Sportul înseamnă rezistență, sănătate și vitalitate, iar sportul potrivit pentru copilul tău va aduce o mulțime de beneficii, din toate punctele de vedere. Toții copiii sunt activi și sunt atrași de diverse sporturi. Trebuie doar să îi canalizezi către activitatea cea mai potrivită cu vârsta și abilitățile lor.
Cuprins
- 1 Ce beneficii mari aduce sportul în viața copiilor
- 2 Sportul potrivit pentru copilul tău în funcție de vârstă
- 2.1 Activități sportive pentru copii între 3 și 5 ani
- 2.2 Activități recomandate pentru 6 – 9 ani
- 2.3 Activități recomandate între 10 și 12 ani
- 3 Sportul potrivit pentru copil în funcție de personalitate
- 4 Sportul între distracție și performanță
Sportul potrivit pentru copilul tău este, în primul rând, sportul ales chiar de el. Preferințele copiilor sunt importante și trebuie respectate, dacă acestea se îmbină cu celelalte activități școlare și se potrivesc cu vârsta și abilitățile lor fizice.
Practicarea unui sport este foarte importantă de la cele mai fragede vârste. Cu atât mai mult în mediul urban, unde copiii trăiesc în apartamente, petrec mult timp la televizor și pe telefon și ies în parcuri doar cu program.
Cuprins
Ce beneficii mari aduce sportul în viața copiilor
Sportul este o necesitate pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil. Nu trebuie să aștepți să împlinească 10 sau 14 ani pentru a practica un sport cu regularitate. Mulți copii se îndrăgostesc de anumite sporturi încă din primii ani de școală.
Sportul dezvoltă activitățile motrice în același timp cu aptitudinile intelectuale. Copiii vor fi mai activi, mai supli, mai energici și mai rezistenți. Se dezvoltă armonios musculatura și sistemul osos. Dar și sistemul lor imunitar capătă mai multă rezistență.
În același timp, se dezvoltă capacitatea de analiză, de înțelegere și de concentrare. Sportul în echipă ajută copiii să ia decizii, să comunice cu ceilalți copii și să respecte regulile sociale. Ei devin mai atenți, mai concentrați, uneori mai ambițioși, dar mult mai siguri pe ei.
Sportul are numeroase beneficii și pentru sănătate, și pentru educație și pentru dezvoltarea abilităților sociale. Totodată, sportul potrivit pentru copilul tău îl ajută să își descopere singur noi abilități și limite, să devină mai independent, să se autocontroleze și să depășească unele obstacol singur.
Sportul potrivit pentru copilul tău în funcție de vârstă
Orice sport implică un efort fizic regulat și susținut. De aceea, sportul potrivit pentru copilul tău trebuie ales în funcție de preferințele lui, dar și de vârstă. Cerințele sportului respectiv nu trebuie să depășească abilitățile și rezistența lui fizică, dezvoltarea musculaturii și a sistemului osos.
Chiar dacă sunt mulți copii care înoată bine sau aleargă bine de la doi sau trei ani, nu trebuie începută o activitate sportivă susținută mai devreme de 5 ani, după cum recomandă medicii sportivi.
Ține cont de faptul că:
- Între 6 și 8 ani, copiii pot efectua în medie 4 – 6 ore de sport pe săptămână;
- Între 8 și 12 ani, copiii pot efectua până la 8 ore de sport pe săptămână;
- De la 12 ani, copiii pot face în medie 10 ore de sport pe săptămână.
Activități sportive pentru copii între 3 și 5 ani
La aceste vârste, copiii au deprins deja câteva abilități de bază, dar nu se pot concentra, nu pot urmări obiecte în mișcare și nu își coordonează prea bine toate mișcările. De aceea, este bine să încerce tot felul de activități ușoare: alergare, prindere, acrobație, balans, aruncare, plimbări cu tricicleta și bicicleta, jocul cu mingii.
