4 lucruri pe care nu le știai despre aerul din casa ta

.

Majoritatea oamenilor petrec cea mai mare parte din timpul lor acasă. Prin urmare, aerul pe care îl respiri cel mai des este cel din interiorul casei tale. În cele ce urmează vei găsi patru lucruri pe care cel mai probabil nu le știai privind calitatea și compoziția sa.

Aerul pe care îl respiri are o influență majoră asupra stării tale de sănătate. Însă oamenii ignoră, de obicei, acest aspect și se preocupă mai degrabă de aerul pe care îl respiră la exterior. Numărul persoanelor care se implică activ în campanii pentru scăderea poluării din orașe este tot mai mare. Dar cum rămâne cu aerul din propria casă?

Te poate îmbolnăvi

Într-adevăr, aerul din interiorul casei te poate îmbolnăvi. Deși suntem tentați să credem ca acasă suntem protejați de majoritatea factorilor nocivi, acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, în funcție de particularitățile fiecărei locuințe, calitatea aerului poate lăsa foarte mult de dorit. Bucureștiul se situează pe primele locuri în Europa în ceea ce privește nivelul de poluare cu praf, majoritatea orașelor din România confruntându-se cu această problemă. Iar particulele foarte fine pătrund cu ușurință la interior. Pe lângă praf, alți factori care pot afecta calitatea aerul pe care îl respiri sunt nivelul umidității, fumul, părul de animale sau substanțele toxice eliberate de produsele de uz casnic. Din păcate, aceștia pot cauza nenumărate probleme de sănătate precum afecțiunile respiratorii.

O soluție pentru care optează tot mai mulți români sunt aparatele electrocasnice care îmbunătățesc calitatea aerului. Acestea au rolul de a filtra aerul, îndepărtând alergenii, virusurile și bacteriile, sau de a schimba nivelul umidității din încăperea în care sunt amplasate.  De exemplu, un umidificator Combi Philips, care are atât funcție de purificare a aerului, cât și de umidificare, va transforma rapid orice spațiu într-unul foarte confortabil și plăcut.

Poate fi mai poluat decât cel de la exterior

Poate părea greu de crezut, dar statisticile arată faptul că aerul de la interior poate fi până la cinci ori mai poluat decât cel de la exterior. La aceste rezultate contribuie nenumărate produse și obiecte folosite  cu regularitate. De exemplu, s-a demonstrat faptul că anumite piese de mobilier și covoare eliberează în aer o substanță toxică, deosebit de nocivă. Aceasta se numește formaldehidă și este considerată a fi cancerigenă. Dar există nenumărate astfel de exemple, iar pe listă putem include ca dăunătoare sănătății parfumurile și odorizantele, lumânările din parafină, produsele de curățat, vopselele, lipiciul etc.

Pentru a scădea la minimum riscul ca aceste substanțe toxice să te afecteze în mod negativ, alege să folosești, de fiecare dată când acest lucru este posibil, produse naturale. Apoi, după orice amenajare sau renovare efectuată, lasă geamul deschis la încăpere pentru câteva zile și nu locui acolo.

Are diferite niveluri de umiditate

Nivelul de umiditate diferă de la locuință la locuință. Acesta este influențat de anotimp, de starea vremii, de materialele folosite la construirea casei și de izolație. O umiditate crescută va avea efecte diferite comparativ cu una scăzută, deși nici una dintre situații nu este plăcută pentru locuitori.

În cazul în care vaporii de apă din aer ating cote prea mari, umezeala va duce mai devreme sau mai târziu la apariția igrasiei sau a mucegaiului. Totodată, obiectele de mobilier se pot deforma în timp, iar aerul va fi greu de respirat. Un nivel ridicat de umiditate poate duce la apariția alergiilor sau chiar a astmului.

Nici aerul uscat, cu un nivel mic de umiditate, nu este mai plăcut. Un astfel de mediu poate cauza probleme de sănătate precum durerile de cap, dificultate de concentrare, dureri în gât, tuse, piele uscată și buze crăpate etc.

Este recomandat să fii atentă la acest detaliu și să păstrezi nivelul umidității la valorile optime, mai exact  între 40% și 60%.

Poate conține mai puțin oxigen

Oxigenul este vital pentru supraviețuire, motiv pentru care nivelul acestuia este foarte important. Conținutul normal de oxigen în aer e de 20% – 21%. La interiorul casei această valoare poate scădea doar dacă păstrezi un aer foarte închis, sau dacă locuiești la altitudine mai mare. Nivelul minim recomandat nu trebuie să coboare sub 19,5%.

Pentru un mediu cât mai plăcut și pentru a suplimenta oxigenul, apelează la ajutorul plantelor ornamentale. Ele pot aduce un aport important calității aerului din casa ta, un număr de zece fiind declarate de NASA foarte utile în în acest sens.

Aerul pe care îl respirăm este una dintre cele mai importante resurse de supraviețuire ale organismului nostru. Acordă atenția necesară detaliilor importante și vei putea să te bucuri de un confort ridicat și de o sănătate de fier.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton