Comitetul Național pentru Situații de urgență a propus o serie de restricții în valul 5 al pandemiei de COVID-19. Măștile textile nu vor mai fi permise și se va limita numărul persoanelor în restaurante, spectacole sau alte evenimente.
Noi restricții în valul 5 al pandemiei de COVID-19 au fost propuse de Comitetul Național pentru Situații de urgență. Pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, starea de alertă pe teritoriul României ar putea fi prelungită pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.
Citește și: Whoopi Goldberg are COVID-19. Cum se simte actrița
Managerul Spitalului Universitar București, despre valul 5: „Este îngrijorător ce se întâmplă”
OMS, despre varianta Omicron: Apar tot mai multe dovezi că provoacă simptome mai ușoare
Giulia Anghelescu și familia sa, testați pozitiv pentru COVID-19
Restricții în valul 5 al pandemiei de COVID-19: Nu mai sunt permise măștile textile
Potrivit hotărârii CNSU, nu mai sunt permise măștile textile, ci doar masca de protecție de tip medical sau FFP2. Aceasta va trebui folosită astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.
Excepție fac următoarele categorii de persoane:
- a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- b) persoanele care sunt singure în birou;
- c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
- f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Noi reguli pentru funcționarea restaurantelor, magazinelor sau participarea la evenimente
În contextul valului 5, CNSU propune limitarea numărului de persoane la spectacole, evenimente sportive, concerte, festivaluri sau în restaurante, în funcție de rata de incidență.
De exemplu, în cazul restaurantelor şi teraselor, funcţionarea va fi permisă până la 50% capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la 30% în cazul unei incidenţe de peste 3 la mie.
De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.
Vezi AICI hotărârea CNSU.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 5, 2022 11:44 am