Locuința ta trebuie să fie un spațiu în care să domnească liniștea și buna dispoziție, iar starea ta de spirit depinde în mare măsură de câțiva factori la care nici nu te gândeai.
Acasă îți regăsești echilibrul după o zi încărcată și este locul de unde îți iei energia în fiecare dimineață. Uneori, însă, locul care ar trebui să-ți ofere liniște și relaxare, ajunge să-ți răpească puterea de concentrare și să-ți afecteze starea de spirit. Specialiștii din domeniul neuroarhitecturii se ocupă tocmai cu studiul acestei legături, dintre spațiul în care locuim și ne petrecem timpul și starea noastră de spirit, iar câțiva factori pe care adesea îi ignori au, se pare, o putere mai mare decât bănuiai.
Acordă atenție tuturor încăperilor în aceeași măsură. La ce trebuie să fii atentă în mod special
De cele mai multe ori acordăm atenție dormitorului, livingului și poate bucătăriei, uitând să ne concentrăm și asupra altor încăperi în care ne petrecem timpul. Baia este una dintre acele camere care primesc mai puțină atenție, fiind abordată mai mult din punct de vedere funcțional decât estetic.
Baia relaxantă, dușul revigorant, dar și ritualul cotidian de machiere și demachiere de dimineață și de seara sunt doar câteva dintre activitățile care te determină să petreci timp în această încăpere, așa că nu ai niciun motiv să tratezi cu mai puțină importanță amenajarea ei. Gândește-te cum ar fi să pui în aplicare în locuința ta una dintre aceste idei pentru amenajarea băilor. Parcă te simți mai bine doar uitându-te la imaginile respective, nu-i așa? E, așadar, foarte simplu să-ți imaginezi cât de plăcute vor fi momentele petrecute într-o cadă cu multă spumă într-o baie elegantă și modernă.
Ține cont de luminozitatea din casă. Ea îți poate spori puterea de concentrare, sau, din contră, îți poate provoca o mulțime de neplăceri
Lumina dintr-o locuință este esențială pentru o stare de bine. Ea influențează foarte mult felul în care te simți, dar și puterea de concentrare. Lumina naturală este de departe cea mai benefică pentru ochi și pentru activitatea intelectuală, așa că nu trebuie să te grăbești să pui draperii groase la ferestre. Totodată, lumina artificială cea mai sănătoasă este cea caldă, galbenă, așa că îți recomandăm să stai departe de becurile tip neon, cu lumină rece.
Nu te rezuma doar la lumina de la nivelul plafonului, ci aşază mai multe surse de lumina într-o încăpere. În dormitor, de pildă, pe lângă plafonieră, mai poți alege și lămpi pentru noptiere, iar în living poți opta și pentru un lampadar.
Care este impactul culorilor asupra ta
Credeai că draperiile roșii, pereții albaștri sau canapeaua verde din living sunt simple alegeri decorative? Ei bine, să știi că ele sunt foarte importante când vine vorba despre designul interior. Într-o locuință sunt recomandate, în general, culorile calde – roșu, galben, oranj, însă și unele culori reci pot fi utile pentru anumite încăperi. În dormitor, de pildă, cea mai potrivită culoare este albastrul, însă o nuanță deschisă, nu una puternică. Pentru camera în care dormi poți opta și pentru culoarea lavandei, care te ajută să te relaxezi și să te odihnești mai bine. Nu alege nuanțe de roșu în dormitor, ele sunt mai potrivite pentru bucătărie sau living.
În bucătărie mai poți opta și pentru galben pai, oranj deschis sau un verde pal. Pastelurile, în general, sunt perfecte pentru aceasta încăpere. În cazul în care lucrezi de acasă, biroul ar trebui să fie decorat cu nuanțe energizante precum verdele.
Tu ai ținut cont până acum de acești factori? Crezi că îți pot influența, într-adevăr, starea de spirit?