5 greșeli pe care le faci când îți calci hainele și cum le poți evita

.

Atunci când îți calci hainele vrei ca acestea să arate impecabil cu minimum de efort, iar materialele să se păstreze ca noi cât mai mult timp. Acest proces poate fi mai dificil decât pare la prima vedere. Setările de temperatură, tipul de material și, mai ales, modul în care calci pliurile, tivurile sau gulerele îți pot da bătăi de cap uneori.

Chiar dacă ești novice cu fierul de călcat, evitarea unor greșeli precum cele de mai jos îți poate face hainele să arate mai bine, să se mențină ca noi mai mult timp și îți poate scuti timp și efort. Iar unele dintre sfaturile de care ar trebui să ții cont încep încă de dinainte să bagi fierul în priză:

Lași hainele să se usuce complet

Hainele sunt mai dificil de călcat atunci când sunt perfect uscate, iar cutele devin mai rezistente și mai greu de îndreptat. Ideal ar fi să îți calci hainele când acestea sunt încă puțin umede, în special dacă vorbim despre piese vestimentare fabricate din materiale subțiri, și să le agăți pe umerașe imediat după ce le-ai călcat, pentru a evita șifonarea lor.

Folosești un fier de călcat vechi

Talpa fierului tău de călcat ar trebui să alunece cu ușurință pe suprafața materialelor și să îndrepte cutele dintr-o mișcare, atunci când aparatul este setat la temperatura potrivită. Un fier vechi de călcat poate să îți ardă hainele sau, dimpotrivă, poate fi ineficient la îndreptarea cutelor. Dacă ai senzația că te chinui prea mult să îți calci hainele, s-ar putea să fie timpul să investești într-un aparat de călcat profesional, care să îți scutească timp și efort și pe care să îl manevrezi cu ușurință, indiferent de materialul pe care îl calci. De asemenea, ar fi util să citești și aceste sfaturi despre cum alegi statia de calcat, pentru a te asigura că îți iei aparatul care corespunde perfect nevoilor tale.

Nu folosești spray-ul cu apă

Multe aparate de călcat moderne au incorporat un spray cu apă care te ajută să umezești hainele. Vei vedea că toate cutele devin mult mai ușor de călcat atunci când le umezești. Ține însă cont că apa de la robinet s-ar putea să fie prea dură pentru fierul tău de călcat. Unele dintre cele mai recente modele apărute pe piață au funcții de filtrare a apei, însă atunci când apa de la chiuvetă este plină de minerale dure, ele se pot depune în timp pe piesele fierului de călcat și îi pot afecta performanțele. Cel mai bine este să folosești apă distilată, pentru a evita orice probleme.

Calci materialele groase primele

Dacă ai un morman mare de haine de călcat, cel mai bine este să le separi în funcție de tipul de material din care sunt fabricate. Începe întotdeauna să calci rufele din materiale subțiri primele și încheie cu lenjeriile de pat sau cu hainele din materiale mai groase sau dure. Stațiile moderne de călcat își ajustează rapid temperatura, astfel încât să nu îți distrugă hainele din șifon sau mătase, însă dacă folosești un fier mai vechi, sigur ai observat că durează un timp până când acesta se răcește. Dacă începi cu materialele groase, fierul va fi foarte încins când vei ajunge la cele mai delicate, pe care riști să le arzi astfel.

Pui hainele într-un coș înainte să le calci

O greșeală pe care mulți o comit este că pun toate hainele într-un coș, atunci când le scot din uscător sau le strâng de pe sârmă, gata uscate. Acest obicei nu face decât să le șifoneze și mai tare și să îți îngreuneze treaba când vei dori să le calci. În schimb, vei vedea că rufele sunt mai ușor de călcat dacă le scuturi puțin după ce le iei de pe sârmă și le întinzi pe o suprafață plată, înainte de a le călca.

Dacă ții cont de aceste sfaturi simple și utile și eviți greșelile de mai sus, călcatul hainelor va deveni o activitate mult mai scurtă și lipsită de efort. Iar rufele tale vor arăta mereu impecabil și își vor păstra aspectul nou mai mult timp.

(P) Articol realizat in colaborare cu Philips.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Elnur

Ultima modificare noiembrie 16, 2018 6:36 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale