Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia care se bucură de un profund respect și o mare iubire în Republica Moldova.
Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Acest lucru s-ar putea schimba în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care locuiește în Chișinău, va împlini vârsta de 100 de ani.
VRC 100. „Geniul necunoscut” al României împlinește 100 de ani. Valentina Rusu Ciobanu și cei 100 de ani de singurătate
Miercuri, 28 octombrie 2020, chiar în ziua în care împlinește 100 de ani, Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la București, prin deschiderea expoziției „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate” (perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie), care se va desfășura în spațiul expozițional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, punct de reper: Parcul Luigi Cazzavillan), aparținând Asociației ARBOR, conduse de Victoria Nagy Vajda.
Pe 5 noiembrie, se va deschide, la Palatul Șuțu – Muzeul Municipiului București, expoziția „mare”, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere” (perioadă de vizitare: 5-29 noiembrie), curatoriată de Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului, și de Anastasia Gurschi, coordonatorul proiectului de la Chişinău din echipa Arbor.
Toate evenimentele acestui proiect cultural se organizează la București sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier și candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.
Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriței cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele Plastice”.
Pentru arta românească contemporană acesta este un moment istoric extrem de important, care certifică nu numai recunoașterea oficială de către statul român a meritelor unei mari artiste din stânga Prutului, ci și recunoașterea valorii excepționale a școlii de pictură de la Chișinău și a prezenței incontestabile a acesteia în variatul spațiu cultural românesc.
Propunerea pentru acordarea înaltei distincții a fost făcută de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, și susținută de Asociația pentru cultură și arte ARBOR (președinte: Victoria Nagy Vajda) și de Muzeul Municipiului București.
Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere”: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator și coordonator proiect expozițional Palatul Suțu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă. Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.
Evenimente facebook:
https://www.facebook.com/events/2447653658862331/
https://www.facebook.com/events/277385963390592/
Pagina de facebook Valentina Rusu Ciobanu:
https://www.facebook.com/100ValentinaRusuCiobanu/