Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut o serie de declarații despre problema dezinfomării și despre panica creată în magazine sau benzinării în ultima perioadă.
Raed Arafat este de părere că nu se pune problema unui război în România, dat fiind că țara noastră este membră NATO și că nu ar trebui să cădem pradă dezinformărilor.
La acest moment, să spunem ca să meargă lumea să se pregătească de război cred că asta a fost explicat şi altă dată… suntem o ţară membră NATO, ideea de a avea război pe teritoriul României la acest moment nu cred că o pune cineva pe masă.
Deci nu are rost să inducem panică, aşa cum a fost în ultima perioadă. A venit ştirea falsă cu benzina, după care s-a încercat cu uleiul. Din fericire, acolo informaţiile au venit rapid şi oamenii nu au picat pradă acestei dezinformări, a declarat șeful DSU.
Citește și: O femeie însărcinată, rănită în bombardamentul de la maternitatea Mariupol, a murit
EXCLUSIV. Ce diferență de vârstă este între Lavinia Petrea și soțul ei
Ce trebuie să facă românii din diasporă în cazul începerii războiului în România
Recomandările lui Raed Arafat în caz de dezastru. Ce trebuie să avem în casă
Totuși, Raed Arafat recomandă să avem în casă anumite provizii. Rezerva pentru un dezastru, de exemplu, ar trebui să conțină alimente de bază.
La acest moment, stocurile obişnuite, pe care noi le-am recomandat altădată pentru dezastre naturale, rămân valabile – pentru cutremur, pentru una, pentru alta. Asta este ce a fost recomandat de noi pe tot parcursul anilor și rămâne recomandat mai departe, a mai spus acesta.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă ca în caz de cutremur, de exemplu, să avem în casă un kit de supraviețuire care să conţină bunuri şi obiecte suficiente şi necesare pentru a putea răzbi între 3 şi 5 zile, potrivit știrileprotv.ro. De asemenea, este important ca fiecare familie să aibă un plan de urgență.
Rezerva ar trebui să conțină apă (câte 2 litri pentru fiecare membru al familiei) și alimente conservate (conserve, batoane energizante, biscuiți ori, dacă e cazul, mâncare pentru copii), cu termen lung de păstrare, obiecte de igienă, îmbrăcăminte adecvată și încălțăminte rezistentă. Este, de asemenea, nevoie să avem și o trusă de prim-ajutor și medicamente de strictă necesitate, precum și o lanternă cu baterii de rezervă, fluier, pături, acte de identitate, telefon mobil cu acumulator de rezervă.
Ce informații au creat panică
Amintim că în urmă cu o săptămână, pe baza unor informații apărute în mediul online cu privire la scumpirea bruscă a carburanților și epuizarea stocurilor, s-au format cozi la mai multe benzinării din țară. Oamenii nu s-au rezumat doar la un plin, ci au veni cu bidoane, canistre și tomberoane pentru a-și face stocuri.
După aceea s-a creat panică în ceea ce privește alimentele, cum ar fi uleiul de floarea soarelui. De teama scumpirilor sau a lipsei stocurilor pe fondul războiului din Ucraina, oamenii s-au înghesuit în magazine și au cumpărat ulei cu baxurile.
Astfel de situații au fost și în alte țări, cum ar fi Bulgaria.
Sursă foto: Libertatea
Ultima modificare martie 15, 2022 11:56 am