Un hostel și o cafenea sociale, ce au fost deschise în urmă cu câteva luni în București, angajează tineri în vârstă de 18 ani ce sunt nevoiți să plece din centrele de plasament. Tinerii, care nu știu să facă mai nimic când ies din sistemul de stat, reușesc cu ajutorul Organizației Concordia să învețe o meserie și să se angajeze.
Povestea Nicoletei
Acesta este și cazul Nicoletei, o tânără de 19 ani care a fost nevoită să plece din centrul de plasament când a împlinit 18 ani. Tânăra, care lucrează la cafeneaua socială din Capitală, este concentrată să îi iasă întotdeauna lucrurile bine.
„Am fost mereu marginalizată. Și în liceu tot timpul am avut copii care râdeau de mine că vin dintr-un centru de plasament și eram dată la o parte. Acum am realizat că nu e vina mea pentru asta, că și eu fac parte din societate, și eu pot”, a afirmat Nicoleta pentru Libertatea.
Nicoleta Vlaicu a fos abandonată de mică și a locuit într-un centru de tip familial, alături de alți 20 de copii. În tot acest timp a mers la școală și a învățat, fără să aibă o altă activitate.
„Nu eram deloc cum mă vezi acum, sunt schimbată total. Spun asta pentru că nu aveam curajul să vorbesc cu oamenii, să ridic capul din pământ și eram foarte timidă”, a povestit ea.
Mai mult, până la 19 ani fata nu a ieșit niciodată singură în oraș. Cei de la Organizația Concordia au insistat ca ea să învețe și să fie independentă. Cu ajutorul acestei asociații umanitare, Nicoleta a putut să urmeze cursurile de ospătar și să se angajeze.
Din luna octombrie tânăra va începe Facultatea de Kinetoterapie, la care visează de mult timp.
Pentru tinerii aflați în sistemul de stat, 18 ani este cea mai teribilă vârstă. Atunci ei își pierd acoperișul de deasupra capului și orice ajutor.
Așa a fost și în cazul lui Alin, care de la vârsta de 5 ani a locuit la un asistent maternal.
„Am făcut 18 ani, eram în asistență maternală și a trebuit să plec după ce am luat Bacul și aici am ajuns. Mi-a trebuit un loc unde să stau”, a povestit Alin.
Tânărul a primit pregătire pentru a fi recepționer, precum și un loc de muncă la hostelul social Bread&Breakfast.
„Înainte să vin aici nu știam nici cum se plătesc facturile. Aici îmi place mult ce fac. Mai ales că vorbesc engleză și pot să cunosc oameni din toate țările, nu doar din România”, a afirmat Alin.
Și el vrea să dea la facultate, anul viitor, la Asistență Socială.
„Pentru că mi-a plăcut ce au făcut pentru mine anumiți oameni, care cred că au făcut aceeași facultate”, a spus băiatul, acum în vârstă de 19 ani.
Banii încasați merg în susținerea tinerilor
Cafeneaua și hostelul din Capitală sunt întreprinderi sociale, astfel că banii încasați sunt folosiți integral pentru susținerea acestor tineri.
„Avem doi tineri la recepție și un băiat pe curățenie, care face o treabă extraordinară. La cafenea sunt două colege ca ospătar și așteptăm cât mai mulți clienți. Angajații noștri, o parte sunt dintre beneficiarii organizației, alții provin din centre sau fundații. Pentru mulți, ăsta e primul lor job. Lucrează aici în domeniul în care s-au specializat, se pot dezvolta și apoi se pot angaja în oricare alt loc de pe piață”, a explicat Bogdan Lungu, manager de proiect la Concordia.