Un angajat al unui centru pentru copii cu dizabilități recunoaște că a bătut minorii

.
Detalii șocante despre un nou caz de abuz asupra copiilor cu dizabilități aflați în grija statului au ieșit la iveală. Angajații de la Centrul „Sfântul Andrei” din Ploiești, ce au fost ridicați de procurori, au recunoscut că au bătut copiii fără apărare.

Unul dintre aceștia a acceptat să vorbească cu un reporter Libertatea și a declarat că vina este a sistemului: nu există infirmiere, protocoalele de pe hârtie sunt greu de respectat, iar agresiunile din partea adolescenților violenți sunt încadrate ca accidente de muncă și sunt băgate sub preș.

După ce au fost diagnosticați cu boli precum tetrapareză, schizofrenie sau autism sever, părinții au preferat să îi abandoneze în grija statului.

70 de copii sunt adăpostiți în Centrul „Sfântul Andrei” din Ploiești, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova. 70 de copii cu dizabilități, de la bebeluși care respiră prin tuburi și nu se pot mișca, la tineri de 17-18 ani care au nevoie de scutece.

Săptămâna aceasta, 11 angajați acuzați că îi bat pe copii au fost ridicați de procurori, după o anchetă ce a durat trei luni. Șase dintre aceștia au fost arestați, în timp ce alți doi, pentru care se ceruse arestarea, au fost lăsați liberi după 24 d e ore.

Dezvăluirile teribile ale unui angajat

Bărbatul, care a preferat să păstreze anonimatul, are 60 de ani și este instructor la grupa de copii mari. El susține că s-a ajuns aici din cauza unui sistem bolnav, care nu ajută pe nimeni.

Mi-am recunoscut parte din vină și am spus că regret enorm, dar din cauza stării psihice și a presiunii sub care lucram nu m-am putut controla. Îmi asum răspunderea pentru actele făcute”, a spus angajatul.

Potrivit acestuia, în centru se lucrează în ture de 8 sau 12 ore. Are grijă de 12 copii și spune că au existat cazuri când a făcut singur de serviciu. Pentru că nu are infirmier este nevoit să schimbe pampers la copiii mari, din grupa de care are grijă, copii cu vârste între 13 și 18 ani, toți cu afecțiuni psihice severe.

Toți vorbesc foarte puțin, unul singur e mai coerent, dar nu în totalitate, în rest toți sunt în lumea lor”, a afirmat instructorul.

Printre tinerii din orfelinat, spune el, se află un adolescent de 17 ani, „rod al iubirii dintre o prostituată din București și un student chilian”.

Băiatul acesta era cât trei persoane la un loc. Coboram pe scări cu el și, din senin, a început să se dea cu capul de balustradă. Când am văzut că se automutilează l-am luat în brațe, de la spate, ca să-l opresc. Atunci a luat un ghiveci și l-a aruncat spre mine, ca pe o minge. Când a văzut că nu m-a nimerit, m-a mușcat. Am făcut raport de incident, s-a făcut anchetă și s-a înregistrat ca accident de muncă”, a povestit bărbatul.

Totuși, el a admis că răspunsul la violență cu violență nu este o soluție.

Directorul centrului, declarații halucinante

Directorul centrului, Cristian Nicolescu, susține că el nu a identificat cazuri de abuz în centru și dă vina pe subalterni pentru faptul că ei nu au știut că în orfelinat copiii sunt bătuți.

Aprecierea mea este că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla decât în condițiile în care exista o înțelegere tacită între aceste persoane care, deși aveau obligația legală să mă anunțe dacă au cunoștință despre astfel de incidente nu și-au îndeplinit această obligație”, a spus Nicolescu pentru Libertatea.

Pe de altă parte, el a admis că în centru există copii „violenți și foarte violenți și că violența îmbracă toate formele: heteroagresivitate, autoagresivitate, agresivitate îndreptată atât spre copii cât și spre personal”.

Directorul spune că metodele de calmare ale copiilor agresivi sunt: scoaterea din contextul în care s-a declanșat criza, plimbarea și jucăriile. În cazul în care criza persistă, copilul este culcat pe un pat și ținut de mâini, ca să nu își facă rău sieși și altora, iar în final, chemarea ambulanței.

Între timp, după arestarea asistenților, la centru a fost adus personal de la alte instituții.

Cum s-a aflat ce se întâmplă la Centrul „Sfântul Andrei”

Totul a ieșit la iveală după ce o angajată a lăsat telefonul la îndemâna soțului, cu care se afla în proces de divorț.

Bărbatul a scos din el mesaje dintre soția sa și o colegă de-a acesteia, în care o învăța cum să pună la punct copiii cu dizabilități: „Fă-te ascultată! Uită-te în jur și dă! Dă-le să zacă”.

Sursă foto: Libertatea

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton