Realizat acum mai bine de 80 de ani, „Metropolis” rămâne una dintre capodoperele genului SF.
Ciudat, sinistru, frumos şi extrem de profund, filmul regizorului Fritz Lang este o creaţie alegorică plină de simboluri ale societăţii de atunci şi de acum, căci cineastul nu face altceva decât să proiecteze lumea în anii 2000.
2001: O odisee spaţială
Filmul transpus de Stanley Kubrik, după romanul lui Arthur C. Clarke, este un alt SF care a continuat istoria despre inteligenţa umană şi cea artificială. Întrebarea pe care o ridică Kubrik este „ce va urma” după umanizarea excesivă a tehnologiei?
La atingerea solului lunar, Floyd este oprit de un sunet ciudat, emis de un obiect. Următoarea misiune este să descopere ce forţe extraterestre ne supravegheză.
Un geniu al creaţiilor de artă fantastică, maestrul rus Andrei Tarkovsky a cucerit pe deplin cinefilii cu „Solaris”, o adaptare după cartea lui Stanislav Lem.
După ce îşi vizitează casa părintească şi pe tatăl său, astronautul-psiholog Kris Kelvin este trimis în misiune pe planeta Solaris pentru a clarifica observaţiile făcute de Berton (predecesorul lui) asupra direcţiei greşite pe care a apucat-o solaristica.
Staţia cosmică de pe Solaris este într-o stare de semi-abandon, după ce un membru al echipajului se sinucide iar ceilalţi sunt bântuiţi de nevroze şi chinuiţi de halucinaţii.