Un timp, este fan lăptic. Apoi începe marea aventură – bebe descoperă savori noi şi noi „ustensile”: sânul matern şi biberonul pierd teren în faţa concurenţei – paharul şi linguriţa. Minighid pentru proaspetele mămici
Există nişte repere gene-rale: de la 6 luni, începe să pape carne; ou – cu prudenţă, abia spre 1 an etc. Dar ele nu trebuie urmate cu ochii închişi. Până la urmă, plăcerea celui mic de a mânca este cea care contează cel mai mult! Adaptează, aşadar, ritmul inovaţiilor alimentare la propriul lui ritm. Totul este să-i asiguri o dietă cât mai echilibrată şi să fii cu ochii în patru la alimentele alergene.
Minighid pentru o tranziţie uşoară
Între 6 şi 12 luni, bebe trece de la hrana exclusiv lichidă la alimente date pe mixer, iar spre 1 an (în funcţie de evoluţia dinţişorilor), face cunoştinţă şi cu alimentele solide. Ce probleme pot apărea şi cum le rezolvi? – Încerci să-i faci cunoştinţă cu… linguriţa. Se sperie şi o respinge hotărât. Nu insista, repetă experienţa doar după câteva zile. Între timp, lasă-l să mănânce cu degetele – aşa se familiarează el cu noutăţile pe care i le propui. – Mere, pere, piersici, banane – mmm! Or să-i placă, dacă i le oferi, pe la 4-5 luni, într-o formă “intermediară”: piure cât mai fluid (prin mixer) şi supe. Pentru că i le propune prietenul lui drag, biberonul, va accepta mai uşor noile gusturi şi texturi.
ATENŢIE LA…
Cereale: asigură-te că nu conţin gluten (care îngreunează digestia). Sare: în exces, afectează rinichii. Kiwi şi alte fructe exotice: până la 1 an, există un risc sporit de alergie. Iaurt: pe la 6 luni, îi poţi propune şi iaurt şi brânză dulce. Iaurtul – ţine minte! – fără zahăr. Brânzeturi din lapte crud: NU, până la vârsta de 3 ani! Risc de contaminare cu bacterii. Ou: o jumătate de gălbenuş/zi, pe la 6 luni (este mai puţin alergenic şi mai uşor de digerat decât albuşul). Prudenţă, dacă în familie au existat/există persoane alergice la ou! Mezeluri: interzise până la 3 ani.