Calendar ortodox 27 iulie 2022. Mare sărbătoare: Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul celor bolnavi. Rugăciune puternică pentru vindecare de boli

.

Sfântul Pantelimon este prăznuit de creștini la data de 27 iulie. Este considerat ocrotitorul medicilor şi vindecătorul tuturor celor bolnavi. Cei bolnavi sau cei care au suferințe sufletești pot cere ajutorul Sfântului Mucenic Pantelimon, prin rugăciunea adresată acestuia.

Sfântul Pantelimon este adesea numit „doctor fără de arginți” pentru că nu a umblat după averi și nu cerea plată pentru binefacerile sale. Este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor, un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos, potrivit creștinortodox.ro.

Cine a fost Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia, în vremea împăratului Maximian Galeriu. La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamna „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, pentru că tatăl lui se închina zeilor. Mama lui, care a murit la câțiva ani după ce a născut, era creștină. Aceasta i-a vorbit fiului ei despre împlinirea sufletului și despre tainele credinței în nemurire.

La îndemnul tatălui său a terminat Școala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia a făcut-o cu renumitul medic Eufrosin. De la preotul Ermolae a învățat că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce a ridicat din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, a fost botezat și primit numele Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Au urmat apoi alte vindecări miraculoase, atât prin harul primit, cât și prin tratamentele pe care le dădea celor bolnavi. Și-a împărțit averea săracilor, iar celor pe care îi vindeca nu le cerea nimic.

Împăratul Maximian i-a cerut să renunțe să la credința creștină, dar pentru că a refuzat acesta a dat ordin să i se taie capul. A fost supus la chinuri groaznice și se spune că în loc de sânge, din trup i-a curs lapte.

Unde se află moaștele Sfântului Pantelimon

Moaștele Sfântului Pantelimon sunt împărțite în toată lumea creștină. În România se află în mai multe lăcașuri de cult: în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia și în mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poștă (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24), potrivit romaniatv.net.

Capul Sfântului Mucenic Pantelimon se află la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos.

Fiind considerat un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele său.

Tradiții și obiceiuri

În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. De asemenea, se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu aibă viermi anul următor.

Cei care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie, potrivit libertatea.ro.

Rugăciune de vindecare către Sfântul Pantelimon

O, Mare Mucenice și Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi și nu lăsa să rămână în noi bolile trupești și sufletești de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile și păcatele noastre.

Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească și sufletească – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de dorințe și împătimire de lucrurile trecătoare pământești – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon. 

Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele și pentru datoriile noastre – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Tămăduitorule a Sfântului Athos și a întregii lumi!

Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia și netrebnicia noastră – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de multele și feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saț, în nereținere, în desfătare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă și de cea săvârșită cu judecată – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon!

Ne dor ochi noștri de privirile păcătoase.

Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, a cuvintelor rele, defăimătoare. Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârșirea rugăciunii și spre fapta cea de milostenie – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite și spre locuințele acestei lumi – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Dar cel mai mult ne dor limba și buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte și fără de pricepere – tămăduiește-ne, o, Milostive!

Tot trupul nostru este bolnav:

Bolnavă este mintea noastră și lipsită de înțelegere, înțelepciune și de cugetare.

Bolnavă este voință noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte și se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă și neplăcute lui Dumnezeu.

Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește și nu este în măsură să conștientizeze atât moartea și suferință veșnică a păcătoșilor, cât și Fericirile Împărăției Cerești, mânia Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui.

O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne.

Ne doare totul în noi.

În neputință este sufletul nostru cu toate puterile și priceperile lui. În neputință este trupul nostru cu toate mădularele lui. Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginți, Doctorul cel mult iubitor și sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor și neputințelor, ci tămăduiește-ne cu puterea Harului tău și vom lăuda Preasfânta Treime: pre Tatăl, pre Fiul și pre Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor și vom mulțumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare iulie 26, 2022 5:53 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale