Trucuri și tehnici simple pe care le poți folosi și tu: ce poți face pentru a avea mai multă încredere în tine însăți

.

Încrederea în sine înseamnă, în forma ei pură, să știi care sunt atuurile tale sau acele lucruri la care excelezi și să te porți într-un fel care le transmite asta și celor din jur. Dacă te uiți cu atenție în jurul tău vei descoperi, însă, că majoritatea persoanelor se află la extreme: fie le lipsește cu desăvârșire încrederea în propriile forțe, fie își supraevaluează abilitățile și afișează mai multă încredere decât ar fi cazul. 

Uneori poate fi greu să îți dai seama unde te situezi și, implicit, să îți ajustezi încrederea în propriile forțe în raport cu nivelul real al abilităților. Vestea bună e că există câteva lucruri simple, pe care le poți face și tu, care te-ar putea ajuta la acest capitol.

Retușează lucrurile care nu îți plac

De cele mai multe ori încrederea în sine e direct proporțională cu modul în care ne percepem pe noi înșine. Ce înseamnă asta, mai concret? Înseamnă că, de exemplu, poți să fii o persoană cu trăsături armonioase, aproape perfecte, însă pe care o anumită imperfecțiune (reală sau percepută) o poate face să îți piardă încrederea în sine. Dacă e și cazul tău, atunci e bine să știi că psihologii recomandă fie să schimbi modul în care percepi acea imperfecțiune, fie să încerci să o corectezi și să scapi, astfel, și de complex. În ultimii ani, operațiile estetice au luat avânt și în țara noastră, prin urmare o rinoplastie poate corecta cu ușurință un nas nu tocmai estetic, un implant mamar te ajută să scapi de complexul unui bust nu tocmai generos, câteva injecții cu acid hialuronic îți pot face buzele mai pline, iar liftingul facial te ajută să atenuezi semnele îmbătrânirii. Singura regulă de care ar fi bine să ții cont: nu exagera cu aceste retușuri. 

Schimbă-ți garderoba și fă-ți un abonament la sală

Culoarea rochiei pe care o porți, forma ramelor ochelarilor, modul în care îți aranjezi părul, machiajul pe care îl porți – la prima vedere toate acestea pot părea detalii, însă ele afectează dramatic atât modul în care te percep oamenii din jur, cât și încrederea pe care o ai în tine însăți. Când felul în care te prezinți începe să fie sincronizat cu cel în care dorești să fii percepută, atunci și încrederea în tine însăți va avea parte de un „boost”. Chiar dacă îți place felul în care te îmbraci încearcă, totuși, să faci câteva schimbări: dacă, de exemplu, ești obișnuită mai mult cu stilul sport, atunci încearcă să abordezi, măcar din când în când, și ținute mai elegante. Același lucru e valabil și pentru mersul la sală: chiar dacă arăți bine, încearcă să îți propui să faci mai mult sport. Cu cât ești mai mulțumită de corpul tău, cu atât vei avea mai multă încredere în tine. În plus, medicii spun că sportul ajută la creșterea nivelului de serotonină și de endorfine din corp, concomitent cu reducerea nivelului de cortizol, responsabil de producerea stresului. Nu ai, deci, niciun motiv să eviți sportul dacă urmărești să îți amplifici încrederea în propriile forțe.

Explică cuiva câteva lucruri pe care le stăpânești foarte bine

Fiecare dintre noi știe lucruri pe care alții nu le știu pentru că poate nu sunt pasionați de domeniile respective. Psihologii spun că poți dobândi mai multă încredere în forțele proprii și atunci când le explici altor oameni lucruri care te situează într-o poziție de forță tocmai pentru că le stăpânești foarte bine. Asta nu înseamnă, desigur, că ar trebui să începi să le povestești celor din jur tot ceea ce știi, nu toată lumea își dorește să te audă vorbind, de exemplu, despre astrofizică, supereroi sau istoria religiilor. Cum ai putea să procedezi? Dacă știi să cânți la chitară ai putea, de exemplu, să te oferi voluntar pe forumurile de specialitate și să începi să le predai lecții unor oameni care chiar sunt interesați să învețe. La fel, dacă știi că te pricepi la fizică sau la chimie, de exemplu, poți alege să devii voluntar și să le dai meditații copiilor care provin din medii defavorizate și care nu au bani pentru ore particulare. Pe lângă faptul că faci ceva bun și util pentru alți oameni, vei descoperi că și încrederea ta în tine și în forțele tale se va dezvolta exponențial.

Întrerupe patternurile de gândire negativă

Ce înseamnă asta, mai precis? Înseamnă că ar fi bine să îți propui să blochezi anumite tipare de gândire și să încerci să le înlocuiești cu altele. De exemplu, dacă trebuie să mergi la un interviu și observi că începi să îți repeți în gând că sigur nu te vei descurca, cel mai bine ar fi să întrerupi aceste gânduri și să le înlocuiești cu unele pozitive. Ai putea începe să îți spui, de exemplu, că șansele de a nu te descurca sunt minime, de vreme ce te-ai pregătit foarte bine.

Scopul celor mai multe dintre aceste trucuri și tehnici se învârte, de fapt, în jurul unui singur țel: să te ajute să te simți mai bine în propria ta piele. Atunci când te simți bine în pielea ta, și încrederea în tine însăți se va ajusta direct proporțional.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale