20 martie, Ziua Internațională a Fericirii

.

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită an de an în data de 20 martie. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a instituit această sărbătoare a fericrii mondiale în 2012.

Ziua Internațională a Fericirii a fost celebrată prima dată pe 20 martie 2013, dar conceptul de măsurare a bunăstării și fericirii oamenilor a apărut cu mulți ani în urmă. În 1972, Jigme Singye Wangchuck, regele Bhutanului, a menționat într-o conferință internațională că „fericirea naţională brută este mult mai importantă decât produsul intern brut” și astfel a luat naștere conceptul de Fericire Naţională Brută, conform Mediafax.

În 2005, International Institute of Management din Statele Unite ale Americii a creat primul index global al fericirii, iar acesta a fost preluat și de alte țări. Măsurătorile s-au făcut în funcție de mai multe categorii, cum ar fi  calitatea muncii, bunăstarea psihologică, siguranța fizică, educația, sănătatea, mediul cultural. În 2011 a apărut Raportul Mondial al Fericirii, lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cum a apărut Ziua Internațională a Fericirii

Ideea i-a aparținut lui Jayme Illien, filantrop şi activist american, consilier al Națiunilor Unite și membru al organizației„Economişti pentru pace şi securitate”, afiliată ONU. În 2011, când și-a prezentat proiectul, acesta s-a bucurat de aprecierea și sprijinul Secretarului General, Ban Ki moon, cât şi cel al celor 193 de state membre.

Sărbătoarea a fost stabilită de Illien în 20 martie pentru a coincide cu echinocțiul de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea. Ea a devenit oficială în 28 iunie 2012, odată cu adoptarea rezoluţiei 66/281 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care era recomandat ca această zi să fie celebrată prin activități educaționale și de conștientizare a importanței acestui concept.

Ziua Internațională a Fericirii a fost sărbătorită pentru prima oară în 20 martie 2013, la New York.

Cum este sărbătorită Ziua Internațională a Fericirii

În afară de evenimentele dedicate acestei zile, ce au loc în întreaga lume, există mai multe moduri prin care cei interesați pot celebra această zi. Dacă alegeți să promovați evenimentul pe rețelele de socializare, puteți folosi hashtag-uri precum #tenbillionhappy, #internationaldayofhappiness, #happinessday, #choosehappiness, #createhappiness sau #makeithappy.

De asemenea, puteți să faceți o activitate care vă aduce fericirea sau o promisiune că veți contribui la creșterea gradului de fericire la nivel mondial și veți susține proiectele ce au acest scop.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

    
Vedete din Romania Vedete internationale