Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în fiecare an, pe data de 26 octombrie. El este unul dintre marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor. Aceasta a fost viața Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
După cinstirea Sfintei Parascheva, în data de 14 octombrie, creștinii, atât cei ortodocși, cât și cei catolici, îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie. Acesta este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. An de an, sute de mii de oameni merg să se închine la moaștele Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, depuse la Catedrala Patriarhală din București.
Pelerinajul de Sf. Dimitrie în pandemia de COVID-19
Deși se anunțase anularea pelerinajului de Sf. Dimitrie din București, din motive de securitate sanitară, autoritățile au permis totuși accesul credincioșilor la moaștele Sfântului Dimitrie. În jur de 8.000 de oameni au mers duminică, 25 octombrie 2020, în prima zi de pelerinaj, la Patriarhie. Accesul a fost permis doar celor cu buletin de București, care păstrau distanța fizică și aveau măști, însă și așa s-au format cozi lungi. Slujba de seară a început cu peste 250 de persoane.
Regulile impuse de autorități au fost unele stricte. Pelerinii sunt nevoiți să treacă prin două filtre. Primul este înainte de a se intra pe culoarul unic, pentru verificarea buletinelor, și după aceea, un alt control pentru verificarea măștilor de protecție.
Voluntari ai Patriarhiei le oferă credincioșilor dezinfectant pentru mâini și măști, dacă au nevoie. Enoriașii sunt rugați să poarte permanent măștile, în mod corect, inclusiv când ating moaștele. După aceea, un reprezentant al Patriarhiei dezinfectează zona.
„Organizarea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, din acest an nu a putut fi organizată decât prin adecvare foarte riguroasă la contextul epidemiologic, la starea de alertă roșie în care se află municipiul București”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR, potrivit Digi24.
Pelerinajul de Sf. Dimitrie se va încheia marți, 27 octombrie.
Primii ani de viață
Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Tatăl său era voievod în cetatea Solunului, crezând în taină în Domnul nostru Iisus Hristos şi slujind Lui.
El avea în palatul său o cămară ascunsă de rugăciune, în care erau două sfinte icoane, împodobite cu aur şi cu pietre scumpe: una a Mântuitorului Iisus Hristos, iar alta a Fecioarei Maria, înaintea cărora întotdeauna aprindea candela şi aducea tămâie şi se ruga împreună cu soţia.
Părinţii Sfântului Dimitrie nu aveau copii şi numai după multă rugăciune la Maica Domnului şi la Mântuitorul Hristos, au devenit părinți. Când copilul a ajuns la vârsta la care să poată cunoaşte şi să înţeleagă adevărul, l-au dus în cămara lor de rugăciune, unde i-au arătat icoana adevăratului Dumnezeu, Care a făcut cerul şi pământul, şi icoana Născătoarei de Dumnezeu. Aici chemând în taină un preot şi pe câţiva creştini, prieteni apropiaţi, au botezat pe fiul lor în numele Preasfintei Treimi.
După ce tatăl său a murit, Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximilian, care i-a încredințat lui Tesalonicul, spunându-i: „Păzește patria ta şi s-o cureţi de necuraţii creştini, ucigându-i pe toţi cei care cheamă numele lui Iisus Hristos Cel răstignit”.
Însă, în momentul în care a preluat dregătoria, el a mers la Solun, unde a încălcat ordinele și a început să propovăduiască Evanghelia.
Citește și: Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil
Sfântul Dimitrie a fost întemnițat
Când împăratul Maximilian a auzit că Dimitrie este creștin, l-a aruncat în temniță.
În timp ce se afla întemnițat, Sfântului Dimitrie i s-a arătat un înger trimis de Dumnezeu, care i-a zis: „Pace ție, pătimitorule al lui Hristos, Dimitrie! Îmbărbătează-te şi te întăreşte şi biruieşte pe vrăjmaşii tăi”.
Și aici, el a continuat să se roage lui Dumnezeu și să propovăduiască credința printre prizonieri.
Moartea Sfântului Dimitrie
Înainte de a se lumina de ziua, pe 26 octombrie, ostașii au intrat în temniță, unde l-au găsit pe Sfântul Dimitrie rugându-se. Atunci, ei l-au împuns cu sulițele.
Înainte de a muri, Dimitrie a cerut o suliță și cu propria sa mână a înfipt-o în coasta sa spunând: Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru El și credința adevărată.
Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat. Deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni. În această bisericuţă a intrat prefectul Iliricului, Leontie, şi în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi.
Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie. Acestea miroseau a mir, iar toată cetatea a fost umplută de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.
Edificiul paleocreştin original există şi astăzi şi face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic. Acesta se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988.
Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este şi ocrotitorul oraşului.
Minunile Sfântului Dimitrie
Sfântul Dimitrie a început să înfăptuiască minuni încă din clipa în care a murit. Servitorul său credincios, Lupu, a luat toga lui Dimitrie, plină de sânge și inelul său de general, a înmormântat rămăşiţele pământeşti şi a plecat în părţile Macedoniei de unde venise, la Tesalonic. Acolo avea un prieten, Leonţiu, din părţile Daciei, la care a stat.
Haina şi inelul Sfântului făceau minuni şi tămăduiau neputinţele celor credincioşi.
