Serialex Chronicles: Care este cel mai lung serial din lume?

.

Sunt sute de producții TV care rulează în momentul ăsta. Seriale vechi care primesc sezoane noi și seriale noi care incearcă să scoată nasul din cutie. Avem seriale lungi, seriale foarte lungi , seriale scurte,  foarte scurte, mini serii și chiștoace,  adica acele seriale care încep și sunt oprite undeva pe parcurs. Ca o tigare neterminată.

Cat de lung trebuie să fie un serial? Câte episoade ar trebui să aibă ca să nu fie nici prea scurt și să fim dezamagiți nici prea lung și să ne plicitsim. Până să răspund la asta, vă propun un mic clasament serialistic

Galacticele

Sunt seriale uriașe, (galactice, infinite) care nu se opresc niciodată.  Episoadele sunt, vorba poetului,  fără număr, fără număr. Actorii intră  tineri și ies bătrâni. Nimeni nu mai știe cine e și  ce caută în filmul ăsta. Identitățile se multiplica și unii  ajuns să confunde realitatea cu ficțiunea.

Una dintre cele mai lungi producții de televiziune este –  Walt Disneys Disneyland.  Serialul a debutat în  1954. Longeviva producție a avut de-a lungul anilor nume diferite  – Walt Disneys wonderful world of colour  sau Disney Sunday movie. Copiii de azi îl știu sub numele The wonderfull world of Disney .

Alt campion longeviv  este  evident Young & Restless (Tânăr și neliniștit). Serialul  a început  în 1973  și  a ajuns la episodul 11.030. Este genul de serial pe care nu e bine să-l vezi la bătranețe pentru că nu știi sigur dacă mai apuci să-l termini.  Santa Barbara a fost  o altă nebunie care a durat la nesfârșit. A inceput in 1984 și a însumat  11.500 de episoade.

Serialele XXXl (gen hipermaket)

Sunt seriale lungi ( 14 – 15 sezoane)   în care găsești de toate – Love, drama, crime, action,  la ofertă  pentru toate gusturile. Ca la hipermarket.  Cred că producătorii acestor seriale uriașe sunt cu capul… Ei  consideră că 15 sezoane (cateva sute de episoade)  sunt absolut ok pentru alergătorul clasic de curse cinefile.  Eu cred că acești oameni au altă noțiune a timpului. Un an la ei face cât trei ani la noi. Altfel nu-mi explic pasiunea  asta de a produce  seriale care țin  15 ani.

Aceste mega  producții au peste 400 de episoade.  Sunt seriale  mișto,  unele chiar beton la inceput, după care se strică. Acțiunea se diluează așa de mult încât  uiți de unde ai plecat.  Habar nu mai ai cine e John din episodul 1.  Seamănă cu Peter din episodul 180,   dar parcă e Nicole din ep. 354… Hmmm, sunt confuz, la ce serial mă uit, Lumini și Umbre?

Unul dintre serialele mega lungi a fost  Lassie,  cățeaua erou național.  Serialul  ăsta a durat 20 de ani și a avut  547 de episoade. Bonanza a fost un alt  serial urias.  A avut  454 episoade și a durat 14 ani.  Pe locul trei îl gasim pe celebrul Dallas, serial care a durat 13 ani și a avut 357 de bucati. Și tot nu am aflat cine la împușcat de J.R!

Serialele over size (peste 10 sezoane)

Sunt seriale mișto, care încep foarte,  dar  uită să se mai termine. Serios. Stau si mă întreb de unde pasiunea asta pentru fluvii de episoade? Care e faza? De unde?  Acțiunea e ok, scenariul e bun,   muzica curge și  la un moment dat observi că totul începe să se repete, scenele, glumele, fazele. Și in loc sa se oprească si sa puna punct, cum ar fi in firea lucrurilor,  serialul continuă și continuă…

Din păcate au fost multe seriale în barca asta. ”Beverley Hills 90210”, ”Friends” sau ”Two and a half man” sunt doar cateva. Anatomia lui Grey de exemplu, este o producție care trebuia să se oprească de mult. Da, au fost geniale primele sezoane  – am  aflat despre viața unor medici rezidenti  dintr-un spital de urgență. Ok, perfect, mișto.  10 sezoane sunt mega suficiente  pentru asta… De ce sa o lungesti? La ce-ti iti foloseste?? Btw, în caz ca nu știați, Greys Anatomy a ajuns la sezonul 16

Alt serial prea lung a fost MASH. Spumoasa comedie despre viața dintr-un spital de campanie în perioada războiului din Corea  a început genial dar cu timpul  s-a pierdut pe drum. Și cu toate că serialul se dilua și își pierdea din farmec, productorii  scoteau pe banda episoade după episoade  într-un perpetuum fara sens. Până l-au făcut praf.

Fără doar și poate, există și XL-uri remarcabile iar Stargate SG1″, este unul dintre ele. Serialul a preluat ideea lung metrajului  Stargate (avandu-l pe  Kurt Russel în rolul principal) și a dus-o cu brio cale de 214 episoade. Ce să spun, serialul  mi-a plăcut la maxim, eu nu l-aș fi terminat niciodată.

BTW, am rămas dator cu un răspuns.  Cel  mai  lung  serial  TV din lume  este Hallmark Hall of fame, A început în 1951  (acum 68 de ani) și nu s-a terminat încă. Este  considerat cel mai longeviv serial de televiziune și a strans numai puțin de 8 premy Grammy, 24 de premii Cristopher si  9 Globuri de Aur

Te doare capul!

Data viitoare vom vorbi despre sezoane și episoade și vom afla cam cat de lung trebuie să fie un serial ca să nu ne dea dependențe „fatale”!

Al dvs SeriAlex

(to be continued)

Pentru amatoarele de gen, dar nu doar pentru ele, avem o lista cu cele mai frumoase seriale turcesti!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton