Perioada sărbătorilor este sezonul acela în care ne concentrăm mai mult pe dorințele celor dragi, căutăm să le aducem bucurie și ne deschidem noi înșine spre altruism, generozitate și empatie. Dacă ai făcut deja planul pentru cadourile celor dragi, nu înceta să faci fapte bune, mai ales că s-a demonstrat stiintific că facerea de bine diminuează stresul, promovează sănătatea mentală și te motivează să faci un bine în continuare. Alătură-te unei cauze cu rezultate pe termen lung. Îți propunem 3 inițiative din care poți alege, în funcție de interesele, pasiunile și prioritățile tale:
-
Alătură-te primului teatru construit împreună
De 71 de ani nu s-a construit niciun teatru de la zero. Demersul G53 este o întoarcere la firesc iar teatrul din Grivița 53 va fi mai mult decât o clădire, va fi un teatru independent, cu viziune îndrăzneață. Misiunea este de a construi un spirit, o comunitate, nu doar un imobil. Cu ajutorul tuturor celor care cred că ar trebui să reflecte cultura contemporană într-o instituție care s-o reprezinte.
Astfel, G53 este o mișcare culturală comunitară care va rezulta într-un teatru cu repertoriu construit exclusiv pe dramatizări după texte majore din literatura universală și contemporană sau pe piese de teatru scrise special pentru G53. Va fi, de asemenea, gazda unor companii de teatru străine care vor veni special pentru reprezentațiile dedicate G53.
Dacă vrei să contribui la realizarea acestui vis, intră pe pagina G53 și alege una dintre variantele potrivite bugetului și implicării tale.
2. Adoptă un urs brun
WWF inițiază multe campanii ecologice, printre care și cea dedicată ursului brun. Mișcarea pornește de la faptul că aproape jumătate din populația urșilor bruni din Europa se află în pădurile României, însă ei sunt puși în pericol de pierderea sau fragmentarea habitatului, din cauza dezvoltării infrastructurii urbane sau rurale, construcției de drumuri, de pârtii de schi, extinderii orașelor și a stațiunilor turistice în zonele protejate, fără a se lua în calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversității, din cauza despăduririlor ilegale, mai ales în zonele bârlogurilor, braconajului și vânătorii legale, dar necontrolate.
Adoptând un urs brun, în campania desfășurată de WWF, înseamnă să plătești lunar o sumă aleasă de tine pentru îngrijirea ursuleților de la Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, monitorizarea a 5 exemplare de urs brun, prin tehnologia GSM-GPS, colectarea unor date esențiale despre habitatul acestora, necesare pentru identificarea celor mai eficiente măsuri de conservare a urșilor bruni și a biodiversității și salvarea de la tăiere și protejarea a 351 hectare de păduri virgine la Sinca Veche, lângă Brașov.
3. Vizitează un cămin de bătrâni
Facerea de bine este mult mai la îndemână decât îți imaginezi. Nici nu e neapărată nevoie să cauți o campanie umanitară sau comunitară anume, ci doar să îți pregătești merindele și darurile și să vizitezi un cămin de bătrâni din orașul tău. O simplă căutare pe net va revela astfel de instituții apropiate ție, unde un gest simplu, chiar simplă ta prezență, poate bucura sărbătorile unui om matur, încercat de problemele vârstei și ale singurătății.
Iată cum poți ajuta, în plus, un astfel de senior:
- Livrează-i medicamente pe bază de rețetă, alimente sau du-l în vizită la doctor sau chiar la coafor sau bărbier;
- Corespondează cu ei, vorbește cu ei la telefon și păstrează legătura;
- Transportă-i sau ține-le companie în activități sociale desfășurate chiar la sediul căminului de bătrâni;
- Vizitează-i alături de familia ta și arată-le că și cei mai tineri membri îi respectă și îi admiră;
- Asigură-te că echipamentul de încălzire și detectoarele de fum funcționează corect în cămin, iar păturile suplimentare, hainele de iarnă, cizmele sunt la îndemână și suficiente;
Fă astăzi o faptă bună, culege roadele bucuriei și continuă acest obicei generos nu doar în sezonul sărbătorilor, ci de câte ori ai ocazia. Vei fi recompensat cu rezultate vizibile și recunoștință.
Sursa foto: Unsplash
Ultima modificare noiembrie 23, 2021 12:50 pm