Activități recomandate pentru 6 – 9 ani
În această etapă, copiii devin mai rezistenți fizic, devin mai abili, capătă dexteritatea de a face activități mai complexe, apreciază mai bine viteza, dar au încă probleme cu aprecierea distanței și cu luarea deciziilor rapide pe teren. De aceea, se recomandă să înceapă activități sportive ușoare cum ar fi fotbalul, gimnastica, patinajul, dansul, natația, artele marțiale fără contact, tenisul sau ciclismul.
Activități recomandate între 10 și 12 ani
Copiii devin tot mai concentrați și mai atenți, sunt mai siguri pe ei, încep să învețe mișcări complicate cum ar fi pasele la poartă. Beneficiază de o atenție mai bună, mușchii lor rezistă mai bine la efort, aproape ca un adult, și deja se pot îndrepta spre sportul de performanță.
În această etapă de vârstă, pot deprinde reguli mai strice și tehnici mai complexe, se pot îndrepta către cluburile sportive unde programul de antrenamente este suținut. Băieții pot face fotbal, tenis, volei, rugby, sporturi de contact, arte marțiale, box… aproape orice sport preferă. Fetele pot fi îndrumate către gimnastică, dans ritmic, dansuri latino, patinaj, tenis, role, ciclism, natație, tenis de masă etc.
Sportul potrivit pentru copil în funcție de personalitate
Personalitatea copilului tău este la fel de importantă precum vârsta, dezvoltarea fizică și rezistența atunci când alegi sportul potrivit.
În primul rând, copilului trebuie să îi placă. El are o intuiție nativă care îl îndrumă către sportul cel mai potrivit cu personalitatea lui. Dacă face un sport doar pentru ambiția părinților sau pentru prietenii de la școală, rezultatele vor fi modeste. Dar sportul potrivit cu personalitatea lui îl va ajuta să se dezvolte și să beneficieze de toate avantajele.
Activități pentru copiii introvertiți
Copiii care preferă să se joace într-un grup restrâns, cei care se joacă mult singuri și o imaginație bogată, precum și copiii foarte competitivi la școală, dar care nu reușesc să își facă mulți prieteni, ar trebui îndrumați către sporturile individuale: gimnastica, atletismul, natația, ciclismul, tenisul de câmp, tenisul de masă sau scrima.
Activități pentru copiii extrovertiți
Copiii foarte activi, foarte sociabili și prietenoși, care se plictisesc singuri și caută mereu compania altor copii, fie ei și necunoscuți, au nevoie de sporturi de echipă. Pentru ei, fotbalul, voleiul, basketul, artele marțiale sau atletismul sunt foarte potrivite. Ei au nevoie de confirmarea unei echipe și de un antrenor care să impună reguli și standarde stricte.
Activități pentru copiii mai puțin activi
Nu toți copiii sunt atrași de sport! Unii dintre ei fac sport doar la școală, din obligație, dar în rest evită activitatea în aer liber. Dar există soluții și pentru ei! Există unele sporturi care presupun un efort fizic mai mic. Părinții îi pot ajuta să își descopere abilitățile, încercând diverse activități precum plimbarea cu bicicleta, plimbarea cu rolele, săritul coardei, drumețiile relaxante la munte sau chiar street dance.
Sportul între distracție și performanță
Orice activitate sportivă ar alege copilul tău, aceasta trebuie să îi aducă și distracție, și satisfacție. Sportul potrivit pentru copilul tău nu trebuie să devină un coșmar obositor, epuizant și plictisitor. Copilul trebuie să se distreze, să meargă cu plăcere la antrenamente, să se împrietenească acolo cu alți copii și să aibă satisfacția de a fi apreciat.
Niciun copil, oricât de talentat ar fi la un sport, nu trebuie împins către performanță. Aceasta se cucerește pas cu pas, doar dacă el are ambiția de a face performanță. Mulți copii îndrăgostiți de bicicletă la 10 ani, descoperă la 12 ani alte sporturi mult mai atractive. Ei își pot schimba preferințele în funcție de opțiuni și este cu atât mai bine cu cât încearcă mai multe sporturi!
Ultima modificare septembrie 19, 2022 12:42 pm