Autoritățile nu vor mai prelungi starea de alertă pe teritoriul României după data de 8 martie. Nu va mai fi nicio restricție.
Starea de alertă, care a fost instituită în data de 18 mai 2020 în România, nu va mai fi prelungită după data de 8 martie 2022. Totodată vor fi eliminate și restricțiile pe care românii au fost nevoiți să le respecte timp de doi ani, potrivit antena3.ro.
Se ridică starea de alertă în România, după 8 martie. Toate restricțiile au fost eliminate
Odată cu ridicarea stării de alertă, nu vor mai fi nici restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Amintim mai jos câteva dintre ele.
Nu mai este obligatoriu certificatul verde la intrarea în România, pentru accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură;
Masca de protecţie nu mai este obligatorie;
Activitățile zilnice nu vor mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor COVID-19;
Magazinele şi localurile nu se vor mai închide la ora 22.00;
Elevii nu vor mai mai merge la școală/face cursuri online în functie de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate;
Angajaţii nu vor mai fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul nu se mai decalează.
Totuși, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a subliniat că ministerul va recomanda „cu tărie” mai multe măsuri, chiar dacă acestea nu vor mai fi obligatorii. Este vorba despre purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în transportul în comun și în școli, dar și evitarea spațiilor aglomerate, indiferent că sunt închise sau deschise, pentru a evita creșterea cazurilor de COVID-19.
Efecte după ce starea de alertă va fi ridicată
Niciuna dintre măsurile existente pe perioada stării de alertă nu își va înceta, totuși, aplicabilitatea imediat ce starea este ridicată, deoarece termenele lor de aplicare primiseră perioade de tranziție până la încetarea lor efectivă, se arată pe site-ul avocatnet.ro.
După ridicarea stării de alertă, indemnizațiile pentru cei cu activitatea întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor luate împotriva răspândirii COVID-19, în baza OUG 2/2022, se acordă până la finalul lui martie 2022. Indemnizațiile pentru activitatea redusă, în baza OUG 132/2020, se mai acordă încă trei luni.
Actele personale expirate pe perioada stării de alertă se mai pot folosi doar până în iunie. De asemenea, liberele de care beneficiază părinții copiilor de până la 12 ani atunci când se suspendă cursurile se mai acordă până la sfârșitul anului școlar 2021-2022 (luna iunie).
Consultațiile medicale pentru cei bolnavi de COVID-19 nu se mai acordă și celor neasigurați de la sfârșitul lunii martie. Medicii de medicină generală și cei cu specialități clinice și paraclinicenu mai pot oferi asistență medicală în afara specialității pe care o deţin persoanelor diagnosticate cu COVID-19.