Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au fost făcute demersurile necesare pentru începerea testării populației pentru COVID-19.
„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experți de la OMS și Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secțional în care alegem un eșantion semnificativ la nivel național și regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eșantion dintr-un județ mediu din România, care are 450 miii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienți din aceste grupe de vârstă”, a afirmat specialistul citat de Mediafax.
Citește și: Cum arată declarația pentru starea de alertă. A apărut o schimbare majoră
De asemenea, Rafila a precizat că, pe lângă această pandemie, lumea se mai confruntă cu o a doua pandemie: HIV. Deși au trecut zeci de ani de la apariția acestei boli, încă nu a fost găsit un vaccin.
„E tot un virus ARN care se multiplică cu mutații. Îl cunoaștem din anii 1980, au trecut peste 40 de ani și încă nu avem un vaccin. Avem însă terapii eficiente, iar cei infectați pot duce o viață normală. Infecția cu HIV-SIDA este considerată în continuare pandemie. În Africa sunt încă foarte multe cazuri, chiar dacă numărul lor s-a mai diminuat. Există și în Europa sau în altă țări”, a explicat medicul.
Citește și: Ce recomandă stomatologii pentru a-ți menține sănătatea dentară la cote maxime în timpul epidemiei
Vineri, România a intyrat în stare de alertă. În acest context, Alexandru Rafila a subliniat că populația trebuie să fie în continuare responsabilă și să respecte normele de protecție pentru oprirea epidemiei.
Sursă foto: 123rf.com