Este bine să speli în Ajun de Sfântul Andrei? Răspunsul preoților

.

Se spală în Ajun de Sfântul Andrei? În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, primul ucenic al lui Ioan Botezătorul. Acesta i-a recomandat să îl urmeze pe Iisus Hristos, ceea ce a și făcut.

Dacă ziua de 30 noiembrie este notată cu cruce roșie în calendar, trebuie să știți că și în ajunul acestei mari sărbători există câteva superstiții și tradiții. Este bine să speli în Ajun de Sfântul Andrei?

Obiceiuri, tradiții și superstiții legate de Ajunul zilei în care este prăznuit Sfântul Andrei

Ajunul zilei de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este înconjurat de tradiții, superstiții și obiceiuri.

În anumite zone ale țării se spune că femeile nu au voie să se pieptene și nu trebuie să coasă sau să spele rufe, pentru a nu atrage răul în viața lor.

De asemenea, se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie spiritele ies în lume, iar oamenii trebuie să se apere de cele rele cu ajutorul usturoiului.

În trecut, oamenii obișnuiau să golească cenușa din sobă și întorceau cănile și oalele cu gura în jos pentru a se apăra de strigoi.

În unele zone din țară fetele prepară turte din făină de grâu cu apă și sare. Și asta pentru că tradiția spune că așa își vor visa ursitul.

De asemenea există superstiții care spun că în ajun de Sfântul Andrei toate animalele vorbesc cu grai omenesc, iar persoanele care le ascultă vor muri.

Alții spun că persoanele care vor lucra în noaptea de Sfântul Andrei sau se vor îmbolnăvi de ciumă.

O altă superstiție zice că iarna care vine va fi așa cum este vremea în naptea de Sfântul Andrei. Astfel, dacă în noaptea de Sfântul Andrei este cer senin, atunci iarna va fi umedă și călduroasă. Însă, dacă va fi lună plină și cer întunecat, dacă va ninge sau va ploua, atunci iarna va fi una grea cu zăpezi mari.

Se spală în Ajun de Sfântul Andrei? Răspunsul Bisericii

Dacă și tu te întrebi dacă se spală bună în Ajun de Sfântul Andrei, răspunsul la această întrebare este da. Cel puțin, așa ne-au spus fețele bisericești.

„În ziua de Sfântul Andrei, când este cu roșu în calendar, nu se spală, nu se muncește. Dar în Ajun da, este zi lucrătoare”, a spus Carmen Irimia, preoteasa unei biserici din Botoșani, pentru Unica.ro.

„Există regiuni în care sunt superstiții. Dar din punctul de vedere al Bisericii, Ajunul Sfântului Andrei este zi lucrătoare”, a precizat aceasta.

Și preotul Gheorghe Marcian de la parohia din Independența, județul Călărași, ne-a spus că în Ajun de Sfântul Andrei este permis să speli.

„În Ajun de Sfântul Andrei se spală”, a precizat părintele Gheorghe Marcian.

De asemenea, părintele Cristian Olteanu de la parohia din Popești Leordeni a spus că în ajun de Sfântul Andrei gospodinele pot spăla.

„Acestea sunt tradiții, se poate spăla. Din punctul de vedere al învățăturii creștin ortodoxe, zilele de sărbătoare sunt dedicate participării la slujbă și odihnei”, a explicat părintele Olteanu pentru Unica.ro.

Cine este Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie încă din anul 1995, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

Andrei și fratele său, Petru, au fost fiii unui pescar sărac din Galileea, Iona. Aceștia trăiau din pescuit până în ziua când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului, vestind venirea lui Iisus Hristos. Sfântul Andrei a fost martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului.

Andrei este și cel dintâi chemat la apostolie, însoțindu-l pe Mesia în Țara Sfântă. El a fost martor la minunile făcute de Iisus.

Sfîntul Andrei a suferit, îmrepună cu ceilalți apostoli și a asistat la chinurile și umilințele la care Mântuitorul a fost supus de iudei.

După ce Domnul Iisus Hristos a înviat, le-a dat poruncă apostolilor săi să predice Evanghelia pe întreg pământul.

Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică. De acolo, el a mers în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră, creștinându-i pe strămoșii geto-daci. Acesta este protectorul neamului românesc.

„Capul Sfântului Andrei a fost adus pentru prima dată în România în Ajun de Sfânta Parascheva. De aceea pe 13 octombrie se sărbătorește Aducerea moaștelor Sfîntului Andrei la Iași”, ne-a spus doamna preoteasă Carmen Irimia.

Sfântul Andrei a fost răstignit în orașul Patras, lângă Corint, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

Pedeapsa sa a fost moartea prin răstignire, însă a considerat că este nedemn să fie răstignit la fel ca Domnul său. Astfel, potrivit creștinortodox.ro, el a implorat să i se facă o cruce cu o formă diferită. De aceea, crucea sa a fost sub formă de X.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton