care să se potrivească și cu personalitatea ta. Un animal energic sau care are nevoie de multă atenție nu este compatibil cu o persoană care are un stil de viață aglomerat și petrece mult timp la birou. Un câine de vânătoare, de exemplu, va avea nevoie de spațiu să alerge și nu se va simți bine într-un apartament. Dacă ai copii, o pisică persană nu este cea mai bună idee. Sunt ușor iritabile, la fel ca simpaticii chihuahua, pe care i-am amintit și mai sus.
Alege deci un animal care să se potrivească cu stilul tău de viața și cu personalitatea ta. Astfel, viața ta nu se va schimba drastic și nici nu vei risca stricăciuni majore în locuință. Cu toate acestea, oricât de independent și de liniștit ar fi animalul pe care îl aduci acasă, trebuie să fii pregătită și pentru situații neașteptate. Un câine sau o pisică va face mizerie, oricât de cuminte este. Dacă ești o persoană ordonată, care ține la curățenie, un aparat din această gamă, care să-ți asigure mereu o locuință curată-lună, nu ar fi tocmai o idee rea. Poți alege între diferite modele, unele având și funcție de spălare-uscare, iar robotul care nu are nevoie de supraveghere te ajută să menții ușor curețenia generală pe care ai făcut-o de Paște.
- Nu va fi o responsabilitate prea mare pentru tine?
Odată adoptat, te vei atașa de acel animăluț și, în caz de incompatibilitate, îți va fi greu să te desparți de el. Iar găsirea unui nou cămin poate fi problematică. Ca să nu mai vorbim despre stresul la care îl supui și pe bietul animal. Așadar, gândește-te înainte dacă vei avea nu numai timp, dar și disponibilitate să plimbi un câine de două ori pe zi sau să te joci cu pisica în fiecare seară. Dacă nu ești dispusă să faci aceste lucruri, mai bine cumpără un acvariu cu pești sau o broască țestoasă.
- Știi cum să alegi mâncarea potrivită pentru animăluțul pe care vrei să-l adopți?
Nu toată mâncare pentru animale este la fel. La fel ca în cazul oamenilor, unele branduri sunt mai bune decât altele. Deși ar fi simplu să alegi punga sau conserva de mâncare cu cel mai frumos design, acest lucru nu e suficient pentru a asigura pe termen lung sănătatea animalului tău. Cel mai bine ar fi să alegi un brand împreuna cu medicul veterinar. Numai el te poate sfătui care este mâncare potrivită pentru rasa, vârsta și nevoile micului tău prieten.
- Ești pregătită pentru perioada de ajustare?
Oricât de mult ai iubi animalele, trebuie să fii conștientă că va trebui să treceți și printr-o perioadă de adaptare, până vă veți obișnui unul cu altul. Dacă alegi să adopți un puiuț, fie de câine, fie de pisică, pregătește-te pentru plâns. La fel ca un bebe, și puiuții de animale plâng noaptea când sunt mici. Au nevoie de atenție, li se face frică sau, pur și simplu, le este dor de mămica și de frățiorii lor. Deci, fii pregătită pentru momentul în care nu vei dormi câteva nopți la rând și, mai ales, nu dispera. Nebunia va înceta în câteva zile.
Dacă adopți un cățeluș, cel mai bine ar fi să îi creezi un spațiu numai al lui, unde să stea pe timpul nopții și care să fie închis și sigur – ca o debara. Ziua îl poți lăsa să se plimbe prin casă și să se familiarizeze cu noua lui locuință. Astfel vei descoperi și potențiale pericole pentru animal și vei putea lua măsuri înainte să se întâmple un accident.
În cazul pisicilor, lucrurile sunt mai simple. În cele mai multe cazuri, acestea se adaptează ușor. Fă-i un loc de dormit în apropierea lădiței de nisip, să nu se piardă noaptea căutând-o. În rest, se va descurca singură.
Mai complicat este să aduci acasă un animal nou, dacă ai deja un câine sau o pisică. Izolează-i până se obișnuiesc unii cu alții și nu-i lasa împreună nesupravegheați. Se poate lasa cu bătaie și accidente.
- Ești pregătită să mergi cu animalul la castrat sau sterilizat?
Chiar dacă îți va fi milă, trebuie să te pregătești pentru momentul în care va trebui să mergi cu animalul la castrat sau sterilizat. Unii oameni sunt de părere că această procedură ar dăuna animalelor, pentru că acestea își pierd identitatea de gen, însă acesta este un mit. La fel cum este și cel potrivit căruia animalele castrate sunt mai puțin protective cu familia lor.
Adevărul este că – iar asta poți să verifici inclusiv la medicul veterinar – un animal castrat sau sterilizat este mai puțin violent. Iar dacă ai o femelă, aceasta va fi mai puțin predispusă cancerului mamar sau ovarian.
Așadar, dacă și tu te gândești de mult timp să cumperi sau să adopți un animal, cel mai bine ar fi să răspunzi cu sinceritate la întrebările de mai sus înainte de a pleca acasă cu un cățel sau cu o pisicuță.
Sursă foto: Shutterstock.com