Descoperă rețete de cocktail pentru Paște foarte aromate, ușor acidulate sau acrișoare. Parfumul acestor băuturi dulci, combinat cu mentă, citrice sau cuișoare, aduce o notă festivă chiar la începutul zilei de sărbătoare. Învață cum să faci un cocktail de Paște plin de culoare și arome și vei impresiona musafirii!
Cuprins
- 1 De ce să alegi un cocktail pentru Paște
- 2 Când se servește un cocktail
- 3 Băuturile de bază pentru cocktail
- 4 Decoruri pentru un cocktail reușit
- 5 Rețete de cocktail înainte de masă
- 6 Negroni cu aromă de zmeură
- 7 Rețete de cocktail pentru Paște fără alcool
- 8 Rețete de cocktail pentru Paște pentru desert
Vinul roșu este adesea preferat de români pentru Sărbătorile Pascale, dar pentru musafiri pretențioși este indicat să pregătești și câteva băuturi de tip cocktail pentru Paște. Alege din timp două, cel mult trei rețete potrivite cu aperitivele și deserturile pe care vrei să le servești.
În funcție de aceste rețete de cocktail pentru Paște, trebuie să cumperi și fructele, ornamentele sau aromele potrivite. De asemenea, trebuie să pregătești din timp paharele indicate pentru cocktail, cele mai elegante fiind paharele de martini, paharele cu picior subțire sau cu o cupă în formă de lalea.
Cuprins
De ce să alegi un cocktail pentru Paște
Băuturile de tip cocktail sunt dulci, reci și aromate. Ele se prepară dintr-un amestec de băuturi spirtoase, apă, zahăr sau siropuri dulci, gheață și o băutură amăruie de tip bitter.
La masa de Paște, românii servesc adesea vin roșu care merge foarte bine după friptura de miel și după cozonac. Dar, dacă ai musafiri mai rafinați, îi poți surprinde cu un cocktail deosebit.
Poți alege două rețete, un cocktail alcoolic pentru domni și un cocktail virgin pentru doamne și domnișoare.
Un cocktail reușit va atrage imediat aprecierea musafirilor și va sparge gheața, dacă ai musafiri care nu se cunosc între ei. Este un bun prilej de socializare și relaxare înainte de masa bogată de Paște.
Când se servește un cocktail
Băuturile de tip cocktail se servesc cu aproximativ o oră înainte de masă. Trebuie să ții cont de aperitivele pe care le pregătești pentru masa de Paște și să pregătești un cocktail care să deschidă pofta de mâncare și pofta de petrecere.
Dacă ai aperitive pe bază de brânzeturi, este indicat să pregătești un cocktail cu fructe mai dulci precum cireșele. Dacă ai aperitive cu icre și mezeluri picante, poți folosi un cocktail cu arome proaspete de mentă sau limetă.
Un cocktail de Paște inspirat poate fi servit și după ce s-a servit și cozonacul. Poți alege un cocktail cu siropuri dulci de cireșe sau piersici pentru prăjiturile rafinate cu cremă sau pentru pasca de brânză dulce. Sau poți pregăti un cocktail cu lichior de cafea, dacă servești fursecuri și alune.
Băuturile de bază pentru cocktail
Băutura alcoolică are de obicei ponderea cea mai mare într-un cocktail. La bază poți folosi:
- Coniac sau brandy
- Gin
- Vin alb
- Rom
- Vodca
- Lichioruri de tipul amaretto, anisette sau irish cream
Ingredientele non alcoolice dintr-un cocktail pot fi:
- Apa minerală
- Apă tonică
- Ginger ale – berea de ghimbir
- Grenadine – sirop de rodii.
- Nectarul de piersici sau ananas
- Sucuri sau siropuri de portocale, ananas, cireșe, lămâie, lime, mere, mentă etc.
Decoruri pentru un cocktail reușit
Un cocktail trebuie decorat, deoarece nu este o simplă băutură alcoolică. Paharele se ornează cu felii de fructe, iar în băuturi se pot pune cuburi de gheață colorată, frunze de mentă, flori comestibile precum violetele sau primulele, coaja de citrice spiralată, dar și decoruri sărate precum măslinele.
Poți cumpăra și decoruri amuzante precum umbreluțele din hârtie colorată, paie cu fructe din hârtie sau diverse alte elemente colorate, steluțe sau inimioare.
De Paște, poți căuta paie pentru cocktail decorate cu mici ouă colorate din carton. Dacă pregătești și câteva cocktail-uri din fructe pentru copii, ei vor fi încântați de un decor cu ouă colorate și puișori sau iepurași.
Rețete de cocktail înainte de masă
Pregătește un cocktail pentru Paște pentru a-ți întâmpina musafirii cu o băutură rafinată înainte de masa de sărbătoare. Dar nu uita că orice cocktail se servește foarte rece!
Kir de coacăze
Ingrediente:
9/10 vin alb sec de bună calitate
1/10 lichior cremă de coacăze
Mod de preparare
Se răcesc bine paharele la congelator sau cu gheață.
Se toarnă apoi lichiorul cremă de coacăze la baza paharelor și se completează cu vinul alb frapat.
Se servește înainte de masă.
Acest cocktail este originar din Burgundia și se pare că a fost conceput pe la începutul secolului al XX-lea, de către primarul orașului Dijon. Acestui primar, pe nume Kir, îi plăcea să își servească musafirii cu vin alb în care adăuga puțin lichior consistent de coacăze, produs în distileriile locale.
