Recensământ 2022. Ce amenzi riscă cei care nu vor să răspundă la întrebări

.

Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor debutează în data de 1 februarie 2022, cu „preluarea datelor din surse administrative”. A doua etapă va fi de autorecenzare, iar în cea de-a treia etapă recenzorii vor ieși pe teren pentru a completa chestionarele pe tablete.

Este primul recensământ 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor. De asemenea, este o premieră în statistica românească faptul că oferă posibilitatea de autorecenzare, ce se va putea efectua de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC. Chestionarul va fi disponibil atât în limba română, cât și în limbile minorităților naționale, precum și în limba engleză, potrivit Libertatea.

Recensământ 2022. Care sunt etapele

Astăzi,1 februarie, începe oficial Recensă­mântul Populaţiei şi Locuinţelor din România. În prima etapă, care se va desfăşura în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua date din surse administrative.

În perioada 14 martie – 15 mai 2022, va avea loc a doua etapă, de autorecenzare. Fiecare persoană care doreşte poate completa formularul online, iar salariații vor putea beneficia de o zi liberă dacă participă la această etapă a recensământului. Cei care au tehnologia necesară pot merge la punctele de autorecenzare asistată, ce vor fi deschise în fiecare localitate.

În perioada 16 mai – 17 iulie, recenzorii vor ieși pe teren pentru a colecta date, prin interviuri față în față. Chestionarele vor fi completate pe tablete.

Citește și: Ce se află acum în locul în care a murit Răzvan Ciobanu

Doi frați din Brăila au făcut copii împreună. Ei riscă 5 ani de închisoare pentru incest

Deea Maxer s-a reprofilat. Cum a ajuns să câștige până la 3000 de euro lunar

Lucian Viziru, despre scena de dragoste cu Nicoleta Luciu din telenovela „Lacrimi de iubire”

La ce întrebări trebuie să răspundem

Vor fi două chestionare, unul pentru recenzarea locuinței, iar altul pentru recenzarea persoanei.

În primul tip de chestionar se vor regăsi întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcție folosite.

În al doilea tip de chestionar, persoanele vor trebui să ofere date demografice – sex, data nașterii, starea civilă legală, starea civilă de fapt, anul căsătoriei, anul uniunii consensuale. De asemenea, va fi și o întrebare legată de modul în care oamenii au fost afectați de pandemia de COVID-19.

Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Rezultatele provizorii vor fi publicate în decembrie 2022, iar cele definitive în decembrie 2023.

Ce amenzi riscă persoanele care nu vor să participe la recensământ

În lege sunt prevăzute sancțiuni pentru persoanele care nu vor să participe la recensământ. Refuzul furnizării informațiilor, precum și furnizarea de date eronate sau incomplete sunt acțiuni ce pot fi sancționate cu amenzi de la 1.000 la 3.000 de RON, potrivit observatornews.ro.

OUG 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea RPL2021 arată că România, ca stat membru al Uniunii Europene, era obligată să efectueze recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) în anul 2021, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi a cerinţelor regulamentelor de implementare a acestuia, însă acesta a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

În februarie 2021 a avut loc recensământul de probă și a constat în preluarea de date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare februarie 1, 2022 5:12 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale