Botezul bebelușului este cel mai frumos moment din viața părinților, plin de har, de dragoste și de emoții. Întreaga familie și nașii se implică în botezul copilului și se pregătesc din timp cu toate cele cuvenite după ritul ortodox și după tradițiile creștinești.
Cuprins
- 1 Semnificația botezului, creștinarea unui nou suflet
- 2 Când se face botezul bebelușului
- 3 Cum se aleg nașii de botez
- 4 Tradiții la botezul bebelușului. Ce reprezintă lumânarea de botez
- 5 Cum se pregătește trusoul bebelușului
- 6 Ce trebuie să ducă părinții la biserică
- 7 Ce trebuie să ducă nașii la biserică
- 8 Tradiții de botez. Cele mai frumoase obiceiuri la români
- 9 Băița de a doua zi, cu nașul și nașa
Botezul bebelușului este unul dintre cele mai frumoase momente din viața familiei, iar părinții se pregătesc din timp pentru botez, înainte ca micul bebeluș să vină pe lume. Finii au obligația să își anunțe nașii de cununie că vor avea primul lor copil și să îi roage pe aceștia să fie părinții lui spirituali și să îl boteze la biserică.
Împreună cu nașii, bunicii și frații sau alte persoane foarte apropiate de familie se discută despre numele copilului, despre data cea mai bună a botezului, despre biserică și toate ritualurile care însoțesc botezul bebelușului.
Cuprins
- 1 Semnificația botezului, creștinarea unui nou suflet
- 2 Când se face botezul bebelușului
- 3 Cum se aleg nașii de botez
- 4 Tradiții la botezul bebelușului. Ce reprezintă lumânarea de botez
- 5 Cum se pregătește trusoul bebelușului
- 6 Ce trebuie să ducă părinții la biserică
- 7 Ce trebuie să ducă nașii la biserică
- 8 Tradiții de botez. Cele mai frumoase obiceiuri la români
- 9 Băița de a doua zi, cu nașul și nașa
Semnificația botezului, creștinarea unui nou suflet
Botezul este una dintre cele mai frumoase Taine ale bisericii, alături de Taina cununiei. Este cel mai semnificativ ritual creștin prin care un nou suflet venit pe lume este încredințat lui Dumnezeu de către părinții săi și de către nași.
Botezul bebelușului este un moment emoționant și plin de încărcătură spirituală. Prin cufundarea în apa stropită cu agheasmă, bebelușul se curăță de păcatele strămoșești și se naște într-o viață spirituală închinată credinței. Copilul botezat în numele Sfintei Treimi devine trup din împărăția lui Dumnezeu, iar viața lui va fi ocrotită de puterea divină.
Biserica spune că nimeni nu se naște creștin, de aceea este important botezul în primele zile de viață prin care bebelușul primește harul Duhului Sfânt.
Când se face botezul bebelușului
Tradiția creștină ne spune că botezul unui copil se va face la 40 de zile de la naștere. Această perioadă este importantă atât pentru micul bebeluș care prinde putere în primele sale zile de viață, cât și pentru mamă care poate avea răgazul să se întremeze după naștere.
Dacă botezul trebuie făcut mult mai devreme din cauze de sănătate, tradiția spune că mama nu are voie să intre în biserică mai devreme de cele 40 de zile după naștere. În acest caz, este bine să se spovedească și să se consulte cu preotul care va oficia botezul.
Biserica Ortodoxă nu impune botezul, așa cum Iisus Hristos nu a impus o vârstă la care să se boteze copiii. Dar recomandarea oricărui preot pentru părinți este să își boteze copiii în credința creștină cât mai repede, la câteva săptămâni după naștere.
Părinții trebuie să țină cont de faptul că botezul nu se face în zile de post și în zile de sărbătoare, dar cea mai indicată zi ar fi duminica. Ei trebuie să se consulte cu preotul paroh și cu nașii pentru data cea mai potrivită.
Cum se aleg nașii de botez
Nașii de cununie sunt cei care au obligația morală de a boteza copiii finilor lor. Conform tradiției, nașii de cununie botează întotdeauna primul copil. Al doilea copil sau următorii copii pot fi botezați de alți creștini, căsătoriți, aleși dintre rudele și prietenii părinților.
În multe cazuri, dacă nașii de cununie sunt prea bătrâni sau au probleme de sănătate sunt înlocuiți de copiii lor, dacă aceștia sunt căsătoriți.
Trandiția creștină spune că cei care vor să boteze un copil trebuie să fie căsătoriți, să aibă o familie, să aibă și ei copii și să fie un exemplu de o moralitate fără cusur pentru finii lor.
Există și situații excepționale când un bărbat necăsătorit sau o femeie singură poate boteza copii, cu dezlegare de la preot, așa cum există și situații în care un bebeluș poate avea mai multe perechi de nași.
În unele regiuni din Moldova se obișnuiește ca tinerii căsătoriți să aibă câte două perechi de nași, iar primul lor copil va fi botezat de asemenea de cele două perechi de nași.
Tradiții la botezul bebelușului. Ce reprezintă lumânarea de botez
Trusoul bebelușului este complex, iar părinții și nașii au obligația de a duce la biserică diverse obiecte simbolice, foarte importante în ritualul botezului așa cum este vinul sau uleiul. Iar între aceste obiecte se numără și lumânare de botez, care simbolizează deopotrivă sufletul neprihănit al copilului și lumina credinței creștine pe care o primește în biserică.
Lumânarea de botez este obligația nașilor și ea se decorează cu flori și frunze proaspete. Se pun boboci de crini, deoarece crinul este floarea Maicii Domnului, și crenguțe tinere de brad ca pruncul să crească sănătos și viguros ca un brad.
O tradiție veche mai spune că un boboc de floare păstrat din buchetul de mireasă al mamei ar trebui să fie pus și la lumânarea de botez.
Pe lângă flori și frunze tinere, se pune și o panglică simbolică. Panglica aceasta nu trebuie să fie nici prea scurtă, să se căsătorească prea repede, dar nici prea lungă, să se căsătorească prea târziu.
Cum se pregătește trusoul bebelușului
Înainte de botez și mama, și nașa trebuie să pregătească câte un rând complet de hăinuțe. Bebelușul pleacă de acasă îmbrăcat în hainele luate de mama lui, iar la biserică, după botez, va fi schimbat complet de nașă care îi pregătește un trusou întreg de haine de sărbătoare, frumos lucrate și decorate.
- scutece
- body
- șosețele
- ciorăpei
- rochiță sau costumaș de băieți
- bluziță sau hăinuță groasă după sezon
- pantofiori
- pălăriuță sau căciuliță
- păturică și mici așternuturi
Ce trebuie să ducă părinții la biserică
- certificatul de botez
- bomboane, prăjituri și șampanie pentru invitați
- un dar deosebit pentru nași
Consultă lista de cumpărături pentru botez necesară părinților!
Ce trebuie să ducă nașii la biserică
- Lumânarea de botez
- Crasma sau pânza albă din bumbac fin în care este înfășat bebelușul după ce este botezat
- Ulei și vin care sunt sfințite la slujbă
- Săpun și prosop pentru preot
- Iconița pe care o sfințește preotul și o dăruiește bebelușului
- Trusou complet pentru îmbrăcarea bebelușului
- O cutiuță unde se pune o șuviță din părul copilului
- O cruciuliță din argint sau din aur pe care o dăruiește micului fin
- O sticluță mică decorativă în care nașii primesc mir pentru finul lor
Tradiții de botez. Cele mai frumoase obiceiuri la români
După slujba de botez, nașii merg acasă la finii lor cu micul bebeluș botezat, iar nașa îl ține în brațe și trece pragul casei cu el, dăruindu-l apoi mamei. În acest moment, există obiceiul ca nașa să spună ”Iată, fină, copilul tău! Păgân mi l-ai dat și ți l-am adus creștin!”
Pe vremuri, bunica sau alte femei din familie tăiau repede o găină, cum veneau nașii acasă, și pregăteau o ciorbă gustoasă pentru invitați.
În zilele noastre, familia cu nașii și invitații merg la un restaurant pentru a petrece în cinstea micului creștin. Localul trebuie pregătit și decorat cu flori, cu baloane și jucării. La local, lumânarea de botez trebuie ținută aprinsă cât timp ține petrecerea.
Tradiția spune că invitații trebuie să lase bani în pătuțul copilului după botez, să aibă parte de o viață prosperă. Darurile se oferă de obicei înainte de botez de către cei care merg acasă să vadă copilul.
A doua zi după botez, nașii vin acasă la fini și pregătesc prima băiță a copilului. Până atunci, mama nu are voie să îl spele, pentru că el a fost atins cu mirul sfânt.
Băița de a doua zi, cu nașul și nașa
Nașii au obligația să vină a doua zi la casa finilor și să facă prima baie finului lor. Pentru acest lucru, nașa trebuie să pregătească încă un rând de haine complet în care va îmbrăca bebelușul și alte daruri pe care le consideră de cuviință.
Părinții pregătesc o masă bogată pentru nași, cădița și toate cele necesare pentru baie. Este un moment festiv, care aruncă un strop de magie în viața micului bebeluș. Prin darurile pe care le pregătește nașa, lui îi este hărăzit să aibă o viață cu noroc, prosperitate, sănătate și putere.
Ce pune nașa în apa pentru baie:
- Petale de flori pentru o viață senină și pentru dragoste
- Un bănuț de argint pentru prosperitate
- Miere pentru o viață dulce, fără necazuri,
- Orez sau grâu pentru belșug
- Verigheta nașei pentru dragoste
- Lapte pentru sănătate
- Verigheta nașei pentru protecție
- Apă sfințită pentru protecție
- Plante aromatice pentru noroc
Mama bebelușului ține lumânarea de botez mereu aprinsă în timp ce copilul este îmbăiat. După ce termină baia, nașa îl strigă pe copil pe nume și îl unge cu mir. Apoi îl sărută, îl alintă, îi spune o rugăciune și îl îmbracă cu hăinuțele aduse de ea.
Lumânarea se stinge abia la sfârșit, se despodobește și se păstrează lângă icoane cel puțin 7 ani. În tot acest timp, ea se aprinde când copilul este bolnav și părinții lui se roagă pentru sănătatea lui.
Ultima modificare ianuarie 31, 2023 12:13 pm