În fiecare an, înainte de Paște, creștini merg la Biserică pentru a trece pe sub masă. Acest eveniment are loc în Vinerea Mare, care este și zi de doliu pentru credincioși.
În Vinerea Mare a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. Potrivit tradiției, în Vinerea Mare nu se face treabă în casă, iar persoanele credincioase țin post negru.
Când se trece pe sub masă, de Paște
Trecerea pe sub masă de face în Vinerea Mare sau Vinerea Neagră. Cum Paștele se sărbătorește anul acesta pe 28 aprilie, trecerea pe sub masă se va face pe data de 26 aprilie.
În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar și se așează pe o masă mai înaltă ce simbolizează mormântul Mântuitorului.
Încă de dimineață, credincioșii vin la biserică cu flori pentru Iisus. În acest moment ei sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce ce sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec de trei ori pe sub masă.
Trecerea pe sub masa de Paște, care este semnificația
În fiecare an, odată cu trecerea pe sub masă, creștinii coboară în mormânt împreună cu Hristos, pentru ca mai apoi să Învie odată cu El.
Această coborâre și ridicare din groapă se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul Bisericii.
Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei lui Iisus Hristos, în timp ce alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a stat în mormânt.