După istorisirile lui Leonțiu, două fete gemene care erau mute, dar foarte vrednice, au ţesut pe o maramă chipul Sfântului mucenic şi îndată au început să vorbească. Cu acest chip al Sfântului şi cu haina sa a fost vindecată o femeie oarbă. Toată provincia Daciei devenise protejată de Sfântul şi Marele Mucenic Dimitrie, care în tinereţe fusese în aceste locuri.
Scânteile din raclă
Însuşi noul conducător creştin al Iliricului, Marian, atingându-se de moaştele Mucenicului s-a vindecat de o boală cronică. Un îndrăcit a fost tămăduit, alt bolnav de friguri s-a făcut sănătos.
Mai târziu (secolul VI), împăratul Justinian, originar din părţile dunărene, care îl avea protector pe Sfântul si Marele Mucenic Dimitrie, i-a cerut încuviinţarea să ia din moaşte pentru antimisul catedralei Sfintei Sofii din Constantinopol. Însă când s-a apropiat de raclă au ieşit scântei şi toţi s-au înspăimântat, iar împăratul a cerut iertare pentru îndrăzneală.
Omul care a plecat fără cârje de la moaştele Cuviosului Dimitrie
Părintele Iustin Bulimar, slujitor la Catedrala patriarhală din anul 1989, a povestit despre faptele minunate petrecute în viaţa creştinilor care s-au rugat la moaştele Sfântului:
„În 1989, în urma slujbei Sfântului Maslu, un credincios pe care eu l-am văzut de mai multe ori participând la această Sfântă Taină şi la celelalte slujbe ale Bisericii rămânea întotdeauna ultimul de se închina.
Şi, într-una din zile, la fel procedând, a urcat la racla sfintelor moaşte (dar de ce rămânea ultimul să se închine? – pentru că umbla cu cârje), şi-a aşezat cârjele, ca de obicei, ca să şi le poată lua după rugăciune, după îngenuncherea pe care o putea face el acolo în felul lui, şi minunea s-a întâmplat. S-a ridicat, s-a închinat, a coborât treptele, n-a realizat pe moment că el de fapt îşi uitase cârjele şi de-abia după ce a coborât Dealul Patriarhiei şi-a dat seama de miracolul, de minunea întâmplată. S-a întors înapoi plângând şi mulţumind cu lacrimi în ochi lui Dumnezeu şi Sfântului Dimitrie”.
Citește și: Lăsata Secului: Beneficiile postului pentru organism
Legenda și focul lui Sâmedru
În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri. Ritualul spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoşi tot anul şi feriţi de boli şi necazuri. Focul lui Sâmedru are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii.
Tinerii se strâng într-un loc înalt al satului. Acolo pun o grămadă de lemne și cetină de brad, iar în mijlocul acestora adaugă o tulpină a unui arbore tăiat din pădure, pentru a fi incinerată. Acest lucru reprezintă un substitut al zeului care moare și renaște.
După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.
Se spune că tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sâmedru sau Sumedru.
Potrivit legendelor, Sâmedru era un bărbat obișnuit, păstor și crescător de animale. Acesta se metamorfozează pe timpul nopții în porc, un vechi simbol zoomorf pentru spiritul grâului. În timpul ceremoniei nocturne, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie
În anumite zone, oamenii cred că Sfântul Dimitrie este cel care le-a dat vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
Ziua Sfântului Dumitrie este o zi a soroacelor pentru slujbe. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.
Tot atunci se taie și coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească frumoasă.
Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte, colivă și colaci în formă de cruce.
În Dobrogea, băieții se întâlnesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Între ei se află un băiat îmbrăcat ca o cadână și astfel primește bani. Acest obicei se mai numește și „datina Saiegiilor”.
De Sfântul Dimitrie aflăm cum va fi vremea
Se spune că de Sfântul Dimitrie desfrunzește codrul, se usucă toate plantele. Căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
De Sfântul Dimitrie, patronul păstorilor, ciobanii află cum va fi vremea. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, va fi o iarnă aspră.
Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
Dacă în noaptea Sfântului Dimitrie e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună. Dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
Superstiții de Sfântul Dimitrie
Se zice din bătrâni că oamenii morți (în morminte) se fac muroni, vârcolaci, strigoni și, ieșind din pământ, îi urmăresc pe cei vii.
În tradiția românească, cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau de lovituri.
De Sfântul Dumitrie nu trebuie folosit pieptănul, pentru a nu atrage necazuri și primejdii.
Conform credinței populare, de Sfântul Dumitru trebuie lichidate toate datoriile pentru a-ți merge bine tot anul viitor. Altfel, acestea ar putea fi returnate dublu.
În Bucovina, se spune că persoanele care vor semăna usturoiul după această sărbătoare vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În Oltenia, oamenii cred ca doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri. Țăranii le respectau cu strictețe pentru a-și proteja animalele de lupi.
Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia. Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”
Citește și: Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dumitru
Alte rugăciuni către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
„Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, Dimitrie, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască pace şi mare milă, Amin!”
„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic , tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă.”
„O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, această a noastră rugăciune, ce aducem ţie acum cu umilinţă, primeşte-o, şi de bolile sufleteşti şi trupeşti şi de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu, ne păzeşte, că împreună cu tine în veacul ce va să fie, să cântăm Lui : Aliluia!”
Citește și: Minunile Sfintei Parascheva
Sursă foto: Libertatea.ro
Ultima modificare octombrie 26, 2020 10:12 am