Românii țin sărbătoare mare de Adormirea Maicii Domnului! Este Sfânta Maria Mare, cum se spune în popor, și este mare praznic bisericesc pe data de 15 august și totodată sărbătoare națională.
Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15 august, zi în care toate bisericile din țară țin slujbe mari și luminoase în cinstea Fecioarei. Tradiția creștină spune că Maica Domnului nu a murit precum toți muritorii. Sufletul ei a adormit pentru câteva clipe, până când trupul ei s-a înălțat la ceruri neatins de moarte. Drept pentru care marea sărbătoare din 15 august este numită Adormirea Maicii Domnului.
Cum a plecat la ceruri Maica Domnului
Biblia nu ne-a lăsat prea multe detalii despre ridicarea la ceruri a Fecioarei Maria. În schimb, cântările religioase, imnurile și istoriile rămase de la creștinii din acele vremuri povestesc despre plecarea ei dintre muritori.
Când a venit timpul, Iisus Hristos a hotărât să o ia pe maica sa în Împărăția lui Dumnezeu și i-a trimis un înger să îi vestească plecarea… plecarea, nu moartea! Fecioara Maria s-a rugat timp de trei zile, a ținut post și i-a chemat la sine pe apostoli și pe toți creștinii care îi erau alături. Maica Domnului și-a împărțit micul avut cu văduvele sărace din satul ei, apoi a împărțit binecuvântări tuturor celor care au venit să o vadă, asigurându-i că se va ruga din ceruri pentru toți creștinii și oamenii cu inima bună. Istoriile din acele vremuri spun că în acele clipe toți bolnavii și suferinzii s-au vindecat, semn că plecarea Maicii Domnului era un miracol divin, și în niciun caz o dispariție în moarte.
Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat de îngeri
Fecioara Maria s-a întins pe un pat și a închis ochii, împăcată și fericită că va merge în ceruri, alături de Fiul ei. Apostolii au cântat imnuri de slavă și au pregătit înmormântarea după ritualul acelor vremuri, depunând trupul Maicii Domnului într-o nișă de piatră pe care au acoperit-o cu o lespede.
Singurul apostol care nu a reușit să vină la timp a fost Toma, dar Dumnezeu avea altă rânduială cu el. Când Sf. Toma a reușit să ajungă, era atât de mâhnit că nu a mai văzut pentru ultima dată chipul blând al Mariei, încât apostolii l-au dus la mormântul ei și au ridicat piatra.
Așa s-a aflat că Fecioara Maria a adormit și a fost ridicată la ceruri de către îngeri. Trupul ei nu mai era în mormânt, rămăsese doar giulgiul pe care apostolii l-au luat și l-au adăpostit în templu, cu mare cinste.
Datorită acestui miracol, tradiția creștină ne învață că, pe data de 15 august, a avut loc adormirea și ridicarea la ceruri a Sfintei Marii, care se află și acum la dreapta Tatălui și veghează asupra noastră.
Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare a bucuriei
Chiar dacă, pe data de 15 august Maica Domnului a părăsit această lume, ea nu a murit și nu ne-a părăsit pe noi. De aceea, este o sărbătoare a bucuriei, Fecioara Maria a urcat la ceruri neîntinată, cu sufletul ei bun și darnic. Din Împărăția lui Dumnezeu, Maica Domnului face multe minuni și dăruiește multe bucurii și alinare sufletelor care au nevoie de ea.
Tocmai de aceea, în popor este cunoscută această sărbătoare drept Sfânta Maria Mare sau Sântămaria Mare. Iar Sfânta Maria Mică se sărbătorește la data de 8 septembrie, atunci când tradiția creștină spune că s-ar fi născut Fecioara Maria.
Se spune sau nu ”La mulți ani!” de Sântămaria Mare?
Peste 2,2 milioane de români se sărbătoresc pe 15 august. Sunt în cea mai mare parte femei care poartă numele de Maria, Mari, Mariana, Maricica, dar și bărbați cu numele de Marian sau Marin.
În ultimii ani au apărut tot felul de discuții despre aniversarea celor care poartă numele Mariei și dacă este corect să le spunem ”La mulți ani!”, având în vedere că este adormirea Maicii Domnului și nu nașterea ei.
Biserica spune, însă, că este o sărbătoare a speranței și a bucuriei, deoarece Fecioara Maria nu a murit. Ea a urcat la ceruri de unde ne veghează! Iar cei care îi poartă numele se pot serba în această zi cu familia și prietenii lor.
Nu este deloc greșit și nici păcat să spunem ”La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului. Trebuie să ne bucurăm de această zi luminată, să ne bucurăm că Maica Domnului ne ocrotește din ceruri, să mergem la slujbă la biserică și să ne găsim liniștea, speranța și bucuria în aceste momente.
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare la care ne gândim și la cei care au plecat dintre noi, dar biserica spune că Fecioara Maria este dătătoare de viață. Așa stă scris și în troparul sărbătorii: ”Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, ca atare 15 august este o zi a luminii, a vieții și a bucuriei. În această zi de mare sărbătoare este bine să le trimitem mesaje de sănătate și viață lungă tuturor celor care poartă numele Mariei și să îi sărbătorim pe cei dragi!
Ultima modificare august 12, 2021 10:10 am