Negroni cu aromă de zmeură
Ingrediente
- 30 ml de sirop de zmeură
- 30 ml de bitter
- 30 ml de vermouth
- 10 ml lichior de trandafiri
Mod de preparare
Toate ingredientele se amestecă într-un shaker plin cu gheață spartă. Se agită băutura timp de 15 – 20 de secunde, pentru răcire, nu mai mult.
Se toarnă apoi cocktailul într-un pahar peste două cuburi de gheață.
Se decorează cu o coajă de portocală tăiată în spirală care se strivește ușor de marginea paharului.
Acest cocktail poate fi atât de placul doamnelor, cât și pe placul bărbaților, chiar dacă este mai dulce. El poate fi servit înainte de masă pentru a stimula apetitul musafirilor pentru aperitivele sărate și iuți.
Rețete de cocktail pentru Paște fără alcool
Parfum de portocale roșii
Ingrediente:
- 1/4 ceașcă de apă rece
- 1/4 ceașcă zahăr
- Sucul de la 4 portocale roșii
- Sucul de la o portocală
- suc de lămâie
- 140 ml apa minerala
- felii de limetă
Mod de preparare:
Într-un ibric de inox se combină apa cu zahărul, se fierbe la foc mic și se amestecă până când zaharul este dizolvat complet.
Se lasa la răcit, apoi se toarnă într-un recipient de sticlă.
Se adaugă sucurile de la portocale și sucul de lămâie.
Se completează cu apa minerala și se mai adaugă zahăr, dacă este cazul.
Se ține băutura la frigider cel putin 15 minute.
Se servește în pahare largi, decorate cu felii de limetă.
Acest cocktail cu portocale roșii este indicat înainte de masă și poate fi servit deopotrivă doamnelor și domnilor.
Ceai verde mentolat
Ingrediente
- 50 ml ceai verde rece
- 25 ml suc de mere
- 5 ml sirop de zahăr
- 10 ml suc proaspăt de lime
- 8 frunze de mentă proaspătă
Mod de preparare
Toate ingredientele se pun într-un shaker și se amestecă puternic. Se toarnă apoi băutura în pahare de martini răcite dinainte.
Se decorează cu frunze proaspete de mentă.
Este un cocktail acrișor și foarte mentolat, care se poate servi înainte de masă pentru a stimula apetitul.
Măr acidulat
Ingrediente
- 30 ml sirop de mere
- 30 ml cidru de mere
- 10 ml sirop de ghimbir
- Sucul proaspăt de la ½ lămâie
- Gheață
Mod de preparare
Se răcesc paharele la congelator și se pun în fiecare pahar câte 3 – 4 cuburi de gheață. Se toarnă la bază siropul de mere, apoi cidrul de mere.
Peste băuturile de mere se adaugă zeama de lămâie (o linguriță sau două), apoi se toarnă siropul de ghimbir.
Acest cocktail este foarte parfumat și ușor acidulat datorită cidrului de mere. Este slab alcoolizat și poate fi plac tuturor musafirilor.
Rețete de cocktail pentru Paște pentru desert
Sangria cu piersici
Ingrediente:
- 2 piersici proaspete, feliate
- 1/4 cană de zahar
- 3/4 ceașcă lichior de piersici
- 1 sticlă de vin alb
- ghimbir
Mod de preparare
Se pun feliile de piersici în partea de jos a recipientului. Într-un ibric de inox se pune 1/4 de cană de zahăr și 1/2 litri de apă la fiert.
Se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească.
Se toarnă siropul, lichiorul de piersici și vinul alb peste piersici. Se amestecă bine. Se păstrează la figider pentru cel puțin două ore.
Se adaugă ghimbir înainte de a fi servit pentru a se simți aroma lui puternică.
Acest cocktail apetisant cu piersici se poate servi înainte de masă, în special doamnelor și domnișoarelor.
King Alfonso
Ingrediente
- 2 – 3 cl lichior de cafea
- 2 linguri de frişcă lichidă
- Cuburi de gheață
Mod de preparare
Se pun cuburile de gheață într-un pahar larg de cocktail. Se umple paharul cu lichior de cafea.
Se adaugă apoi frișca lichidă ușor, fără să se amestece cu lichiorul de cafea.
Acest cocktail este considerat o variantă slab alcoolizată a lui White Russian și este preferat de femei, mai ales la desert. Are și calitatea de a stimula digestia după deserturile cremoase.
Harvey Wallbanger
Ingrediente:
- 3/10 votcă
- 6/10 suc de portocale
- 1/10 lichior de portocale
Mod de preparare
Se prepară direct într-un pahar înalt mare, umplut cu bucăți de gheață. Se toarnă vodca și sucul proaspat de portocale. Mulți barmani folosesc sucul de la o portocală cu pulpa albă, care este ușor mai amăruie.
Se amestecă ușor și se toarnă la suprafață o doză de lichior Galliano. La sfarsit, se ornează cu o felie de portocală pe margine, o cireașă roșie și paie.
Acest cocktail foarte aromat se potrivește cu pauza lungă după desert, dar poate fi servit și înainte de tort sau de prăjiturile cu multă cremă.
Ultima modificare aprilie 7, 2023 9:18 pm