Tradiții și superstiții de Sfinții Petru și Pavel. De ce nu au femeile voie să mănânce mere

.

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți, anual, pe data de 29 iunie. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Sânpetru de vară. Și, la fel ca orice altă sărbătoare creștină, este înconjurată de mai multe tradiții și superstiții.

Petru și Pavel au fost doi dintre Apostolii lui Iisus Hristos care au ajutat la răspândirea creștinismului. Datorită rolului major pe care aceștia l-au avut în formarea Bisericii lui Hristos, conducătorii ortodocși au decis ca prăznuirea lor să fie precedată de o perioadă de post.

Tradiții și superstiții de Sfinții Petru și Pavel

Numeroase tradiții și obiceiuri înconjoară această mare sărbătoare din calendarul creștinilor ortodocși. În mai toate zonele țării, credincioșii merg la Biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. Aceste merinde sunt apoi date de pomană în memoria celor care au trecut în neființă.

Se spune că, la miezul nopții, cerul se deschide, iar Sfântul Petru poate fi văzut pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii. Astfel că, gospodarii se folosesc de acest prilej pentru a călca ceapa și usturoiul, cu speranța că vor avea roade din belșug.

Potrivit tradiții-superstiții.ro, se spune că atunci când Sfântul Petru plesnește din biciul său ies scântei care cad și se transformă în licurici ce îi călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Citește și: Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri

Citește și: Rusaliile 2023 – tradiții și obiceiuri de Rusalii

Conform tradiției, pe data de 29 iunie, oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul. Astfel, păistruii nu se mai înmulțesc.

De asemenea, se spune că dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, nucile și alunele vor fi viermănoase.

În mediul rural, mamele obișnuiesc să pregătească talismane ce constau într-o pungă roșie în care pun un cățel de usturoi și frunze de pelin, pe care le dăruiesc apoi fiicelor lor. Acest talisman trebuie purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și iele, care le-ar fura norocul.

De ce nu au voie femeile să mănânce mere

Potrivit tradiției de Sfinții Petru și Pavel, femeile tinere nu au voie să consume mere până în această zi, iar cele văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua Sfântului Ilie, pentru a fi sănătoase.

„Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la  mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie”, a explicat părintele Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica Sfinţîi Împăraţi „Constantin şi Elena” din Călăraşi pentru Antena 3.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Cum își pot afla tinerele ursitul

Citește și: Luminația, Ziua Morților. Credințe și tradiții păstrate de români

De asemenea, cei care au ținut post pot reveni la obiceiurile lor alimentare începând cu data de 29 iunie.

Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”.

Totodată, de Sf Petru și Pavel este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor și să li se ureze sănătate și spor la muncă.

În această zi, nu este bine să fie scuturați merii pentru că se spune că va cădea grindină, iar culturile vor fi stricate.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton