Părintele duhovnic te ajută să te spovedești, dar mai ales să îți vindeci sufletul și să mergi pe calea dreaptă, arătată de Dumnezeu. De fiecare dată când te rogi este bine să rostești rugăciuni pentru duhovnic, pentru îndrumătorul și părintele tău spiritual.
Duhovnicul este călăuza ta, un îndrumător și povățuitor de care ai nevoie adesea în viață, fie în mari momente de cumpănă și durere, fie în momentele tale de liniște și alinare. Învață câteva rugăciuni pentru duhovnic, să le rostești pentru sănătatea și starea lui de bine, pentru legătura spirituală dintre voi din care vei avea numai de învățat!
Ce este un părinte duhovnic
Orice duhovnic poate fi preot sau călugăr, dar nu orice preot sau călugăr primește permisiunea de a fi și duhovnic. ”Duhovnicul (din termenul slavon: duhoviniku) este preotul care primește de la episcop, printr-o hirotesie, puterea și permisiunea de a săvârși Taina spovedaniei și de a îndruma pe credincioșii parohiei sale. El devine astfel părinte duhovnicesc sau părinte spiritual al credincioșilor, al turmei încredințate lui. În practica Bisericii Ortodoxe Române aproape toți preoții de mir sunt hirotesiți duhovnici, iar dintre ieromonahi doar o parte.
Încă din secolul al XVII-lea în Țările Române preotul care primea duhovnicia primea o carte sau atestat pentru duhovnicie, numită daltirie, dată de arhierei preoților cu hirotesie de duhovnici, fără de care ei nu puteau spovedi (Pravila cea Mare, Târgoviște, 1652, gl. 318 și Pravila de la Govora, 1640, ed. Bujoreanu, p. 87)”, după cum putem citi pe othodoxwiki.org.
Părintele tău duhovnic este în primul rând un slujitor al lui Dumnezeu, dar singurul și adevăratul ”îndrumător” al unui creștin trebuie să fie Sfântul Duh. Părintele duhovnic te ajută să îți deschizi sufletul și mintea, să înțelegi mai bine lucrarea Domnului și să te căiești pentru păcatele tale.
Părintele nu este un judecător, ci o călăuză, un însoțitor care îți arată calea. Cuviosul Nicon de la Optina spunea: „Părintele duhovnic este ca un stâlp care arată calea, dar pe cale trebuie să mergi de unul singur. Dacă duhovnicul va arăta, iar ucenicul său nu se va mișca, atunci el nu va ajunge nicăieri, ci așa va putrezi lângă acel stâlp (de lumină).”
Preotul duhovnic nu are numai datoria de a asculta și de a dezlega păcatele fiilor lui duhovnicești (iertarea este acordată de Dumnezeu pentru pocăința celor care se spovedesc), ci și pe aceea de a-i învăța pe cei veniți la el voia lui Dumnezeu, spre tămăduire sufletească. El este înzestrat cu un bun discernământ și clarviziune, dar și cu intuiția de a percepe cine este cu adevărat omul care vine la el și îi cere sprijinul. Totodată, el este înzestrat cu darul cuvântului, cu darul poveței și al exemplului, astfel încât să își îndrume corect credincioșii.
Rugăciune pentru căutarea unui duhovnic
Mulți credincioși încearcă să găsească un părinte duhovnic înțelept și cu un suflet mărinimos, să se poată spovedi în orice clipă, ori de câte ori simt nevoia și simt ei că se încarcă de păcate.
„Doamne, Tu, care nu voieşti moartea păcătosului, ci ca să se întoarcă şi să fie viu,
Tu, care Te-ai pogorât pe pământ tocmai spre a învia pe cei ce suspină şi care sunt morţi prin păcat şi spre a-i face vrednici să Te vadă pe Tine, Lumina cea adevărată, pe cât este cu putinţă omului,
trimite-mi un om care să Te cunoască, pentru ca slujindu-l şi supunându-mă lui din toate puterile mele, ca şi Ţie, şi făcând voia Ta în a lui, să-Ţi plac Ţie, singurului Dumnezeu, şi să mă învrednicesc şi eu, păcătosul, de împărăţia Ta.”
Rugăciuni pentru duhovnic
Când ai alături de tine un părinte duhovnic cu sfat bun și credință dreaptă, ai alături de tine un adevărat sprijin sufletesc și moral în cele mai grele clipe ale vieții. De aceea, este bine să rostești rugăciuni pentru duhovnic atunci când te rogi pentru tine și familia ta.
„Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, care pe desfrânata și pe tâlharul i-ai primit, primește și rugăciunea mea pentru robul tău, duhovnicul meu (numele) ales de Tine să poarte povara păcatelor mele în fața Ta, așa cum Tu porți povara lumii întregi în fața Tatălui Ceresc.
Iartă-i toate greșelile lui pentru dragostea și jertfa stăruitoare ca să pun început bun de pocăință eu, oaia rătăcită. Cercetează-l degrabă și vezi nevoile lui. Vindecă-l de toată boala și întinăciunea trupeasca si sufletească și de slăbiciunea firii celei căzute. Izbăvește-l de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, de tot răul și ispitele ce i-au venit pentru păcatele mele.
Sporește-i înțelepciunea, îndelunga răbdare, liniștea, pacea și mulțumirea sufletească, înmulțește-i puterea, sporește-i blândețea și purtarea de grijă și împlinește toate cele de folos lui. Dă-i minte luminată și pricepere sfântă care se pogoară de la Tine, împăratul Luminii. Bine-sporește în el Doamne și dăruiește-l sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Tău. Amin.”
”Împărate Ceresc, Mângâietorule, deschide stavila cerului şi plouă peste duhovnicul meu (numele) belşug de har şi bogată milă. Pogoară-te asupra lui, odihneşte în el pururea şi revarsă peste el mulţimea îndurărilor Tale. Amin. Maica Domnului, acoperă cu Atotputernicul tău Acoperământ pe robul tău, duhovnicul meu (numele) şi roagă-te Bunului Dumnezeu să-l miluiască pentru rugăciunile tale. Izbăveşte-l de toată ispita trupească şi sufletească, curăţă-l, tămăduieşte-l, întăreşte-l şi sănătate deplină dăruieşte-i. Amin.
”Cuvioase Părinte Siluane, roagă-te Domnului să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele), pentru rugăciunile tale. Cuvioase Arsenie cel Mare, roagă-te Bunului Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele), pentru rugăciunile tale. Cele nouă Puteri Cereşti, Sfinţilor Români – mucenici şi muceniţe, cuvioşi şi cuvioase – Preacuvioşilor Părinţi ai noştri şi sfinţii a căror pomenire se face astăzi, împreună cu toţi sfinţii, rugaţi-vă lui Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe (numele) pentru rugăciunile voastre. Amin. Amin. Amin.”
“Iartă-i Doamne Iisuse Hristoase robului Tău Părintele (numele) din datoriile ce le-a avut înaintea Ta şi nu le-a îndeplinit.
Iartă-i lui Mântuitorule şi dăruieşte-i dezlegare şi iertare de toate făgăduinţele făcute şi de toate cele ce din neştiinţă a greşit.
Dăruieşte-i sănătate, iertare de păcate, ţine-l între noi şi descoperă-i cum să lucreze cu fiecare dintre noi, precum şi cu mine păcătosul.
Primeşte-i rugăciunile şi ostenelile ce le face pentru noi, răsplăteşte-i dragostea cu care ne înconjoară şi-l ţine între noi până la sfârşit.
Iar pe noi, păcătoşii şi nevrednicii robii Tăi, care ne-ai încredinţat în grija Părintelui (numele) pe acest pământ, ne iartă pentru străduinţele Sfinţiei Sale.
Ajută-ne să ajungem la limanul cel dorit împreună cu vrednicul nostru Părinte (numele) şi primeşte, Doamne, aceste puţine metanii (închinăciuni) de la mine păcătosul pentru sufletul şi trupul Sfinţiei Sale.
Unule, Cela ce eşti grabnic Ajutătorul şi Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, Doamne, arată grabnică cercetare robului Tău Părintele (numele) de durere şi de chinuri.
Dăruieşte-l Bisericii Tale sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul Adevărului Tău şi scoţând sufletele ce încă mai petrec în bezna întunericului şi a necunoştinţei.
Precum ai avut milă şi de noi, Milostive Stăpâne, aşa şi spre robii cei ce poartă numele Tău cel Sfânt Te milostiveşte şi-i scoate din întunericul necunoştinţei şi al fărădelegii. Amin !
Aşa Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, primeşte această fiască rugăciune pentru robul Tău Părintele (numele).”
Rugăciune către Maica Domnului pentru sufletul părintelui duhovnic
„O, Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, Împărăteasa Cerului și a pământului, ascultă strigarea sufletului meu și primește păcătoasa mea rugăciune, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, pe care o aduc pentru părintele meu duhovnic, îndureratul robul Tău (numele duhovnicului).
Fii lui întotdeauna Călăuzitoare și în toată vremea însoțește-l și îngrădește-l pe el cu sfinții îngeri. Întărește-l când este treaz, păzește-l când doarme, mângâie-l când plânge, îmbărbătează-l când este trist, izbăvește-l de dureri; slobozește-l de clevetire, ridică-l când este în neputință, biruiește-i pe demonii ce luptă împotriva lui și în primejdie de moarte îl ajută.
În fiecare zi îl arată înfricoșător pentru vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți pentru ca ei să știe că el este robul Tău, Maica lui Dumnezeu, Care L-ai născut pe Domnul și Împăratul, Căruia I se cuvin cinstea și închinăciunea în vecii vecilor. Amin.
Maica Domnului, îmblânzește inimile oamenilor celor răi care se ridică asupra lui. Tu vezi osteneala și durerea părintelui meu duhovnic (numele duhovnicului), durerile lui doar Tu singură le cunoști.
Tu îi știi toate tainele sufletului, caută cu milostivire la el din cer, ușurează-i suferința, acoperă-l cu acoperământul Tău, cercetează-l pe el cu mila Ta cea cerească, trimite-i binecuvântare în toate faptele lui și-i dăruiește ajutorul tău cel nevăzut și, cu sfintele lui rugăciuni, dă-mi și mie smerenie, mustrare de conștiință, răbdare, blândețe, curăție, tăcere și mă acoperă de toate năpastele și de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Amin.”
Canon de rugăciune pentru părintele duhovnic
„Mântuiește, Doamne, pe părintele meu duhovnic (numele), pe toți fiii duhovnicești, pe frații noștri cei întru Hristos și pe toate rudeniile noastre cele după duh și după trup; întărește-i, apără-i și îi miluiește, dă-le mângâiere în scârbe și vindecare de boli. Doamne, trimite părintelui meu harul Sfântului Tău Duh și, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, ajută-ne să ne îndreptăm viața și să se mântuiască sufletele noastre. Amin!”