Vremea petrecută în casă este cel mai bun prilej să revenim la o pasiune mai mult sau mai puțin uitată: lectura. Lăsându-ne cufundați într-o poveste fascinantă, vom reuși să ne relaxăm, să ne bucurăm de momentul în care ne aflăm și să ne ferim îndepărtăm gâdul de acele situații care ne provoacă neliniște.
Și cui puteam să îi cerem recomandări la acest capitol, decât lui Gáspár György, psihoterapeut relațional și co-fondator al conceptului paginadepsihologie.ro, omul care nu își poate imagina viața fără o lectură bună? Iată propunerile sale.
Pentru părinți “Cum să creștem copii inteligenți emoțional?”, de dr. John Gottman, publicată la Editura Pagina de Psihologie. Este una dintre cele mai bune 50 de cărți din toate timpurile despre relația părinte-copil și are o serie de explicații științifice și de recomandări concrete despre cum îi putem ajuta pe copii, pas cu pas, să facă față situațiilor de criză și să-și cultive inteligența emoțională.
Pentru cupluri “Împreună la bine și la greu”, de dr. Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, probabil cea mai importantă carte pentru adulții care sunt conștienți de importanța calității relațiilor de cuplu și care sunt suficient de curajoși încât să învețe să iubească în adevăratul sens al cuvântului. Cartea explică în cuvinte simple niște concepte complicate din psihologie și oferă nenumărate exerciții practice, care ne-ar putea face să simțim că participăm la un amplu workshop de inteligență relațională.
Pentru publicul larg “Dansul fricii”, de Harriet Lerner – fiindcă probabil că niciodată în istoria recentă a omenirii noi, oamenii, nu am fost atât de nevoiți să învățăm să dansăm cu frica, anxietatea și rușinea (așa cum ni se întâmplă acum). E scrisă cu mult sens și o doză sănătoasă de umor. Iar toți cei care au citit cărțile renumitei Brené Brown vor afla de unde s-a inspirat aceasta, în dezvoltarea teoriei sale asupra rolului și importanței vulnerabilității umane.
“Mintea, o călătorie spre centrul ființei umane” – scrisă de bine-cunoscutul expert în studierea creierului și a relațiilor interpersonale, dr. Daniel Siegel. Cartea are o abordare multidisciplinară, integrând descoperirile recente din psihologie, neuroștiințe, fizică cuantică, informatică, antropologie și spiritualitate – și este o sursă de încredere pentru a ne extinde perspectiva asupra vieții și mai ales asupra potențialului nostru uman. În 2019, a fost bestseller în majoritatea librăriilor din România.
“Omul în căutarea sensului vieții” – de Viktor Frankl, o carte publicată în secolul trecut, tradusă în circa 30 de limbi, vândută în zeci de milioane de exemplare și reeditată în sute de ediții. Autorul este un medic evreu, ce a fost închis într-un lagăr de concentrare, iar după eliberare a ales să împărtășească omenirii ce anume l-a ajutat să facă față izolării forțate. Spre deosebire de multe alte publicații de profil, cartea nu pune accent pe nenorocirile îndurate de evreii privați de libertate, ci descrie în cuvinte simple strategiile și resursele infinite prin care noi, oamenii, putem îndura aproape orice, dacă avem un „de ce“ pentru care să trăim.