Un studiu recent realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) arată că răspândirea noului coronavirus este mai accelerată în țările unde temperaturile sunt situate între 3 și 17 grade Celsius. România trece acum printr-un cod portocaliu de vreme rea, care a dus la prăbușirea temperaturilor până sub zero, cel puțin până miercuri, anunță libertatea.ro.
Dar chiar dacă vremea se va încălzi ulterior, temperaturile maxime se vor situa la aproximativ 16-18 grade, potrivit prognozei, adică la limita superioară indicată de studiu.
”Acolo unde temperaturile erau mai reci, numărul de cazuri a început să crească rapid”, spune pentru New York Times Qasim Bukhari, neurolog și statistician la prestigioasa universitate. ”Putem vedea asta în Europa, chiar dacă sistemul de sănătate de acolo este printre cele mai bune din lume”, adaugă el.
Efectul diferențelor de temperatură este vizibil și în SUA. În vreme ce în state ca New York, Colorado sau Washington, epidemia a explodat, virusul se mișcă mai încet în Arizona, Florida sau Texas, state sudice.
Mai mult, o analiză a cercetătorilor din Spania și Finlanda a arătat că virusul și-a găsit un mediu potrivit în zonele cu aer uscat și temperaturi între minus 2 și 10 grade Celsius, precizează libertatea.ro.
Dar niciunul dintre aceste studii nu a trecut prin procesul de peer-review (evaluare științifică), iar Bukhari a avertizat că toate aceste concluzii ar putea fi influențate și de factori precum restricțiile de călătorie impuse de autorități, măsurile de distanțare socială, numărul de teste făcute.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare martie 23, 2020 4:13 pm