Dinții sunt cel puțin la fel de importanți pentru câini precum mâinile pentru oameni. Aceștia sunt folosiți pentru a transporta diferite obiecte și chiar alți cățeluși, pentru a trage, a rupe, a mesteca și a avea contact general cu lumea din jur. Și pentru că, spre deosebire de oameni, cățeii nu își pot înlocui cu ușurință dinții cu proteze dentare, îngrijirea orală adecvată este foarte importantă. Cavitatea bucală a câinilor este mai sensibilă în multe privințe decât cea a oamenilor, iar subestimarea îngrijirii orale poate avea consecințe grave.
Potrivit cercetărilor realizate de Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, peste 80% dintre câini suferă de parodontoză. Cauza principală este placa bacteriană, iar întrebarea rămâne cum să detectezi placa dentară suficient de devreme.
„Gingivita, placa dentară și paradontoza (afectarea în întregime a sistemului de prindere gingivală a dinților) sunt frecvente la căței, fapt pentru care prevenția acestora este o prioritate în profilaxia afecțiunilor stomalogice. Problemele cavității bucale duc la afectarea stării de sănătate atât locală cât și sistemică și pot declanșa boli foarte grave precum boli cardiace și articulare.” declară M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars Multisales Europe.
În stadiile incipiente, boala gingiilor poate fi tratată, însă atunci când este descoperită mai târziu, tratarea este mult mai dificilă, dureroasă și poate duce chiar la pierderea dinților. Cu ajutorul prevenției, putem evita riscul de a nu depista boala la timp și de a nu o trata cu succes. Precum animalele care trăiesc în haită, câinii sunt învățați să-și ascundă durerea pentru a nu arăta slăbiciune. Prin urmare, este important să urmărim semnele, adesea subtile, care pot indica o problemă.
„Sunt câteva semnale de alarmă care ar trebui urmate de o vizită imediată la medicul veterinar pentru un consult stomatologic complet, cum ar fi respirația urât mirositoare (halitoza), apariția depunerii de săruri minerale la baza dinților, jena în masticație sau evitarea jucăriilor preferate.”, spune M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars Multisales Europe.
Cum să ai grijă de sănătatea dentară a cățelului tău
Conform sondajelor, majoritatea stăpânilor (95%) se spală pe dinți zilnic, însă doar 7% dintre aceștia au grijă la fel de bine de dinții căteilor lor. Periajul regulat este cea mai bună prevenție, dar de cele mai multe ori cățelușii pot fi reticenți la început. Prin urmare, este important să procedăm cu atenție, pas cu pas, până când cățelul se obișnuiește cu acest proces și poate chiar să considere că este o experiență plăcută.
De asemenea, puteți completa îngrijirea dentară cu produse potrivite, cum ar fi gama DentaStix de la Pedigree. Recompensele de mestecat cu TRIPLĂ ACȚIUNE ajută la reducerea acumulării de tartru cu până la 80% și ajung chiar și în zonele greu accesibile. Recompensele din gama DentaStix conțin mai puțin de 2% grăsime și nu conțin coloranți artificiali, arome și zahăr.
Mai mult, beneficiile recompenselor de mestecat sunt confirmate și de un studiu științific. Potrivit unei reviste revizuite de Veterinary Science, tipărită în octombrie 2020, numărul 132, acestea cresc proporția de bacterii sănătoase și reduc proporția celor care provoacă boli.