11 trucuri pentru mai multă încredere de sine

.

Încrederea în sine este motorul acțiunilor noastre, iar lipsa ei ne poate bloca curajul de a încerca să ne îndeplinim dorințele. Nu toți creștem cu o bună imagine de sine, dar vestea bună este că aceasta se poate construi treptat. 

De câte ori nu te-ai gândit că ai fi putut să nu te chinui cu demonstrații în fața celorlalți sau să ai o viață mai bună dacă ai fi avut puțin mai multă încredere în tine? Încrederea de sine este una dintre cele mai importante calități și trebui să știi cum să o dezvolți. Iată câteva trucuri psihologice oferite de BrightSide.

Notează-ți momentele când îți pierzi încrederea de sine

Atunci când ești focusat pe gândurile negative, ele apar în mintea ta imediat. Poate ai avut o zi reușită, dar un moment neplăcut seara o anulează și mergi la culcare gândindu-te la ce e mai rău. Încearcă să ignori acele gânduri și să te gândești la ele ca la un lucru pe care îl faci zilnic fără motiv. Astfel, nu le mai dai atâta putere și te poți concentra pe experiențele pozitive. „Ești fericit pentru că alegi să fii fericit, ești trist pentru că alegi să fii trist. Te simți exact așa cum alegi” spunea Osho. Gândește-te la asta.

Învață să accepți complimente

Toată lumea reacționează diferit la complimente. În timp ce unii se bucură de ele, alții devin timizi și au obiceiul să pună accentul pe defectele lor. O greșeală care scoate imediat la iveală lipsa încrederii în sine. În plus, cel care îți oferă complimente ar putea crede că nu îi valorezi opiniile.

Cel mai simplu mod de a reacționa atunci când cineva te complimentează este să zâmbești sincer și să mulțumești. Nu trebuie să te îngrozească asta, ci să crezi în faptul că cineva chiar îți apreciază calitățile.

Nu încerca să fii perfectă

Ai o mulțime de treburi de rezolvat într-o zi? Întâlniri, muncă de birou, responsabilități peste responsabilități, dar niciun minut doar pentru tine? În loc să fii satisfăcută de ceea ce realizezi, te simți dezamăgită pentru că nu ai rezultatele la care te așteptai?

Când îți setezi obiective pe care nu le poți îndeplini, când totul este prea mult și te chinui să fii perfectă, te alegi numai cu stări de anxietate sau chiar depresie. Oamenii de succes își dau voie să greșească și să regrete o decizie pe care o iau. Ei iau totul ca pe o lecție și sunt capabili să învețe din ea.

Elimină gândurile negative

Să îți controlezi vocea interioară, care de obicei este extrem de critică, este dificil, dar este un mod de a te ordona. Încearcă să îți urmărești toate gândurile pe care le ai într-o săptămână. Notează-le pe cele care sunt legate de încrederea în sine. Întreabă-te: „Am vreo dovadă că am motive să fiu nesigură pe mine?” Apoi, analizează-ți gândurile și vei vedea că multe dintre ele nu sunt bazate pe lucruri reale.

De asemenea, ar trebui să faci o listă cu gândurile pozitive, calitățile și realizările tale. Citește-le de fiecare dată când ai un gând negativ.

Privește oamenii în ochi atunci când le vorbești

Când privești pe cineva în față, poți vedea clar ce stare are sau ce emoții trăiește. Copiii se uită mereu în ochii părinților lor pentru a înțelege ce simt, începând cu vârsta de 9 luni. Oamenii care mint privesc în zare pentru a ascunde adevăratele intenții. De asemenea, evitarea contactului vizual este considerată o dovadă a lipsei de încredere în sine. Pentru a dezvolta această calitate, trebuie să privești oamenii în ochi și să îi convingi de sinceritatea ta.

Învață să mergi corect

Spatele drept, gesturi deschise și un mers încrezător – acestea sunt câteva semne că ai încredere de sine. Ai grijă să să ai întotdeauna poziția corectă, capul ridicat și privirea înainte. Oamenii din jurul tău vor observa asta și vei simți diferența curând. Studiile arată că limbajul corporal al unei persoane ce are încredere în sine scade nivelul de stres.

Fă-ți o listă cu realizările

Ține un jurnal al realizărilor tale zilnice. Nu te gândi numai la lucruri memorabile, ci și la micile reușite. Notează-și fiecare pas pe care l-ai făcut către obiectivul tău, chiar dacă sunt unii mărunți. De exemplu, că ai citit 10 pagini dintr-o carte, că ți-ai pregătit micul dejun și așa mai departe. Să conștientizezi faptul că ai multe motive să fii mândră de tine, te va ajuta să îți recapeți stima de sine.

Conturează varianta ta ideală

„Ce aș face dacă aș avea încredere în mine în această situație?” este o întrebare bună pe care ar trebui să o ai în vedere atunci când ești în impas. Mai ales atunci când trebuie să faci ceva ce implică încrederea de sine.

Nu este nevoie să abordezi cei mai atractivi bărbați de pe stradă. Fă pași mici: zâmbește-i unui străin. Trimite CV-ul tău la o companie unde ți-ai dori să lucrezi. Și nu te teme de consecințe. Fii gata să îți asumi riscuri și responsabilități pe care orice persoană încrezătoare în sine și le-ar asuma.

Vorbește cu străinii

Mergi la un party unde nu cunoști pe nimeni și încearcă să joci rolul unei persoane care are încredere în sine. Nu trebuie să fii vedeta petrecerii, ar fi complicat într-un colectiv necunoscut. Dar te vei simți mult mai încrezătoare după aceea. Poți, de asemenea, să începi conversații cu oameni străini în fiecare zi. Fii amabilă cu o casieră de la un magazin sau vorbește cu un ospătar într-o cafenea și vezi ce efect are asta asupra ta.

Dar, dacă nu te simți deloc confortabil cu astfel de situații, mai bine renunță la acest exercițiu sau lasă-l pentru mai târziu.

Oferă-ți ajutorul

Oamenilor le place să se simtă importanți și valoroși. De asemenea, este extrem de bine să știi că ai mereu pe cineva gata să te ajute atunci când ai nevoie. Chiar dacă toți ar trebui să avem alături oameni pe care ne putem baza, puțini reușim să oferim sau să cerem ajutorul.

Dar, să oferi ajutorul celor care au nevoie, te va face să te simți importantă și utilă, iar asta te va ajuta să scapi de neîncredere și de singurătate.

Scapă de capcana social media

Să te uiți la fotografiile unor oameni pe care îi cunoști și să-i compari cu tine, poate fi foarte dăunător pentru încrederea de sine.

Social media este locul unde oamenii aleargă după succes și în care posteză multe imagini frumoase din locuri uimitoare. Oricine își poate crea online o viață perfectă, dar asta nu înseamnă că tot ce vezi este și real. Sunt puțini cei care postează fotografii de acasă, îmbrăcați în haine obișnuite, sau pe care le surprind când fac activități banale. Nu mai încerca să concurezi cu oamenii care fac paradă cu fericirea lor.

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

Ultima modificare februarie 25, 2020 8:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale